Subota, 2 ožujka, 2024

Vječna dvojba: Je li krumpir namirnica koju možete jesti tijekom mršavljenja?

Želimo razbiti predrasude o krumpiru kao nezdravoj namirnici. Uistinu nema razloga da ga izbjegavate, kao što nema razloga da ga jedete baš svaki dan i da zanemarite ostalo povrće

Mi moramo priznati da su nam krumpiri jedna od omiljenih namirnica. Volimo ih na sve načine – pomfri, pire, ploške, pečeni… No, svjesni smo da vjerojatno postoje ljudi koji ga ne vole… Ako niste ljubitelj istog, nadamo se da to nije iz razloga jer mislite da je nezdrav. Niti jedna namirnica nije nezdrava, nego je nezdrav način razmišljanja o istima ili način pripreme… Ono što smo naglasili nekoliko puta, i vjerojatno ćemo naglašavati zauvijek, jest to da je važan balans u prehrani. Sada kada smo utvrdili gradivno, želimo razbiti predrasudu o tome da je krumpir nezdrav. Uistinu nema razloga da ga izbjegavate, kao što nema razloga da ga jedete baš svaki dan i da zanemarite ostalo povrće. No, postavlja se pitanje, možemo li jesti krumpir bez osjećanja grižnje savjesti? Odgovor je: Da.

 

Koje su prednosti jedenja krumpira?

Krumpir nam pruža visoku razinu sitosti, što znači da vam pomaže da se dulje ‘osjećate siti’ u usporedbi s većinom namirnica. Također, on je voluminozan. Primjerice, 100 grama krumpira ima gotovo istu količinu kalorija kao 22 grama riže. Ako biste rižu jednostavno zamijenili krumpirom kao primarnim izvorom dnevnih ugljikohidrata, možete li zamisliti koliko više hrane možete pojesti, a unosite manje kalorija? To bi jednostavno značilo da ćete brzo izgubiti težinu. Naravno, uz kvalitetnu prehranu i po mogućnosti trening snage.

Ali zašto onda svi nazivaju krumpir “nezdravim”? Odgovor leži upravo u tome što ga jedemo previše. Nema drugog objašnjenja. Nastavljamo ga jesti sve dok se kalorije ne krenu taložiti, a onda krivimo krumpir umjesto da krivimo sebe.

Spavanje kao prioritet: Zašto je 8 sati sna najzdravija preporuka?

Pripremite krumpir na zdraviji način

Još jedan razlog zašto ga smatramo nezdravim je način na koji ga pripremamo. Bilo da je riječ o pire krumpiru ili pomfritu, važno je analizirati sastojke koje koristite prilikom izrade istog. Nitko ne krivi kilograme maslaca u pire krumpiru ili galone ulja u pomfritu; umjesto toga svi počnu kriviti bezopasni krumpir. Pripremajte krumpir sa što manje maslaca i ulja, prženje zamijenite pečenjem u pečnici s malo maslinovog ulja ili u aparatima koji koriste smao topli zrak u koje uopće ne ide ulje. Također, uz krumpir jedite raznoliku hranu poput ribe i mesa uz dodatak raznolikog povrća.

Zaključak je da je krumpir odličan kada se jede kao dio raznolike prehrane i ne vjerujte nikome tko tvrdi suprotno. Brzo, proširite ove dobre vijesti i napravite “laganiju” verziju vašeg omiljenog krumpira!

Kvare san: Top 5 proizvoda koje ne smijete konzumirati prije spavanja

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime