Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Kako kvalitetno disati i na jednostavan način riješiti se stresa?

Začudo, ali mnogi od nas krivo dišu! Iako postoji mnogo pravilnih tehnika, disanje iz dijafragme ima brojne benefite za naše cjelokupno zdravlje, ali prije svega opušta i relaksira

Jeste li znali da pravilno disanje iz dijafragme ima brojne benefite za naše zdravlje, a posebno u smanjenju stresa. Duboko disanje je učinkovito, posebice kada aktivira živac vagus, smirujući razinu kortizola i adrenalina te vodi do potpune opuštenosti.Nekoliko je načina kako pravilno duboko disati, ali u ovom tekstu ćemo se fokusirati upravo na disanje iz dijafragme.

Najjednostavniji ali i najbrži način uklanja stresa

To je najjednostavniji način uklanjanja stresa, ali i jedan od najbržih. Naziva se još i trbušno disanje, a razlikuje se od disanja kroz pluća ponajprije stoga što trbušno disanje šalje mozgu signale opuštanja. 

Ako se dogodi da se pod stresom, odlično je da već imate jedan, eventualno dva načina koji vam objašnjavaju kako pravilno izvoditi trbušno disanje, a ne više njih. Jer ako krenete sami istraživati o tome, moguće je da ćete pronaći nekoliko načina koji opisuju kako izvoditi ovu vrstu disanja.

Fokusirajte se na udahe i izdahe

Negdje se navodi kako izdah treba biti duži od udaha, što je u nekim situacijama točno, no ako ste početnik u ovome te ako želite brzo i jednostavno rješenje, u tome slučaju radije se fokusirajte na disanje u kojemu su udah i izdah jednaki, odnosno 4 udaha – 4 izdaha.
Disanje iz dijafragme, primjerice, prakticiraju operni pjevači, a laički rečeno, ono se izvodi tako da pri udahu uvučete donji dio trbuha, a napnete gornji te na taj način steknete određenu stabilnost tijela.
Samo dvije minute ovakvog načina disanja mogu imati vrlo uspješne učinke. Još bolje možete otkriti postane li ono – vaša svakodnevica. 

Tehnike izvođenja disanja iz dijafragme

  1. Sjednite u udobnu poziciju ili lezite na pod. 
  2. Jednu ruku stavite na trbuh ispod rebara, a drugu na prsa. 
  3. Udahnite i izdahnite kroz nos. Primjetite ruku na trbuhu kako se miče prema van, ili prema gore u slučaju da ležite. Ruka na prsima se miče skoro neprimjetno. 
  4. Brojite udahe i izdahe do 4. Ako znate i ako ste u yogi, ili imate yoga učitelja koji vam može pokazati, koristite uyaji dah. 
  5. Ponavljajte postupak 12 puta ili pune 2 minute. 
  6. Na kraju primjetite kako se osjećate i usporedite kako ste se osjećali kada se započeli s ovim načinom disanja. 

Kako god zvučalo, ali sjetite se disati i prodisati u svim situacijama. Na kraju navodimo facebook grupu iskusnog učitelja iz Gaia Yoga School, pionira yoga škole u Zagrebu, koji svakodnevnom praksom inspirira, ali i potiče druge kako disanjem olakšati svakodnevni život. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime