Četvrtak, 18 travnja, 2024

U kojim se točno godinama života počinje usporavati naš metabolizam?

Ako ste do sada opravdavali loš gubitak kilograma sporim metabolizmom mogli biste se razočarati u novija istraživanja. Jer naš metabolizam ne usporava onda kada većina nas misli!

Godine itekako utječu na naše tijelo. Kako god, funkcije koje često povezujemo s mladošću, kao što je brži metabolizam (koji mjerimo i uspoređujemo s potrošnjom kalorija), ne funkcioniraju nužno kako mi mislimo da to rade.Prema novijim istraživanjima, a prenosi ih Good News Network, naš se metabolizam zapravo počinje usporavati kasnije nego što mislimo – u našim kasnijim srednjim godina (u prosjeku oko 40-ih i 50-ih godina).  

Metabolizam pojedinaca je individualan

Znanstvenici sa sveučilišta Duke proučavali su, naime, 6.600 ljudi u jednom tjednu starosti iz 29 zemalja diljem svijeta. Herman Pontzer, asistent na sveučilištu Duke sudjelovao je u istraživanju, a ujedno je i autor knjige koja govori o istraživanjima koja pokazuju indikatore kako zapravo trošimo kalorije, gubimo težinu i ostajemo zdravi, ističe kako je “metabolizam pojedinca individualan i da određene karakteristike ne vrijede isto za pojedinca i cijelu grupu”!  

Dr. Lejla Kažinić Kreho: Ove supenamirnice pomlađuju + 24-satni alkalni detox

Prethodna istraživanja objašnjavala su kako tijelo koristi energiju za svakodnevne aktivnosti, kao što je disanje, probava i pumpanje krvi. Ovo istraživanje uključivalo je i druge aktivnosti koje troše energiju i kalorije, kao što su pranje suđa, vježbanje ili šetnja psa. 

Najbrže kalorije troše – bebe!

Rezultati? Istraživači su otkrili kako bebe troše kalorije otprilike 50% brže od odraslih. “Naravno, bebe rastu, ali bez obzira na to njihova raspodjela energije je puno veća nego što možemo zamisliti s obzirom na njihovu veličinu i težinu”, komentirao je Pontzer.

Suho četkanje – nova umjetnost detoksikacije tijela!

U našim 20-ima, energija se usporava za nekih 3%. Ono što je iznenađujuće, tijekom naših 20-ih, 30-ih, 40-ih i 50-ih potrošnja kalorije je dosta ujednačena. Metabolizam pak postaje znatno sporiji oko 60. godine (ne prije!), zbog smanjenja mišićne mase i usporavanja rada stanica!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime