Petak, 5 srpnja, 2024

Je li lijepljenje usta uistinu lijek za bolji san kao što tvrdi TikTok?

U svakom slučaju, lijepljenje usta zvuči dovoljno jednostavno i, iskreno, malo predobro da bi bilo istinito. Mogu li se vaši cjeloživotni problemi sa spavanjem doista riješiti drogerijskim proizvodom od nekoliko eura? 

Probuditi se svjež može biti nedostižna situacija za sve koji tjekom sna dišu na usta. Nažalost, takve osobe sklone su se nositi s ne tako lijepom realnošću otkotrljanja iz kreveta s problemima poput suhih usta i grebanja u grlu, ispucalih usana i pospanosti koji nas mogu pratiti do poslijepodneva. To je zato što usta ne mogu filtrirati i ovlažiti zrak na način na koji to čini nos, pa spavanje s opuštenom čeljusti može dehidrirati i iritirati usta i grlo. Također može začepiti gornje dišne putove, što može uzrokovati hrkanje, probuditi vas tijekom noći i općenito smanjiti kvalitetu odmora—oh, a da ne spominjemo da može dovesti i do karijesa ili bolesti desni.Nepotrebno je reći da smo bili zaintrigirani kad je trend na TikToku obećavao popraviti način na koji dišemo i spavamo noću – bez odlaska liječniku. Zove se ljepljiva traka za usta i točno je to što znači: stavite komad trake (po mogućnosti kirurške, koja je nježnija za kožu) preko usta prije spavanja i voilà: Nema više hrkanja. Nema više suhih usta (ili s njima povezanog lošeg zadaha). Nema više slinjenja na jastuku (vjerojatni krivac za one ispucale usne).

Ideja je da ako su vam usta fizički prisiljena zatvoriti, automatski ćete disati kroz nos, što je zadani način rada tijela. Disanje kroz nos općenito je idealno, a ako to ne možete učiniti bez problema, to je znak da vam nešto blokira nosne dišne putove. U svakom slučaju, lijepljenje usta zvuči dovoljno jednostavno i, iskreno, malo predobro da bi bilo istinito. Mogu li se vaši cjeloživotni problemi sa spavanjem doista riješiti drogerijskim proizvodom od nekoliko eura? 

@laurynbosstick @Andrew Huberman & @clairegrieve27 raved about this on @tscpod so i had to try it & OMIGOD YES (but do ur own research obv) #mouthtape #mouthtapingforsleep #mouthtape #mouthtapesleeping #sleephacking ♬ Paradise – TELL YOUR STORY music by Ikson™

 

Ljepljenje usta neće riješiti vaše probleme sa spavanjem

Kad netko diše kroz usta dok spava, to obično znači da nešto začepljuje nos. Tu blokadu mogu uzrokovati različiti čimbenici, uključujući kongestiju uzrokovanu infekcijom sinusa, devijaciju septuma ili opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja, poremećaj kod kojeg disanje stalno prestaje tijekom noći. Bez obzira na to što vas tjera da dišete na usta, malo je vjerojatno da će komad trake zapravo riješiti problem, kazao je Erich Voigt, dr. med., direktor opće i otorinolaringologije spavanja na NYU Langone Health. “Ako netko ima poteškoća s disanjem na nos iz bilo kojeg razloga, mora se izravno pozabaviti tim problemom, a blokiranje dišnih puteva u ustima dugoročno neće učiniti ništa dobro”, kaže dr. Voigt, govoreći o lijepljenju usta kao “učinak flastera”.

@_dailyelle POV you tried mouth taping to get BETTER SLEEP and prevent SNORING 😴 (plus better oral and gum health & better immune system!) #mouthtape #mouthtaping #mouthstrips #mouthbreather #mouthbreathingvsnosebreathing ♬ Obsessed With You x All About Him – ARNEL REMIX

 

Drugim riječima, želite znati koji je uzrok disanja na usta. Ako imate apneju za vrijeme spavanja, recimo, lijepljenje usta kako biste prestali hrkati može privremeno riješiti taj simptom – ali zapravo neće liječiti vaš poremećaj spavanja. Ili ako vam infekcija sinusa otežava disanje kroz nos, trebat će vam liječenje (poput spreja za nos ili dekongestiva) da biste uklonili tu blokadu. 

Još važnije, lijepljenje usta može biti opasno

Ne samo da vas “brzi popravci” poput lijepljenja usta sprječavaju u rješavanju temeljnih zdravstvenih problema, nego i dr. Voigt i dr. Acho također upozoravaju da rizici lijepljenja usta nadmašuju sve moguće koristi. Jedan od razloga za zabrinutost je da postoji vrlo malo dugoročnih istraživanja o lijepljenju usta. Umjesto toga, hype uglavnom dolazi od anegdotske podrške na društvenim mrežama.

Moguće nuspojave uključuju iritaciju kože na usnama i oko njih (zbog ljepila), kao i poremećaj količine kisika koja ulazi u vaše tijelo, što vas može izložiti riziku od srčanih problema poput aritmije. Još jedna (potencijalno smrtonosna) opasnost? Gušenje, koje se može dogoditi ako se traka olabavi i slučajno je udahnete ili progutate u snu.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime