Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Meditacija ili spavanje: Što je zdravije i bolje za naše zdravlje?

Da je meditacija lakša u odnosu na spavanje, više bi ljudi posezalo za ovom aktivnošću. Pa ipak, donosimo odgovore kako meditacija ima više koristi od spavanja

Prema mišljenju stručnjaka spavanje i meditacija se ne mogu uspoređivati. Spavanje, naime, služi za odmor, dok meditacija utječe na svjesnost i vježbanje svijesti.Osim toga, samo spavanje ne može ublažiti stres. Jednostavno nam daje dovoljno energije za aktivnosti koje moramo obaviti. Stres se javlja radi povećane razine kortizola koji može poremetiti san i potaknuti umor, uzrokovati negativno razmišljanje, depresiju, tjeskobu. Meditacija, s druge strane, utječe na smanjenje razine stresa. 

Meditacija služi unutarnjem miru

Na spiritualnoj razini meditacija se ne može uspoređivati sa spavanjem. Meditacijom dovodimo um do unutarnjeg mira, ali razvijamo usredotočavanje. Stoga, onaj koji meditira usavršava vještinu fokusiranja. To se ne može naučiti u jednom danu, to je nešto što se razvija. Ponekad čak i godinama. Usporedimo li to sa slikarstvom, rijetki se rađaju s urođenim talentom, no ipak najpoznatiji su oni koji su vlastite vještine gradili godinama. 
Postoje i razne meditacije i načini kako utihnuti um: fokus na točku, sliku, mantru ili zatvoriti oči i fokusirati se na čakre. Ovo su samo neki od primjera. 

Spavanje može biti korak do meditacije

Kombinacija spavanja i meditacije može donijeti zadivljujuće benefite za pojedince. Redovita praksa meditacije može utjecati na kvalitetu sna, dok kvalitetan san može produktivno i kvalitetno utjecati na prakse meditacije. Kakogod, jedno bez drugoga ne ide. 
Kada u snu uđete u REM stanje, ono vam može pomoći da lakše premostite dnevne i aktualne događaje. Kratko dremuckanje dobar je odabir za suočavanje s osjećajima prezasićenosti, dok je meditacija dobar odabir za dovođenje u stanje prihvaćanja – i izbjegavanje prezasićenosti.

Meditacija: Kako možemo prakticirati jogu kada ne vježbamo?

Meditacija vraća fokus

Osim ako nismo usavršili aktivnost astralne projekcije ili preuzeli kontrolu nad snovima, što su aktivnosti koje možemo usavršiti meditacijom – tada vjerojatno nemamo kontrolu nad načinom na koji naš um funkcionira u snovima. U snovima imamo poveznice koje su iznenadne i slučajne, a povezane su s našim nesvjesnim umom. Meditacija nam pruža mogućnost istraživati ove poveznice sa svrhom i fokusira nas na esencijalno značenje. 

Spavanjem nećete usavršiti vještinu kako biti u trenutku i otvorenog uma. Tu je razlika između svjesnosti spavanja, misli ili akcija i meditacije koja s vremenom postaje svjesnija. 

8 najboljih aplikacija za meditaciju i disanje koje će vam smanjiti stres

Ljubaznost i ljubav

Spavanje nas neće učiniti boljim osobama, dok redovitom prakse meditacije možemo potaknuti mir, staloženost, svjetlo unutar nas… Određeni tipovi meditacije mogu povećati pozitivne osjećaje i akcije i prema sebi i drugima. Metta meditacija, primjerice, poznata je kao meditacija ljubavi, nježnosti i dobrote. Razvija nekoliko misli i osjećaja prema sebi tijekom prakse, a može se proširiti i vanjskim okolnostima. 
Stoga, zamislite samo koliko bi svijet bio bolji ako bismo svi meditirali barem nekoliko minuta dnevno. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime