Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Sve što trebate znati o najnovijoj dominantnoj varijanti koronavirusa – XBB. 1.5

Informiranost oko cijepljenja i pridržavanje mjera prevencije najbolji je način da vi i vaši najmiliji budete što je moguće zdraviji, a da pritom nastavite sa svojim životima

Ako ste u posljednjih mjesec dana obratili pozornost na bilo kakve zdravstvene vijesti, vjerojatno ste vidjeli rastuću zabrinutost zbog nove varijante koronavirusa pod nazivom “XBB. 1.5.” Ova podvarijanta Omikrona brzo se razvijala tijekom prosinca u SAD-u, a stigla u i u Europu, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Zapravo, podaci o praćenju varijanti Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) trenutno pokazuju da ova nova podvarijanta čini 40 posto trenutačnih slučajeva.Što se događa s XBB-om. 1.5 varijantom?

Na početku 2023. godine, svijet se približava kraju treće godine pod koronavirusom i ulazi u početak četvrte. Proteklih nekoliko godina vidjeli smo brojne valove zaraze kao rezultat blagdanske sezone i putovanja te okupljanja. Stručnjaci kažu da je ova varijanta potencijalno jedna od najprenosivijih varijanti dosad—što očito izaziva zabrinutost. U eri pandemije u kojoj zahtjevi za maskiranjem više nisu u igri, a drugi respiratorni virusi šalju sve više ljudi u bolnicu, nova varijanta koronavriusa vjerojatno je zadnja stvar o kojoj želite razmišljati. Ali koliko bismo trebali biti zabrinuti?

“XBB. 1.5 je izdanak Omicrona koji se brzo širi svijetom i koji se in vitro (u laboratoriju) čini prenosivijim i otpornijim na imunološki sustav, ali trenutno nemamo dovoljno kliničkih podataka koji bi potkrijepili zabrinutost kod ljudi”, kazao je Luis Ostrosky, MD, UT, specijalist za zarazne bolesti s Memorial Hermann u Houstonu.

Međutim, istraživanje je pokazalo da čak i ako ste ranije imali blagi slučaj koronavirusa, to ne jamči da će drugi ili treći slučaj također biti blagi. Dakle, još uvijek je dobra ideja imati na umu sve provjerene mjere prevencije.

Koji je najbolji način da se zaštitite od XBB-a. 1.5 varijanta?

Istina je da će iste mjere predostrožnosti koje su nas štitile od koronavirusa u prethodnim valovima sada pomoći u ograničavanju slučajeva. Još jedan alat koji sada imamo su ažurirana cjepiva. Podaci pokazuju da je najnoviji pojačivač, poznat kao “dvovalentni pojačivač”, dizajniran za ciljanje Omicron varijante koronavirusa i njegovih pod-varijanti, uključujući ovu novu varijantu XBB. 1.5.

Pozitivni ste? Otkrivamo što biste trebali jesti ako dobijete koronavirus

Cijepivo protiv koronavirusa još uvijek je najbolji način zaštite od bolesti. Budući da je XBB varijanta Omikrona, dobivanje boostera pružilo bi najbolju zaštitu protiv ove varijante. Ako vam treba osvježenje, evo nekoliko dmjera opreza koje treba poduzeti kada je u pitanju koronavirus:

1/ Provjerite jeste li cijepljeni protiv koronavirusa (i gripe)

2/ Nosite masku u zatvorenim prostorima, posebno u područjima s visokim stopama prijenosa zaraze ili ako ste pod velikim rizikom od komplikacija

3/Testirajte se ako imate simptome

Nepotrebno je reći da koronavirus neće nestati u skorije vrijeme. Informiranost oko cijepljenja i pridržavanje mjera prevencije najbolji je način da vi i vaši najmiliji budete što je moguće zdraviji, a da pritom nastavite sa svojim životima.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime