Sigurni smo kako vam na spomen češnjaka prvo pada na pamet njegov pomalo neugodan miris i zadah koji imate nakon što ga pojedete, ali to ne mora biti tako. Osim toga, padne vam na pamet i kako su vam mame i bake oduvijek govorile kako je češnjak zdrav i kako ga treba konzumirati što češće – i to zaista je tako!
Dr. Sudha Raj, profesorica na Sveučilištu Syracuse, Falk College of Sport and Human Dynamics u Syracuse, New York tvrdi, pak, da češnjak ima imunološka, protuupalna i hranjiva svojstva.
Preporučuje se svakodnevno ga konzumirati
Osim toga, znanstvena istraživanja potvrđuju ono što su nama naši stari oduvijek govori, a to je da je češnjak iznimno zdrav i da ga treba svakodnevno konzumirati i dodavati jelima prilikom kuhanja. Dodavanje češnjaka u vaše omiljene recepte, uz druge sastojke može sadržavati veliku raznolikost hranjivih sastojaka i kemikalija koje mogu sinergijski međusobno komunicirati na korisne načine.
Namjerno redovito uključivanje češnjaka u pripravke hrane može vam donijeti dugoročne koristi, a mi donosimo sedam najbolji!
1/ Češnjak može pomoći u snižavanju krvnog tlaka
Par režnjića dnevno može vam pomoći da držite krvni tlak pod kontrolom. Češnjak potiče sintezu dušikovog oksida koji širi krvne žile i inhibira aktivnost ACE (enzima koji pretvara angiotenzin). ACE inhibitori pomažu u opuštanju krvnih žila. To može podržati zdrav protok krvi i pritisak.
2/ Češnjak može pomoći kod upalnih procesa
Znanstvenici vjeruju da je kronična upala pokretač kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes, rak i artritis, navodi Harvard Health Publishing. Češnjak, s druge strane, pomaže inhibirati aktivnost određenih upalnih proteina.
U kontroliranoj, dvostrukoj studiji na 70 žena s upalnom autoimunom bolešću reumatoidni artritis, skupina koja je uzimala 1.000 miligrama dodataka češnjaka dnevno tijekom osam tjedana imala je niže upalne markere, manje boli i umora te manje osjetljivih zglobova s placebo grupom. Istraživači su otkrića objavili u studenom 2020. godine.
3/ Češnjak može pomoći u snižavanju kolesterola
Još jedna potencijalna pogodnost češnjaka za srce: poboljšanje razine kolesterola. Kako? Češnjak može pomoći u smanjenju proizvodnje kolesterola u jetri. Iako je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdila povezanost između unosa češnjaka i razine kolesterola, pregled studija objavljenih u svibnju 2018. zaključuje kako je uzimanje češnjaka učinkovito u snižavanju ukupnog kolesterola i visoke razine LDL kolesterola, koja su dva čimbenika rizika za bolesti srca.
4/ Češnjak može podržavati imunološku funkciju
Iako nema dovoljno dokaza koji upućuju na to da će, primjerice, češnjak spriječiti ili izliječiti prehladu, on na nekoliko načina može igrati ulogu u obrambenim mehanizmima vašeg tijela. Kao prvo, alicin u češnjaku pruža antibakterijska svojstva. Znanstvenici također vjeruju da češnjak ima antivirusna svojstva koja mogu djelovati na dva načina: blokiranjem ulaska virusa u stanice i jačanjem imunološkog odgovora kako bi se mogao učinkovito boriti protiv potencijalnih napadača. Upravo te stvari mogu pomoći u potpori zdravog imunološkog sustava u cjelini.
5/ Češnjak može smanjiti zgrušavanje krvi
Još jedna pogodnost češnjaka za vaše zdravlje srca: Dokazano je da spojevi u češnjaku (i luku) smanjuju ’ljepljivost ‘ naših trombocita i imaju svojstva protiv zgrušavanja. Te stvari mogu pomoći u zaštiti od ateroskleroze, procesa u kojem nakupljanje plaka dovodi do otvrdnjavanja i suženja arterija. Prema Nacionalnom institutu za srce, krv i pluća, ateroskleroza povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka koji mogu izazvati srčani udar i moždani udar. Naravno, jedenje češnjaka ne bi trebalo biti jedina preventivna mjera koju poduzimate kako biste zaštitili svoje arterije. Nacionalni institut za srce, krv i pluća preporučuje poštivanje plana zdrave prehrane za srce, puno vježbanja, upravljanje težinom i izbjegavanje ili odvikavanje od pušenja.
6/ Češnjak je domaćin antioksidansima
Hranjive tvari i biljni spojevi češnjaka daju mu “snažna antioksidativna svojstva”, prema pregledu objavljenom u srpnju 2020. u časopisu Antioxidants. Antioksidanti ne samo da imaju koristi od krvnih žila i smanjuju upalu, već mogu upiti štetne slobodne radikale koji mogu dovesti do bolesti poput raka (premda ovaj potencijal protiv raka treba dokazati u ljudskim istraživanjima, navodi Američki institut za istraživanje raka).
7/ Češnjak čini okuse jela intenzivnijim
Češnjak spada u istu kategoriju hrane kao i crveni luk, začinsko bilje i začini, dodajući da češnjak donosi izvrstan okus hrani, pa ako ga dodamo uz ostale zdrave namirnice pomoći će nam da pojedemo više zdrave hrane, poput povrća, cjelovite žitarice, nemasne bjelančevine i grah. Dodavanje okusa kroz češnjak također vam potencijalno može pomoći da smanjite potrebu za prekomjernom soli u hrani – i to za samo 4 kalorije po klinčiću. Utoliko više razloga da sljedećem obroku dodate malo češnjaka!