Ponedjeljak, 10 siječnja, 2022

Oči su ogledalo duše, no znate li kako sačuvati dobar vid?

Oči trebate kontrolirati onoliko često koliko vam to preporuči vaš liječnik ili otići na pregled ako se nešto u vašem vidu promijenilo. Kao što je važno održavati svoje tijelo zdravim, tako je važno održavati i oči zdravima. Donosimo savjete kako što dulje održati dobar vid

Dok ne počnemo imati problema s vidom, zdravlju očiju često ne pridodajemo previše pažnje. Očima vidimo i shvaćamo svijet oko sebe te nismo svjesni koliko gubitak vida može biti težak. Neke očne bolesti mogu dovesti do gubitka vida, stoga je važno što ranije ih identificirati i liječiti.

Oči trebate kontrolirati onoliko često koliko vam to preporuči vaš liječnik ili otići na pregled ukoliko se nešto u vašem vidu promijenilo. Kao što je važno održavati svoje tijelo zdravim, tako je važno održavati i oči zdravima. No, kako to učiniti?

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste sačuvali zdravlje očiju bez odlaska liječniku: 

Jedite zdravu, uravnoteženu prehranu

Vaša prehrana treba sadržavati puno voća i povrća, osobito tamno žutog i zelenog lisnatog povrća. Konzumiranje ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos i tuna.

Ono smo što jedemo: Ove namirnice pomažu u posvjetljivanju zuba

Održavajte težinu

Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost povećavaju rizik od razvoja dijabetesa. Ako imate dijabetes, postoji veći rizik od dobivanja dijabetičke retinopatije ili glaukoma.

Redovito vježbajte

Vježbanje može pomoći u prevenciji ili kontroli dijabetesa, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola. Ove bolesti mogu dovesti do nekih problema s očima ili vidom. Dakle, ako redovito vježbate, možete smanjiti rizik od nastanka problema s očima i vidom.

Nosite sunčane naočale

Izlaganje suncu može oštetiti oči i povećati rizik od katarakte (siva mrena). Zaštitite oči korištenjem sunčanih naočala koje blokiraju 99 do 100% UV-A i UV-B zračenja.

U kojim se točno godinama života počinje usporavati naš metabolizam?

Izbjegavajte pušenje

Pušenje povećava rizik od razvoja očnih bolesti povezanih sa starenjem kao što su makularna degeneracija i katarakta te može oštetiti vidni živac.

Upoznajte povijest bolesti u obitelji

Neke očne bolesti su nasljedne, stoga je važno otkriti je li ih netko u vašoj obitelji imao. To vam može pomoći da utvrdite jeste li izloženi većem riziku od razvoja očne bolesti.

Odmorajte oči

Ako provodite puno vremena koristeći računalo, ponekad možete zaboraviti na treptanje što dovodi do umaranja očiju. Kako biste smanjili naprezanje očiju, pokušajte s pravilom 20-20-20: svakih 20 minuta odmaknite pogled na oko 20 koraka ispred sebe na 20 sekundi.

Za sve one koji imaju probleme s očima, postoji rješenje

Ako ste primijetili neke od znakova slabljenja vidne oštrine kao što su problemi s čitanjem, zamor očiju, glavobolje, dvostruka slika, osjećaj pritiska u oku ili slabije fokusiranje, nemojte odgađati pregled vida kod liječnika.

Rješenje za poteškoće s vidnom oštrinom krije se u novootvorenom Vision Centru Ocularia koji se nalazi u središtu Zagreba, a razvio se iz Optike Ocularia. Francuska tvrtka Essilor prepoznala je njihovu kvalitetu te je tako nastao prvi Vision Centar specijaliziran za progresive u Hrvatskoj. U sklopu Vision Centra nalazi se optometrijska ordinacija za detaljan pregled vida opremljena  Essilor instrumentima,  optika s velikim izborom dioptrijskih okvira te precizni instrumenti za uzimanje svih potrebnih mjera za izradu kvalitetnih progresiva.

Essilor je izumitelj progresivnih naočalnih leća koje su ujedno i najprodavaniji progresivi na svijetu. Vrh njihove ponude čine Varilux Xclusive 4D, Varilux Xtrack i Varilux Xdesign progresivi. Od svih isporučenih naočala u Vision Centeru Ocularia, čak 84% su Varilux X progresivi koji su trenutačno najkvalitetniji progresivi na svijetu što se tiče zadovoljstva korisnika, udobnosti te širine vidnog polja za rad na kompjuteru i čitanje. Privikavanje na Varilux X progresive je znatno kraće u usporedbi s ostalim Essilor progresivima.

ENHANCE_BLUR

Kako izgleda pregled u Vision Centru Ocularia?

Novi način način poslovanja primjenjuju od 2019., a sav fokus stavljaju na klijenta čiji pregled počinje u točno dogovoreno vrijeme i traje 60 minuta. Nakon detaljnog pregleda imate 30 do 90 minuta za odabir dioptrijskih okvira i za precizno uzimanje mjera za ugradnju naočalnih leća (stakala). 

Svi koji se odluče za kupnju naočala pregled dobivaju potpuno besplatno, a uz to Vision Centar svim kupcima daje jamstvo na dioptriju i kompletne naočale. Uz to, u Vision Centru Ocularia povodom otvaranja nude akciju koja traje  do 24. prosinca 2021., a u kojoj uz kupnju Varilix X progresiva klijenti dobiju gratis dioptrijski okvir iz aktualne kolekcije brendova poput: Furla, Carolina Herrera, Escada, Trussardi, Woodys, Nina Ricci, Police, Fila, Rodenstock

Pročitajte još...

‘Vježbanje’ mozga: Kako možete povećati svoj kapacitet za sreću?

Kao što je igranje šaha ili rješavanje križaljki mentalna gimnastika za naš intelekt, 'vježbanje' mozga da osjeti (i ostane) s emocijama sreće, smirenosti i zadovoljstva je mentalna gimnastika za naše emocionalno zdravlje

10 najzelenijih gradova na svijetu: Oaze za kvalitetnije stanovanje

Donosimo pregled 10 najzelenijih gradova u svijetu - u kojima se u prirodi može uživati u vrhunskoj urbanoj kulturi. Zanimljivo je da su gotovo svi oni dodatno povezani i vodom

10 zdravstvenih tegoba koje su se pogoršale tijekom pandemije

Odgađanje odlaska liječniku zbog pandemije ostavilo je opasne posljedice - zbog propuštanja mogućnosti da se otkrije nova bolest i neprimjenjivanja preventivne njege koja može smanjiti šanse za razvoj bolesti u ordinacijama je sve više ljudi s raznim tegobama

5 navika koje će vam podignuti energiju i koncentraciju tijekom popodneva

Želja za pojačanjem energije u popodnevnim satima obično znači poboljšanje koncentracije i budnosti, kako bismo bili produktivniji i lakše završili dan. Donosimo pet navika kojima ćete postići dodatni 'boost' i iskoristiti dan maksimalno

Povezano

Svježi početak godine: Vrijeme je za detox tijela uz hladno prešane sokove od voća i povrća!

Idealan broj dana za konzumaciju sokova su tri, a nakon njih ćete osjetiti razne dobrobiti. Imati ćete više energije, čvrst san, blistavu kožu, nećete više žudjeti za šećerom...

Zdrava crijeva su više od pola zdravlja: Donosimo 6 načina za održavanje crijeva zdravima

Kako bi vam siječanj prošao u veselju i zabavi, a ne bolu, vrijedi naučiti male stvari koje održavaju ravnotežu crijeva

Hit namirnice za detoksikaciju: imate ‘legitimno pravo’ jesti čak i češnjak!

'Sprijateljite' se s namirnicama koje potiču čišćenje organizma od toksina i drugih štetnih tvari i olakšajte si donošenje (novogodišnje) odluke o skidanju viška kilograma. Bit ćete uspješniji u naumu, bolje se osjećati, a kada svemu dodate redoviti trening i zdravi jelovnik - gdje će vam biti kraj?

Nakon prejedanja: 8 provjereno najboljih dijeta za mršavljenje i 4 koje trebate izbjegavati

Najvažnije što morate učiniti prije usvajanja novog načina prehrane jest postaviti sebi sljedeća pitanja: Je li održiva? Zabranjuje li određenu hranu, uključujući vašu omiljenu? Možete li ostati na ovoj dijeti dok se družite s prijateljima ili idete u restorane?

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime