Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Stručnjakinje otkrivaju: Kako vježbati u svakoj fazi menstrualnog ciklusa?

Razgovarali smo sa stručnjacima iz Bellabeata, Dr. Velenom Radošević, ginekologinjom, i s Mijom Vidjak, trenericom hot pilatesa

Dok mnoge žene vježbaju kako bi održavale kondiciju, malo je onih koje razmišljaju o tome kako njihov menstrualni ciklus može utjecati na njihovu sposobnost vježbanja. Da bismo bolje razumjeli tu povezanost, razgovarali smo sa stručnjacima iz Bellabeata, Dr. Velenom Radošević, ginekologinjom, i s Mijom Vidjak, trenericom hot pilatesa.“Menstrualni ciklus svake žene je jedinstven i može se značajno razlikovati od ciklusa druge žene,” ističe dr. Radošević. “To nije samo pitanje krvarenja; hormonalne fluktuacije tijekom ciklusa mogu utjecati na energiju, snagu i izdržljivost.” 

Mia Vidjak, strastvena pristalica hot pilatesa, dodaje: “Primjećujem razlike u svojoj energiji i fleksibilnosti tijekom različitih faza ciklusa. Važno je slušati svoje tijelo i prilagoditi trening prema tome.”

No, kako točno ove hormonalne promjene utječu na vježbanje?

1. Folikularna faza (dan 1-14):

Ova faza započinje prvog dana menstruacije i traje do ovulacije. Tijekom ovog razdoblja, razina estrogena postupno raste. Estrogen je hormon koji pomaže u izgradnji endometrija i priprema tijelo za moguću trudnoću. S porastom razine estrogena, mnoge žene osjećaju porast energije, što može dovesti do boljih performansi tijekom vježbanja. Dr. Radošević objašnjava: “Ova faza je idealna za povećanje intenziteta vježbanja, bilo da se radi o kardiovaskularnom treningu, dizanju utega ili visokointenzivnom intervalnom treningu (HIIT).”

2. Ovulacijska faza (dan 14-17):

Ovulacija se odnosi na proces otpuštanja jajašca iz jajnika. Tijekom ovog razdoblja, razina estrogena doseže vrhunac, što može rezultirati povećanom energijom i snagom. Međutim, Mia upozorava: “Iako se možete osjećati energično, oprezno pristupite vježbama koje zahtijevaju veliku fleksibilnost. Ligamenti i tetive postaju opušteniji zbog djelovanja relaksina, hormona koji se proizvodi tijekom ovulacije. To može povećati rizik od ozljeda, pa je važno biti svjestan svojih granica.”

3. Lutealna faza (dan 18-28):

Nakon ovulacije, tijelo ulazi u lutealnu fazu, koja traje do početka sljedeće menstruacije. Tijekom ove faze, razina progesterona raste, dok razina estrogena postupno opada. Progesteron priprema tijelo za trudnoću, potičući zadebljanje endometrija. Međutim, ovaj hormon može uzrokovati simptome poput umora, nadutosti i promjena raspoloženja. Dr. Radošević savjetuje: “Ovisno o tome kako se osjećate, možda ćete htjeti smanjiti intenzitet vježbanja. Jogging, hodanje, plivanje ili joga mogu biti odlične opcije.”

Razumijevanje ovih faza i njihovog utjecaja na tijelo ključno je za prilagodbu režima vježbanja. Uz Bellabeat Ivy, praćenje ovih promjena postaje intuitivno, omogućujući vam da maksimizirate svoje treninge uzimajući u obzir jedinstvene potrebe svog tijela.

Bellabeat Ivy nije samo još jedan pametni uređaj; to je revolucionarni proizvod dizajniran posebno za žene, pomažući im da se povežu s ritmom svog tijela. S mogućnostima poput praćenja kvalitete sna, aktivnosti i naravno, menstrualnog ciklusa, Ivy pruža holistički pogled na vaše zdravlje i dobrobit. Osim toga, njegov elegantan dizajn čini ga savršenim modnim dodatkom koji se može nositi svakodnevno.

U današnjem užurbanom svijetu, gdje se često osjećamo otuđeno od vlastitih tijela, Bellabeat Ivy djeluje kao most između tehnologije i naše unutarnje esencije, podsjećajući nas da je harmonija između uma, tijela i duha ključna za istinsko zdravlje i sreću.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime