Četvrtak, 15 veljače, 2024

Savjet stručnjaka: Kako odabrati štapove za nordijsko hodanje?

Nordijsko hodanje se po svojoj tehnici dosta razlikuje u odnosu na klasično hodanje ili planinarenje i da bi se tehnika adekvatno provodila, potrebni su štapovi specifični za tu aktivnost

Jedan od uvjeta da se tehnika nordijskog hodanja primijeni na pravilan način jest da vježbač koristi štapove posebno dizajnirane za nordijsko hodanje. “Na tržištu postoje različite vrste štapova, a koriste se s obzirom na namjenu i teren. Kada osoba razmišlja koji štap za nordijsko hodanje izabrati, mora paziti na dvije glavne karakteristike: udio karbona u sastavu štapa i dužina štapa”, savjetuje Borna Šeremet, mag. cin. i glavni trener nordijskog hodanja u Trčaoni.

Koje su glavne karakteristike štapa za nordijsko hodanje?

Nordijsko hodanje se po svojoj tehnici dosta razlikuje u odnosu na klasično hodanje ili planinarenje i da bi se tehnika adekvatno provodila, potrebni su štapovi specifični za tu aktivnost. To znači da svoje štapove za planinarenje ostavite za uživanje na planini, a za treninge nordijskog hodanja nabavite štapove specijalizirane za nordijsko hodanje. 
“Prvo što bih istaknuo kao glavno obilježje jest da je štap lagan i siguran u rukama, što uvelike ovisi o udjelu karbona u materijalu od kojega je štap izrađen. Druga stvar je ergonomski i anatomski dizajniran držač (ručka) štapa na koji se nastavlja vezica bez koje nema potpune fitness tehnike. Ručka treba biti od pluta, gume ili kombiniranih materijala i vrh štapa u obliku špice. Kada kupujete štap, gledajte da bude od brenda poznatog po opremi za nordijsko hodanje, kao što su na primjer Kv+ ili Leki, a ukoliko to nije moguće svakako neka vam prodavač potvrdi da su ponuđeni štapovi dizajnirani isključivo za nordijsko hodanje, a ne za pješačenje ili planinarenje”, objašnjava Šeremet.

Trčanje ili nordijsko hodanje: Je li jedno bolje od drugog i što odabrati?

Kada sami kupujete štapove obratite pažnju na sljedeće stvari:

  • Odabir visine/dužine štapa radite tako da svoju tjelesnu visinu pomnožite s 0,68 i nakon toga zaokružite na nižih 5 cm. Ukoliko ste tip osobe kojoj su udovi (ruke) nešto duži u odnosu na trup, onda to može varirati pa pitajte prodavača ili svojeg trenera radije za savjet kako ne biste kupili neprikladne štapove.
  • Bolji odabir svakako su fiksni štapovi, a ne teleskopski ili klasični dvodijelni jer ukoliko želite takve, morat ćete uzeti one kvalitetne, a takvi su dosta skupi.
  • Pazite na udio karbona! Što je udio karbona u sastavu materijala od kojega je štap izrađen veći, to je bolje. Lakši štapovi omogućuju puno bolji prijenos i omogućavaju jednostavnije savladavanje tehnike nordijskog hodanja. Štapovi se izrađuju najčešće u sljedećim postocima karbona: 10%, 30%, 50%, 80%, 100%. I sada se sigurno pitate koji odabrati? Vrlo jednostavno, birate štap sukladno vašim potrebama. Minimalna vrijednost ispod koje ja ne bih nikako išao je 30% karbona u štapu. Zlatna sredina i moj savjet svima vama je 50%, a za one koji se vide u bržim hodanjima i možda jednog dana trenerskim vodama mogu za sebe uzeti i 80%. Sukladno većem postotku kreću se i nešto više cijene.

Mala škola trčanja: Kakvu odjeću, obuću i druge dodatke odabrati za prvi trening?

Koju opremu odabrati za trening?

Štapove kupujte u specijaliziranim sportskim prodavaonicama, a od druge opreme za nordijsko hodanje Šeremet preporučuje sportske tenisice u kojima će vam biti ugodno i udobno, zatim trenirku ili tajice te kratke hlače kada je vruće.
Naravno, tu je i sportska majica jer se znojimo za vrijeme toplih dana, a šuškavac ili laganija sportska jakna poželjna je kada je temperatura nešto niža. Pazite da na trening nosite što manje ostalih stvari jer će vam one samo smetati za vrijeme treninga (npr. veliki ruksak, torbica, ključevi ili mobitel)!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime