Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Stiže novi toplinski val: Ove namirnice i piće konzumirajte s oprezom

I dok svi preporučuju redovito piti vodu i hidratizirati organizam te zaštititi kožu kremama za sunčanje (po mogućnosti sa SPF 30 ili većim) postoje i određene namirnice i napitci koje biste trebali izbjegavati dok pokušavate pobijediti vrućinu

Kako nas i ovaj tjedan, upozoravaju stručnjaci, očekuju vrlo visoke temperature i toplotni udar, svatko od nas trebao bi učiniti sve što može kako bi ostao siguran i zaštićen.I dok svi preporučuju redovito piti vodu i hidratizirati organizam te zaštititi kožu kremama za sunčanje (po mogućnosti sa SPF 30 ili većim) postoje i određene namirnice i napitci koje biste trebali izbjegavati dok pokušavate pobijediti vrućinu.

Donosimo četiri stvari koje nikako ne biste trebali konzumirati dok su visoke temperature.

1/ Kava i čaj

U ljetnim mjesecima možete pretpostaviti kako su ledeni čaj ili kava – vrhunac osvježenja. Ali ta pića imaju moćna diuretička svojstva, što znači da prirodno pomažu izbacivanju vode iz tijela. Diuretici mogu biti od velike pomoći bubrezima u pražnjenju viška vode, što zauzvrat snižava krvni tlak. Ali kad temperature rastu, važno je unositi što više vode. Previše oslanjanja na diuretike poput kave može dovesti do dehidracije.
Kao stimulans, kofein zapravo može potaknuti potrebu za odlaskom u kupaonicu. I prije nego što ledenu kavu zamijenite ledenim čajem, imajte na umu da mnoga ljekovita bilja koja se koriste u popularnim čajevima također imaju diuretička svojstva. Nekoliko biljaka, uključujući maslačak, đumbir i kleku, također imaju diuretička svojstva. Hibiskus je isto tako prirodni diuretik i treba ga izbjegavati.

2/ Povrće koje uključuje komorač, artičoke i šparoge

Neko povrće također se smatra diuretikom. Primjerice, aminokiseline u šparogama prirodni su diuretici. Postoji nekoliko drugih namirnica, uključujući luk, češnjak, papriku, artičoke i komorač koje stvaraju sličan učinak. Ovo ne znači da biste trebali u potpunosti izbjegavati ove namirnice jer mnoge od njih nude velike prehrambene dobrobiti. Samo imajte na umu da sadrže i diuretička svojstva te u skladu s tim planirajte dodatnu konzumaciju vode.

Preporuča se da žene piju oko 2,7 litara vode dnevno, a muškarci oko 3,7 litara vode dnevno kako bi ostali hidratizirani

3/ Mango

Svježi, zreli mango čini se izvrsnom idejom u uzavrelim ljetnim mjesecima, ali mango je još jedna hrana koja zapravo može smanjiti količinu vode iz tijela. Mango sadrži puno kalija, koji je prirodni diuretik. Ako jedete previše manga tijekom vala vrućine, mogli biste dehidrirati. Ako žudite za nečim slatkim i prirodnim, jedite jagode i dinje koje su dobra zamjena zbog visokog udjela vode.

4/Alkohol

Mnogi od nas vole uživati u hladnim koktelima tijekom vrućeg dana kako bismo utažili žeđ. Ali previše alkoholnih pića može također dovesti do lagane dehidratizacije. To je zato što alkohol ima prirodna diuretička svojstva i prisiljava jetru da prekomjerno radi kako bi se očistila. Alkohol na uobičajeni dan može uzrokovati mamurluk, ali u posebno vrućem danu stres i napor koji vaše tijelo doživljava od alkohola mogu dovesti do jake dehidracije. Stoga, pijte umjereno kad je vruće, a iza svakog gutljaja koktela popijte i gutljaj vode.
Ovaj savjet vrijedi bez obzira pijete li alkohol ili ne.

Preporuča se da žene piju oko 2,7 litara vode dnevno, a muškarci oko 3,7 litara vode dnevno kako bi ostali hidratizirani.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime