Subota, 8 siječnja, 2022

Jer veselje je u malim stvarima: 10 načina da budete sretni – svaki dan!

'Drugačiji dan. Ista priča' - postala je vaša mantra? Samo malom promjenom nekih ustaljenih navika možete povećati 'kvocijent vaše osobne sreće' i pronaći nove inspiracije za živjeti ispunjeniji život

Jednostavne promjene vaših svakodnevnih navika dovest će vas do sreće. Uviđate li kako samo prolazite kroz dane? ‘Drugačiji dan. Ista priča’ – postala je vaša mantra?

Sad je vrijeme – ne sutra ili sljedeći tjedan – nego upravo sada je vrijeme da počnete mijenjati svoju priču. Srećom, postoje brzi, jednostavni i učinkoviti načini koji će vam donijeti trajnu sreću:

1/ Spavajte sedam do devet sati
Dovoljno sati sna presudno je za sretan, produktivan dan jer alternativa može dovesti do smanjene budnosti i logike te općih zdravstvenih problema poput pretilosti i manje sposobnosti održavanja zdravih odnosa. Istuširajte se toplom vodom neposredno prije lijeganja u krevet, odmaknite telefon i zaslone ili pokušajate s obrnutom psihologijom.

2/ Probudite se 15 do 30 minuta ranije
Zamislite jutro koje ne uključuje trčanje poput ‘muhe bez glave’ i borbu da na vrijeme izađete iz stana. Buđenje 15 do 30 minuta ranije od dosadašnjeg vremena buđenja omogućit će vam ljepši i mirniji ulazak u dan. 

3/ Meditirajte
Meditacija pet do deset minuta nakon buđenja ima brojne neposredne blagodati, uključujući koncentraciju i fokus tijekom ostatka dana. Na taj se način možete odvojiti od  uobičajenih misaonih barijera i zadržati se u trenutku. Studije također pokazuju da meditacija pomaže u sprječavanju stresa i tjeskobe, te na taj način umanjuje frustracije koje ograničavaju vašu sposobnost postizanja ciljeva.

4/ Pospremajte
Mnogi od nas svoje domove i uredske prostore pune stvarima za koje mislimo da su nam potrebne. Istina je da nakupljanje stvari na kraju šteti vašoj mentalnoj, emocionalnoj i fiziološkoj dobrobiti. Rasčistite nered!
Samo nekoliko minuta dovoljno je da pospremite predmete koji skupljaju prašinu, a vaše će se raspoloženje i sreća učinkovito poboljšati. I to ne mora biti naporan zadatak. Jednostavno se posvetite jednom području odjednom – možda prostoru vašeg stola ili ormaru. I umjesto bacanja svega u smeće, donirajte predmete potrebitima.

5/ Naučite nešto novo
Učenje nečega novog poboljšava vašu osobnu sreću i zadovoljstvo. Fokusiranje na napredak dovodi nas u stanje napretka, za koje se pokazalo da potiče sreću. Učenje također gradi samopouzdanje. Nikada nije bilo lakše proširiti svoj um s toliko besplatnih internetskih tečajeva.

6/ Prošetajte
Istraživanja pokazuju da 30 minuta hodanja dnevno pomaže prilagoditi vaš živčani sustav, smanjujući tako bijes i tijeskobu. Ako vam je svakodnevno odvajanje 30 minuta za hodanje teško, možete malim radnjama povećati korake. Parkirajte automobil na jednom od najudaljenijih mjesta od uredu ili počnite piti više vode – što ima milijun prednosti za vaš organizam!

7/ Isključite se s društvenih mreža
Istraživanja pokazuju da previše upotrebe društvenih mreža može biti štetno za naše mentalno zdravlje. Umjesto toga, produktivno iskoristite tih 15 minuta čitajući vijesti, igrajući igru za poticanje mozga ili slušajući zabavu ili podcast koji potiče na razmišljanje. Iskoristit ćete istinsku radost iz aktivnosti i postati bolja verzija sebe, a da ništa ne promijenite.

8/ Izvršite nasumični čin dobrote
Postoji niz istraživanja koja velikodušnost povezuju s boljim zdravljem. fMRI tehnologija pokazuje da pomaganje aktivira iste dijelove mozga koji su stimulirani hranom i seksom. Davanje drugima je doista win-win situacija. Primatelj ima koristi, a vi se osjećate bolje znajući da ste pozitivno utjecali na nečiji život. Razmislite o doniranju za cilj koji vas zanima, volontiranju u lokalnoj pučkoj kuhinji ili azilu za životinje. Najbolji dio? Ljubaznost je zarazna.

9/ Okružite se sretnim ljudima
Motivacijski govornik Jim Rohn slavno je ustvrdio da ste vi odraz prosjeka prvih pet posto ljudi s kojima provodite najviše vremena. Dakle, pronađite najpozitivnije, najzanimljivije ljude s kojima ćete komunicirati. Ovo će povećati vašu razinu sreće, osjećaj postignuća i čak bi mogao otvoriti nova vrata u vašem profesionalnom ili osobnom životu.

10/ Ne ogovarajte
Sudjelovanje u tračevima možda se na prvu čini kao dobra ideja da se riješite stresa, no tračanje može samo pogoršati situaciju. Uz to, kada su tračevi išta ikome pomogli?
Sljedeći put kad budete imali potrebu da se požalite na prijatelja ili kolegu, zastanite na deset sekundi i prebacite taj negativni dijalog na pozitivan. Umjesto toga potražite nešto iskreno lijepo za reći o toj osobi. Ako ne možete, recite nešto lijepo o drugom kolegi ili razgovarajte o vremenu – ako je ugodno. 

Pročitajte još...

Je li ispravno dijeliti sreću u vrijeme pandemije (i nakon potresa) na društvenim mrežama?

Liječnici smatraju kako je sreća, osim za to da se osjećamo dobro, iznimno važna i za samo zdravlje ljudi. No istovremeno 'trljati' nekome nos na Instagramu fotografijama fine hrane dok su ostao bez krova nad glavom i mogućnosti da si uopće pripremi topli obrok, može se učiniti u najmanju ruku neprimjerenim

‘Vježbanje’ mozga: Kako možete povećati svoj kapacitet za sreću?

Kao što je igranje šaha ili rješavanje križaljki mentalna gimnastika za naš intelekt, 'vježbanje' mozga da osjeti (i ostane) s emocijama sreće, smirenosti i zadovoljstva je mentalna gimnastika za naše emocionalno zdravlje

Mentalni wellness: kako biti sretan i u teškim vremenima

Ako želite biti i u dobrom mentalnom zdravlju, postoji također nekoliko ključnih stvari kojih biste se trebali pridržavati

Nataša Jokić Begić: Psihičko stanje Hrvata ozbiljno je i upozoravajuće!

Psihologinja dr. sc. Nataša Jokić-Begić upozorava na posljedice pandemije i potresa te na propuste poput smanjivanja broja psihijatrijskih kreveta tijekom pandemije dok potreba za psihološkom i psihijatrijskom skrbi raste, a rast će i dalje. Sve to rezultiralo je poraznom psihološkom slikom nacije

Povezano

5 činjenica koje dokazuju da se iza jakog karaktera ‘skriva’ osjetljiva osoba

Neke osobe samo naizgled djeluju nedodirljive, no iza te 'fasade' često se kriju vrlo osjetljivi karakteri. Ove se dvije osobine međusobno ne isključuju. Donosimo vam pet karakteristika koje prikazuju da možda baš vi ili netko vama blizak pripada upravo toj skupini ljudi

U novoj godini se riješite neodlučnosti i prihvatite ljepote koje nosi neizvjesnost života

Pokušajte razmišljati na ovaj način: da je život potpuno predvidljiv, ne bi li vam nakon nekog vremena bilo malo dosadno? U ovom brzom društvu, u kojem je šarolik izbor na svakom uglu, žaljenje umjesto donošenje pogrešne odluke je gora opcija. To je sila koja vas može spriječiti da poduzmete akciju, a da bismo joj se suprotstavili, moramo naučiti tolerirati neizvjesnost

Nova godina, nova ja: 20 mini izazova za samopomoć koji svaki dan čine boljim

Točno određeni ciljevi mogu biti učinkovit način kako ostvariti vaše snove u budućnosti, ali jednako je važno pronaći i male načine, sitnice kako se svakodnevno brinuti o sebi

Gotovo je s izlikama: 5 rješenja za vaše klasične meditacijske isprike i strahove

Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta kako pobijediti sve izlike i opravanja i uz pomoć ovih 'trikova' zavoljeti meditaciju, bez obzira je li riječ o samostalnoj ili vođenoj

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime