Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Ovaj prirodni napitak fantastično djeluje na rad srca i krvnih žila

Cikla sadrži vitamin B-6, kalcij, željezo, folate, magnezij, mangan, fosfor, bakar i cink - a većina tih vitamina i minerala pomaže zdravlju kardiovaskularnog sustava

Održavanje zdrave prehrane možda nije najlakša stvar na svijetu kada ‘plešete’ između prenatrpanog rasporeda na poslu i u privatnom životu, ali konzumacija zdrave hrane i pića jedan je od ključeva dugog život. Srećom, postoji puno sitnica koje možete učiniti za poboljšanje zdravlja, poput – recimo -uvođenja novog pića u svoju svakodnevicu. Novo istraživanje otkrilo je, naime, da jedan napitak zapravo može učiniti velike stvari za kardiovaskularno zdravlje. Kako sok od cikle može poboljšati kardiovaskularno zdravlje?

Istraživanje objavljeno u svibnju u časopisu Redox Biology, a koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji, sugerira da stariji ljudi koji piju sok od cikle primijećuju promjenu u oralnim bakterijama, za koje se pokazalo da pomažu zdravlju kardiovaskularnog sustava. “Ispitanici koji su pili obični sok od cikle imali su veći broj oralnih bakterija povezanih s dobrim krvožilnim i kognitivnim zdravljem”, pokazalo je istraživanje, prema pisanju časopisa Medical News Today. “Njihova je slina, također, sadržavala manji broj bakterija povezanih s upalom.”Anni Vanhatalo, autorica studije, izjavila je: “Održavanje zdravog oralnog mikrobioma dugoročno može usporiti negativne krvožilne i kognitivne promjene povezane sa starenjem.”

Nalazi studije također pomažu objasniti kako sok od cikle može pomoći osobama s hipertenzijom. Ali pažljivo jer ovaj dodatak može uzrokovati srčani zastoj ako se konzumira u prevelikim količinama, upozoravaju liječnici.

Bolji protok krvi i zdravlja srca

Poznato je da cikla ima velike količine nitrata, “skupine organskih spojeva koji poboljšavaju protok krvi i promiču zdravlje srca”, navodi Medical News Today. Naše tijelo pretvara nitrate u dušikov oksid, koji može ubiti bakterije, zaštititi mozak i potaknuti rad mozga. Što se tiče zdravlja srca, dušikov oksid pomaže tijelu opuštanjem krvnih žila. Kako se krvne žile opuštaju, šire se, a to pomaže poboljšanju cirkulaciju krvi, dovodeći više kisika u ključne tjelesne organe, srce i mozak, prema stručnjacima iz Ornish Lifestyle Medicine.

Jedna čaša soka dnevno može smanjiti krvni tlak kod osoba s hipertenzijom

Studija iz 2018., objavljena u časopisu Hypertension, otkrila je “da čaša soka od cikle dnevno može smanjiti krvni tlak kod osoba s hipertenzijom – čak i onih čiji povišeni krvni tlak nije kontroliran liječenjem lijekovima”, izjavila je savjetnica za istraživanje dr. med. Shannon Amoils.
To je prva studija koja dokaze dugotrajnu korist dodataka prehrani koji u sebi sadrže nitrate – kod skupine bolesnika s povišenim krvnim tlakom. Kada se krvni tlak smanji, smanjuje se i rizik od srčanih bolesti.

Sok od cikle bogat je i vitaminima koji promiču zdravlje srca

Cikla sadrži vitamin B-6, kalcij, željezo, folate, magnezij, mangan, fosfor, bakar i cink – a većina tih vitamina i minerala pomaže zdravlju kardiovaskularnog sustava. Primjerice, željezo je neophodno kako bi crvene krvne stanice prenijele kisik, a magnezij je mineral koji podržava zdravlje imunosti, srca, živaca i mišića, piše Medical News Today.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime