Petak, 22 ožujka, 2024

Za još učinkovitije vježbanje: Znate li kada je najbolje u danu odraditi koju vrstu treninga?

Iako je vježbanje u bilo koje doba dana nedvojbeno bolje od toga da ne radite ništa, ipak su za određene vrste treninga neki dijelovi dana bolji od drugih

Koliko god volimo onaj osjećaj nakon dobrog treninga, toliko nam se nekada bude teško prisiliti otići na isti. To je sasvim normalno, kao i grižnja savjest kada ne odemo na trening. Kako bismo bili što učestaliji, odlučili smo uvijek odlaziti na trening u isto doba dana i iste dane. Jednostavnije nam je otići ako vježbanje postane dio naše rutine, kao što je i odlazak na posao.Iako je vježbanje u bilo koje doba dana nedvojbeno bolje od toga da ne radite ništa, ipak su za određene vrste treninga neki dijelovi dana bolji od drugih. Ako želite maksimalno iskoristiti svoj trening, ovo su neke smjernice koje će vam u tome pomoći.

Treninzi visokog intenziteta najbolji su ujutro

Ako volite skakanje, trčanje i HIIT, mogli biste dobiti više od treninga ako zakažete jutarnji trening. Naše tijelo ima prirodni ciklus hormona, koji pomažu regulirati energiju, raspoloženje i san svaka 24 sata. Hormoni stresa su ujutro veći, a to je ono što nas budi i tjera iz kreveta. Ovi hormoni stresa također pomažu u povećanju stanja budnosti i pokazalo se da poboljšavaju fizičku izvedbu.

Iz tog razloga, kardio visokog intenziteta, bootcampovi, kružni treninzi i spinning su najprikladniji za jutro. Ove vrste tjelovježbe su vrlo stresne za živčani sustav i povećavaju proizvodnju hormona stresa, stoga ih radite ujutro kako biste ostali u skladu sa svojim hormonima. S druge strane, ritmičnije vježbe poput joge, pilatesa i barrea proizvode manje hormona stresa, tako da se mogu raditi u bilo kojem trenutku dana.

Ljudi koji treniraju ujutro imaju tendenciju birati zdraviju hranu za ostatak dana. Tjelovježba također povećava proizvodnju serotonina u mozgu, što vam može pomoći da razmišljate jasnije i poboljšate fokus. Jutarnji treninzi mogu doprinijeti boljim spavanjem, nižim krvnim tlakom i pojačanim metabolizmom.

HIIT trening može pojačati fokus

Ako imate naporan u životu, držite se HIIT-a kako bi vaš um i tijelo radili na svim područjima. HIIT uzrokuje ono što je poznato kao učinak naknadnog izgaranja. To je zato što intenzitet tjelovježbe uzrokuje povećanu potrebu za kisikom, pa na kraju imate manjak kisika. To znači da vaše tijelo mora pronaći više kisika za oporavak. To, zauzvrat, pospješuje vaš metabolizam i sagorijeva više kalorija, a održat će razinu produktivnosti i energiju nadopunjenom kako biste izbjegli pad energije sredinom poslijepodneva.

Dizanje utega je bolje kasnije tijekom dana

Ako želite izgraditi čiste mišiće, trening s utezima sačuvajte za kasnije tijekom dana, kada vaši mišići budu spremni za akciju. Između 14 i 19 sati tijelo ima najbrže vrijeme reakcije, najbolju koordinaciju i najbolju mišićnu izdržljivost. Tjelesna temperatura i krvni tlak prirodno rastu navečer, oko 18:30, a to može povećati usklađenost mišića i metabolizam, što znači bolji trening.

Ovo je 5 najčešćih zabluda i mitova o fitnessu, treniranju i zdravlju

Vaši mišići su također bolje napunjeni kasnije tijekom dana, što ih čini osjetljivijim na trening, a smanjena je i mogućnost ozljeda. Ako imate izbor kada u svoj tjedan uključiti trening snage, bolje se kloniti jutarnjih treninga s utezima i raditi ih kasnije tijekom dana. Ne samo da su mišići osjetljiviji kasnije tijekom dana, već se i mi budimo blago dehidrirani, što može povećati vaše šanse za ozljede.

Ako se borite s nesanicom, izbjegavajte kasni trening

Jutarnje vježbanje moglo bi vam pomoći u boljem noćnom snu. Vježbanje u 8 ujutro može pomaknuti vaš tjelesni sat ranije, poboljšati vašu budnost ujutro i učiniti vas pospanijim navečer. Vježbe visokog intenziteta mogu poremetiti proizvodnju melatonina, hormona spavanja, što znači da se možete boriti s padanjem u san ili ostankom u snu. 

U konačnici, pronađite ono što vam odgovara

Znanost se stalno razvija, tako da je ono što bi se moglo dokazati kao najbolje vrijeme za vježbanje danas, može se pokazati drugačijim za godinu dana i opet za pet godina. Samo zapamtite da je vježba u bilo kojem trenutku dana bolja nego ne raditi ništa. Ako imate vremena samo za trening u kasnim poslijepodnevnim satima, nastavite s njim.

Ako možete podnijeti rano buđenje, jutarnji trening će vam pomoći u ostatku dana. Jutarnji trening će vas pripremiti za sve izazove koji su pred vama, pomoći će vam da razbistrite glavu i usredotočite se na dnevne zadatke prepuni energije. Ali ako imate vremena samo navečer, i to je u redu. Ako je dan iza vas stresan, popodnevni ili večernji trening dobro će vam doći da iz sebe izbacite sve probleme i misli koje ste prikupili tijekom dana. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime