Ponedjeljak, 10 siječnja, 2022

Kako izbjeći pandemijsko debljanje: Gotovo 70% Hrvata ima višak kilograma

Nutritivno i energetski mogu se napraviti veliki pomaci zamjenom industrijskih proizvoda cjelovitim namirnicama. Voće, svježe ili orašasto, nutritivno je vrlo vrijedno u odnosu na čips ili čokoladice...

Ako ste primjetili kako ‘novo normalno’ nepovoljno utječe na vašu liniji – niste usamljeni. Najnovija britanska istraživanja ukazuju kako čak 48% odrasle populacije ima problema s neželjenim debljanjem u novonastalim okolnostima.

Kod nas slična istraživanja nisu rađena ali je broj pretilih osoba već prije pandemije bilo vrlo zabrinjavajući, posebno među muškom populacijom. Čak 67,6% muškaraca u Hrvatskoj ima previše kilograma što je rekord u Europskoj uniji.

Boravak kod kuće, veći broj međuobroka i utjeha u hrani

Nažalost, čak 35% naše djece ima preveliku tjelesnu težinu, po čemu smo 5. najproblematičnija nacija među 38 europskih zemalja. Zanimljivo, prve četiri zemlje koje imaju još veći problem s dječjom pretilošću također su mediteranske, što posebno zabrinjava i zvuči kontradiktorno kada znamo da je upravo mediteranska prehrana jedna od najzdravijih na svijetu.

Prvi problem je promjena dnevne rutine u kojoj smo više vremena prisiljeni provoditi doma a to uzrokuje povećanje broja međuobroka. Oni, pak, mogu osjetno povećavati dnevni energetski unos ako su glavni obroci ostali uobičajeni. Viša razina stresa i anksioznosti kojoj smo svi izloženi zbog utjecaja pandemije i potresa znatno povećavaju potrebu za traženjem utjehe u hrani. Dodatna otežavajuća okolnost je i smanjivanje mogućnosti rekreacije što dovodi do smanjivanja energetske potrošnje i otežava borbu sa povećanim stresom.

8 provjereno najboljih dijeta za mršavljenje i 4 koje trebate izbjegavati

Zdravo mršavljenje je gubitak pola do 1 kg tjedno

Ako ste se prepoznali u nečem od gore navedenog nemojte sebe kriviti nego počnite razmišljati o tome kako preokrenuti trend. Prvo bi trebali postaviti realan vremenski okvir za rješavanje problema, odnosno za gubitak kilograma – a on se kreće između pola i kilogram tjedno.
Postoje rigorozni programi kojima se brže mršavi ali oni dugoročno nisu uspješni jer se istodobno smanjuju masne nakupine i muskulatura pa dolazi do drastičnog smanjivanja energetskih potreba i nemogućnosti održavanja postignutog. Sličan problem javlja se i ako posve isključimo neku od osnovnih skupina namirnica jer onda ne možemo nutritivno poboljšati prehranu kako se energetski deficit ne bi negativno odrazio. 

Ne očekujte rezultate preko noći, postavite realne ciljeve

Drugi korak bio bi nutritivno poboljšavanje prehrane kako bi dio namirnica koje su nam koristile samo za ugodu zamijenili s nutritivno bogatijima jer su za naš organizam višestruko korisne. Kompenzaciju za smanjivanje ugode možemo naći u osjećaju da radimo višestruko korisniju stvar za svoj organizam. Uvijek kad mijenjamo navike ne trebamo očekivati kako će se preko noći sve dramatično promijeniti nego je bit u postupnom poboljšavanju. Ono nam, osim smanjivanja težine treba donijeti i subjektivno bolji osjećaj u svakodnevnim obavezama.

Ako vam je vaga nakon tjedan dana počela pokazivati manje kilograma onda ste na dobrom putu. Ako nema pomaka ni nakon 7 dana morate smanjivati energetski unos. Puno lakše je smanjiti ‘tekuće’ kalorije pa za početak predlažemo unošenje isključivo energetski neutralne tekućine kao što je voda, nezaslađeni biljni čaj ili kava sa stevijom ili sladilom, ako ne volite nezaslađenu. U obrocima povećajte udio povrća ili smanjite veličinu tanjura iz kojeg objedujete.

Trčanje i mršavljenje: Teško je, ali i moguće uz kondiciju izgubiti i kilograme

Zamijenite industrijske proizvode cjelovitim namirnicama

Međuobroci mogu igrati veliki ulogu pa ako ih je više smanjite njihov broj. Nutritivno i energetski mogu se napraviti veliki pomaci zamjenom industrijskih proizvoda cjelovitim namirnicama. Voće, svježe ili orašasto, nutritivno je vrlo vrijedno u odnosu na čips ili čokoladice.

Spavanje je neizostavni dio zdravijeg načina življenja pa osigurajte skoro svaki dan dovoljno vremena za odmaranje. Ovo će poboljšati vašu učinkovitost pa će kompenzirati eventualni nedostatak vremena.

________________________________________________________________________

Boris Močinić, dr. sc. prirodne medicine i savjetnik za mršavljenje u Studiju za njegu tijela Močinić radi kontinurano kao savjetnik za mršavljenje od početka 90-ih godina prošlog stoljeća kombinirajući aurikoloterapiju, fitoterapiju i personalizirane upute o prehrani. Primjenjujući holističke principe u mršavljenju proširio je područje djelovanja na neinvazivne aparativne tretmane za oblikovanje tijela i pomlađivanje što je sintetizirao u doktorskoj disertaciji iz područja prirodne medicine. Strast mu je traganje za novim neinvazivnim i učinkovitim tehnologijama pa je među prvima počeo primjenjivati akustične (udarne) valove za rješavanje celulita i HIFU (fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta) za smanjivanje dubinskih uzroka starenja.

Pročitajte još...

Autofagija: koje su vrste posta i kako pomažu mršavljenju?

Autofagija dolazi od grčkih riječi 'auto' i 'phagein', a doslovni prijevod bi bio samojedenje. Zvuči poprilično zastrašujuće ali samo na prvi pogled. Pravo značenje je posve drugačije jer autofagija označava procese u organizmu koji potiču samočišćenje i regeneraciju u  stanicama

Spas u zadnji čas: Kako se ne udebljati u najizazovnijem dijelu godine?

Zima je godišnje doba kada se većina nas najviše udeblja, a po svjetskim statistikama čak 75% od svih neželjenih kilograma 'složi' se od sredine studenog do sredine siječnja. Tko su glavni krivci i kako prevenirati 'skupljanje' viška kilograma?

Debljina je uzrok raznih bolesti: Kako mršavljenjem poboljšati imunitet?

Općepoznata je povezanost pretilosti s različitim bolestima kao što su dijabetis, kardiovaskularne bolesti i one lokomotorne, visoki tlak, povišene masnoće, neke vrste karcinoma, apneja i masna jetra. Pandemija koronavirusa, pak, otkrila je da su pretile osobe u najvećem riziku od smrti - stoga je više nego ikad bitno da se riješite viška kilograma!

Ovi savjeti za mršavljenje su znanstveno provjereni i – potvrđeni!

Pretilost je postala globalna pandemija, i kako to obično biva - u skladu s porastom svjesnosti o zdravstvenom riziku koji nosi višak kilograma -...

Povezano

U sezoni viroza i pandemije: Kako smanjiti negativan utjecaj antibiotika na crijevnu floru?

Crijeva su pokretač našeg života i zbog toga se fokus medicine danas prebacuje upravo na njih. Crijevna flora je jedinstvena za svakog čovjeka, a slična unutar obitelji. Čak 80% imuniteta nalazi se upravo u crijevima

Svježi početak godine: Vrijeme je za detox tijela uz hladno prešane sokove od voća i povrća!

Idealan broj dana za konzumaciju sokova su tri, a nakon njih ćete osjetiti razne dobrobiti. Imati ćete više energije, čvrst san, blistavu kožu, nećete više žudjeti za šećerom...

Zdrava crijeva su više od pola zdravlja: Donosimo 6 načina za održavanje crijeva zdravima

Kako bi vam siječanj prošao u veselju i zabavi, a ne bolu, vrijedi naučiti male stvari koje održavaju ravnotežu crijeva

Hit namirnice za detoksikaciju: imate ‘legitimno pravo’ jesti čak i češnjak!

'Sprijateljite' se s namirnicama koje potiču čišćenje organizma od toksina i drugih štetnih tvari i olakšajte si donošenje (novogodišnje) odluke o skidanju viška kilograma. Bit ćete uspješniji u naumu, bolje se osjećati, a kada svemu dodate redoviti trening i zdravi jelovnik - gdje će vam biti kraj?

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime