Četvrtak, 18 travnja, 2024

Lekcija za dug život: Kako poboljšati kvalitetu zraka u svom domu

Donosimo vam 10 ideja za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom, bez obzira imate li vi ili netko u vašem domu alergiju ili uvjeti okoliša na otvorenom uzrokuju lošu kvalitetu zraka unutra

Možda niste puno razmišljali o kvaliteti zraka u vašem domu, ali obzirom da smo sve više vremena provodili kod kuće posljednjih nekoliko godina, otkrili smo važnost održavanja svih područja unutar kojih živimo – uključujući zrak – čistima i što sigurnijim. Bolja kvaliteta zraka svodi se na filtriranje zraka, uvođenje svježeg zraka i upravljanje vlagom.Istina je da kvaliteta zraka može imati puno veći utjecaj na vaše zdravlje nego što mislite. Prema podacima Agencije za zaštitu okoliša SAD-a, ljudi su čak i prije pandemije provodili oko 90% vremena u zatvorenom.

Korištenje kvalitetnog pročišćivača zraka

A kvaliteta zraka koji udišemo tih 90% vremena (ili više) presudna je za našu ukupnu dobrobit, kaže Steven Haywood, dr. Med., bivši respiratorni terapeut koji je postao certificirani liječnik hitne medicine tvrtke Summa Health u Akronu, Ohio. Manji utjecaji nezdrave kvalitete zraka u zatvorenom uključuju glavobolje, iritacija ušiju, nosa i grla i vrtoglavica, među ostalim – ali ozbiljniji učinci mogu uključivati čak i rak i bolesti dišnog sustava.“Iako smo tijekom protekle godine puno naučili, jedna velika lekcija je važnost kvalitete zraka u zatvorenom”, kaže dr. Haywood.

Korištenje kvalitetnog pročišćivača zraka jedan je od načina za poboljšanje kvalitete zraka u vašem domu. Ipak biste trebali imati na umu trostruki pristup: filtrirajte zrak, unesite svježi zrak i upravljajte vlagom, kažu stručnjaci.

Donosimo vam 10 ideja za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom, bez obzira imate li vi ili netko u vašem domu alergiju ili uvjeti okoliša na otvorenom uzrokuju lošu kvalitetu zraka unutra.

1/ Uklonite onečišćivače zraka

Prvi je korak ukloniti iz kuće sve što uzrokuje lošu kvalitetu zraka u zatvorenom, kaže Peter Mann, osnivač i izvršni direktor tvrtke Oransi, tvrtke za pročišćavanje zraka sa sjedištem u Sjevernoj Karolini. Primjerice, ako u kući imate sredstva za čišćenje, boju ili druge kemikalije, jednostavno ih premjestite u garažu ili ostavu, bitno je da nisu u blizini prostorija u kojima stalo boravite. 

2/ Pustite svjež zrak u dom

Poboljšanje kvalitete zraka u domu može biti jednostavno i brzo poput otvaranja prozora. Međutim, to nije uvijek praktično, ovisno o vremenu, vlažnosti, onečišćenju, razini peludi i ostalim lokalnim čimbenicima izvana. Svakako potrudite se provjetravati svoje prostorije što češće je to moguće, posebno ujutro nakon što tek ustanete.

3/ Koristite ventilacijske sustave

Potražite termostat s cirkulacijskim načinom rada, kaže HVAC-ov stručnjak Joseph Wood, osnivač tvrtke Boston Standard, tvrtke za grijanje, klimatizaciju i vodovod. Neki od ovih termostata mogu pokretati vaš unutarnji ventilator na 20 minuta svakih sat vremena, dok drugi mogu ventilatoru omogućiti kontinuirani rad smanjenom brzinom za stalni protok zraka. Posebno često, gotovo stalno držite uključenim ventilator u kupaonici. Ovo može zvučati ekstremno (i možda pomalo iritantno, jer zvuk može pištati), ali može puno pomoći u poboljšanju kvalitete zraka u zatvorenom.

4/ Održavajte odvlaživač zraka

Vodite računa da odvlaživač zraka bude čist i da radi tijekom vlažne sezone u vašem području. Primjerice, na sjeveroistoku bi imao smisla od travnja do listopad; bilo bi razumno da oni koji žive u obalnom području koriste odvlaživače tijekom cijele godine.

5/ Zimi dodajte vlagu

Bilo da se isporučuje putem prijenosnog ili profesionalno instaliranog sustava, vlaga je ključ za održavanje zdravog zračnog okruženja (posebno tijekom zimskih mjeseci, kada je zrak obično suh). Preporučuje se da koristite ovlaživače zraka poput vodenih posudica na radijatorima unutar doma.

6/ Kupite kvalitetan filtar za zrak

Logično je da što je kvalitetniji zračni filtar, to će uhvatiti više čestica, ali kvaka je u tome da će manje čestice filtar brže začepiti, što zahtijeva češću zamjenu, kaže Wood. Preporučuje promjenu filtra za zrak svakih 30 dana (ili ako imate filtar većeg kapaciteta, svakih šest mjeseci). Rezervne filtre držite pri ruci kako biste ih imali kad vam zatrebaju.

7/ Ograničite mirisne predmete

Žao nam je to reći jer znamo koliko ih volite, ali mirisne svijeće, osvježivači zraka, difuzori itd. mogu pridonijeti lošoj kvaliteti zraka u vašem domu, kaže Mann. Neki sadrže hlapive organske spojeve (VOC) – poput formaldehida, benzena i toluena – koji mogu biti opasni za vaše zdravlje, uzrokujući glavobolju i iritaciju očiju, nosa i grla. Mnogi proizvodi za čišćenje, dezinfekciju, kozmetiku, odmašćivanje i hobi sadrže i HOS-ove.

8/ Nabavite sobne biljke

Sobne biljke nisu samo sjajan način da dodate život i vizualni identitet bilo kojem prostoru – one također mogu pomoći u povećanju kisika u vašem domu i pročišćavanju zraka. To čine pomažući filtriranju onečišćujućih tvari koje potječu iz vašeg doma, uključujući one iz proizvoda za čišćenje, namještaja, smeća, tepiha, prirodnog plina i sl., kaže Dakota Hendrickson, suosnivačica Filti, tvrtke za tehnologiju filtracije sa sjedištem u Kansas Cityju, Mo.

9/ Provjerite nape i mikrovalne pećnice

Bez obzira imate li u kuhinji napu ili mikrovalnu pećnicu s ugljičnim filtrom, provjerite rade li otvori za odzračivanje i redovito ih čistite (i filtre). To je osobito važno ako imate plin, jer se ugljični monoksid može ispuštati u zrak kad su plamenici uključeni.

10/ Očistite podne obloge

Tepih i prostirke domu daju ugodu, ali ujedno su i glavni izvor za prikupljanje peruti, prljavštine, peludi i još mnogo toga – čestica koje se mogu pokrenuti svakim vašim korakom. Obavezno ih redovito čistite kako biste smanjili nakupljanje.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime