Utorak, 11 lipnja, 2024

Mogu li ove tri biljke pomoći u liječenju nakon srčanog udara?

Čak i suvremena medicina u svoje terapije često uključuje ono što su poznavatelji prirode i liječenja biljkama znali odavno. Prema raznim istraživanj,a ove tri biljke pozitivno utjecati na zdravlje srca nakon doživljenog srčanog udara

Kardiovaskularne bolesti visoko su na ljestvici kada je riječ o stopi smrtnosti. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, na godišnjoj razini dogodi se oko 17 milijuna smrtnih slučajeva. Također, predviđa se da će do 2030. godine ta brojka porasti na 23,6 milijuna!Moderna medicina sve više napreduje i nakon stabilizacije zdravlja pacijenta, od velike je važnosti da on ozbiljno razmisli o promjeni stila života što uključuje – više aktivnosti, prehranu i sve druge faktore koje pozitivno utječu na zdravlje.

Čak i suvremena medicina u svoje terapije često uključuje ono što su poznavatelji prirode i liječenja biljkama znali odavno. Prema raznim istraživanja ove se tri biljke najčešće ističu kao one koje mogu pozitivno utjecati na zdravlje srca nakon doživljenog srčanog udara. Napominjemo kako se pacijenti uvijek prije prakticiranja alternativnih načina liječenja, trebaju konzultirati s liječnicima i zdravstvenim stručnjacima. Slično vrijedi i za trudnice koje prije konzumacije trebaju proći savjetovanje radi očuvanja zdravlja. 

1/ Glog

Glog je biljka koja pruža razne benefite na zdravlje srca, ali i živčanog sustava. Porijeklo joj potječe iz Švicarske, a njegova ljekovita svojstva – sedativna i umirujuća – cijenjena su od davnina. Konzumacija gloga koristi se i za rješavanje problema poput hipertenzije, anksioznosti i nesanice. Kada je riječ o djelovanju na kardiovaskularnoj razini – poznato je da su najznačajniji sastojci u glogu flavonoidi, procijanidini i saponini te se pripravcima od gloga mogu ublažiti različite srčane tegobe. Naime, glog djeluje tako da pospješuje prokrvljenost srčanog mišića i sprječava njegove poremećaje. 

Kontraindikacije za uzimanje su vrijeme trudnoće i dojenja ili u slučaju niskog krvnog tlaka (jer bi to moglo uzrokovati njegov daljnji pad) i svakako je potrebno konzultirati se s liječnikom opće prakse. 

Ovaj prirodni napitak fantastično djeluje na rad srca i krvnih žila

2/ Kurkuma

Kurkuma je biljka slična đumbiru, podrijetlom iz Jugoistočne Azije – a najpopularnija je u Kini, Indiji i Indoneziji. Jedna je od najljekovitijih biljaka zbog sastojka kurkumina koji je  zaslužan za sva ljekovita svojstva. Koristi se i za liječenje i za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i djeluje na bolji rad krvnih žila. A često se koristi i u kuhinji.

Napominjemo kako je potrebno savjetovati se s liječnikom koji će potvrditi da je konzumacija kurkume u bilo kojem obliku sigurna za vaše zdravlje, a nuspojave su moguće u kombinaciji s određenim lijekovima. 

Svi pričaju o njemu: Zlatno mlijeko od kurkume – 10 blagodati za organizam

3/ Češnjak

Kada je riječ o generalnoj prevenciji zdravlja, u prirodnoj tradicionalnoj medicini ističe se češnjak. Njegova konzumacija snizuje krvni tlak. Sastojak koji je inače odgovoran za ‘miris’ češnjaka – alicin – istodobno je odgovoran i za održavanje zdravlja srca. Uz to, češnjak sadrži i druge spojeve koji djeluju antioksidativno, pa nije čudo da se često koristi u tradicionalnim kuhinjama.
Volite li ga ili ne, morate priznati da posjeduje poseban okus. Napominjemo kako se potrebno konzultirati sa liječnikom u slučaju kardiovaskularnih tegoba. 

Narodni ‘lijek’: 7 zdravstvenih razloga zašto jesti češnjak (svaki dan)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime