Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Zagreb drugi najzagađeniji grad: Kako se treba ponašati kad je zrak nezdrav?

Iako neki znanstvenici tvrde da te podatke treba uzeti s rezervom jer ih je iznijela tvrtka iz Švicarske koja se ponajprije bavi uređajima za pročišćavanje zraka, svako treba pripaziti, posebice ako ste bolesni. Donosimo nekoliko savjeta kako se ponašati kad je zrak nezdrav

Zrak u glavnom gradu Hrvatske već danima nije onakav kakav bi trebao biti, a kao bomba jutros je odjeknula vijest da je, prema švicarskom portalu IQAir,  Zagreb drugi na ljestvici gradova s najzagađenijim zrakom na svijetu.Trenutno indeks kvalitete zraka AQI u Zagrebu iznosi 182, što znači da je zrak u Zagrebu nezdrav za osjetljive skupine. Koncentracija čestica PM 11,6  je puta veća od one koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Iako neki znanstvenici tvrde da te podatke treba uzeti s rezervom jer ih je iznijela tvrtka iz Švicarske koja se ponajprije bavi uređajima za pročišćavanje zraka, svako treba pripaziti, posebice ako ste bolesni. Donosimo nekoliko savjeta kako se ponašati kad je zrak nezdrav.

Dakle, kako se možete zaštititi od nekih neposrednih učinaka onečišćenja zraka?

Uzimajte lijekove prema uputama

Ako imate problema s disanjem ili bolesna pluća te vam je kvaliteta zraka izrazito važna za zdravlje, svakako slijedite upute liječnika i koristite inhalatore ili pojačajte terapiju prema preporuci liječnika. Ako vam liječnik nije rekao što trebate raditi u ovakvim situacijama, svakako ga nazovite i posavjetujte se s njim. Nemojte mijenjati terapiju na svoju ruku.

Ostanite u kući

Uređaji za klimatizaciju i grijanje u zgradama većinom imaju sustave za filtriranje koji filtriraju čestice u zraku pa je zrak u stanu ili kući sigurno kvalitetniji od onoga koji biste udisali vani.

Otiđite na veću nadmorsku visinu ili na more

Drugi, iako manje praktičan, način izbjegavanja onečišćenja zraka je jednostavno otići na planinu ili na more  i uživati ​​u čistom planinskom ili morskom zraku. Budući da su do srijede kratki školski praznici, ovo uopće nije loša ideja.

Izbjegavajte vježbanje na otvorenome

Kada vježbamo, dublje udišemo te zagađenje unosimo dublje u pluća, apsorbirajući ga više. Vježbanje u zatvorenom prostoru (ili na planini ili blizu mora) pomoći će vam da se zaštitite od štete koju zagađenje zraka može uzrokovati vašim dišnim putovima. Neke od najmanjih i najštetnijih čestica apsorbiraju se u krv nakon što uđu u pluća. Nošenje jednostavne maske za lice neće vas zaštititi za ovu vrstu onečišćenja.

Pokušajte smanjiti onečišćenje

Iako kratkoročno ne možemo napraviti ništa, svakako dugoročno svatko od nas može pridonijeti da se poboljša kvaliteta zraka. Trebali bismo pokušati koristiti javni prijevoz umjesto vožnje, usporiti na autocestama te zajedno osmišljavati projekte na smanjenju onečišćenja.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime