Četvrtak, 16 svibnja, 2024

Zdravi k’o dren: Steknite naviku cjelogodišnjeg kupanja u moru

Razmišljate li o tome da postanete cjelogodišnji plivač / kupač, sigurni smo kako će vam ta navika promijeniti život. Oni koji se godinama kupaju tijekom svih godišnjih doba tvrde kako se osjećaju bolje fizički, psihički i emotivno. Valja imati na umu i kako su izvan sezone plaže samo vaše, a more je uglavnom čišće nego u ljeti. No, kako početi s kupanjem u hladnom moru?

U svibnju već počinje opasna nostalgija i žudnja za ljetom, a po glavima se vrte slike ljetnog kupanja. Kad ste se zadnji put okupali u moru i osjetili svježinu i sol na svojoj koži? Možda ste kupanje u moru rezervirali samo za ljeto, no to ne mora biti tako. Znate li da je porastao broj zaljubljenika u cjelogodišnje kupanje? Benefiti cjelogodišnjeg kupanja su veliki, a sve veći broj zaljubljenika objavljuje i na društvenim mrežama o svojoj navici cjelogodišnjeg kupanja na otvorenom.Za neke novi ritual, za druge način života

Za zaljubljenike u cjelogodišnje kupanje morsko plavetnilo nije rezervirano za vruće ljetne dane – ono je njihovom organizmu, i duhu i tijelu, prijeko potrebno tijekom cijele godine. Možda ste već jedan od onih koji se kupaju tijekom svih godišnjih doba, možda biste željeli isprobati ovu aktivnost. Kako god bilo, kupanje vam neće škoditi.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Laura Evans – St Ives Mermaid (@stivesmermaid)

Zdravstveni benefiti cjelogodišnjeg kupanja

Kupanje u hladnoj vodi jača imunitet, poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost organa, a organizam postaje otporniji na prehlade i bolesti. Kratkotrajno kupanje u hladnoj vodi ima pozitivan utjecaj na metabolizam, tonus kože i djeluje antidepresivno jer se uz niže temperature oslobađa endorfin. Cjelogodišnje kupanje kokteč je pozitivnih hormona za vaš organizam.

Tradicija zimskog kupanja seže još u doba Antike kada su Spartanci koristili hladne kupke jer su vjerovali da hladnoća učvršuje njihovo tijelo i duh. U mnogim zemljama svijeta postoji tradicija zimskog kupanja koja je često vezana uz slavlja ili liturgijske blagdane.

Pagansko vjerovanje je da je more beskrajan izvor života i pozitivne energije te da ulaskom u plavetnilo vaše tijelo započinje bitku u kojoj nastoji sačuvati svoju energiju. More ga puni svjetlošću i pozitivom, a što je veća razlika temperatura tijela i mora veća, to će jača energija i osjećaj sreće biti. Ovakva paganska vjerovanja zaista imaju svoje uporište u zdravstvenim benefitima kupanja tijekom čitave godine.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Rade Radolović (@rade_radolovic)

Razmišljate li o tome da postanete cjelogodišnji plivač / kupač, sigurni smo kako će vam ta navika promijeniti život. Oni koji se godinama kupaju tijekom svih godišnjih doba tvrde kako se osjećaju bolje fizički, psihički i emotivno. Valja imati na umu i kako su izvan sezone plaže samo vaše, a more je uglavnom čišće nego u ljeti. No, kako početi s kupanjem u hladnom moru?

Spori ulazak vaš je najbolji prijatelj

Ulazak u hladnu vodu treba biti polagan jer raste krvni tlak, te trebate duboko disati. Nemojte se nigdje žuriti, brzi ulazak u vodu je opasan jer je vašem tijelu potrebna adaptacija. Zlatno pravilo je da bi kupanje trebalo trajati onoliko dugo kolika je temperatura vode, plus/minus dvije minute. Ne smijete povjerovati tijelu kada se adaptira na hladnu vodu i ima osjećaj da može dugo ostati u njoj jer to nije istina. Držite se ovog pravila! 

Nemojte ići sami

Prijatelji, partneri, obitelj… Svi su oni dobri suputnici u ovoj avanturi. Za upuštanje u ovakvu avanturu dobro je imati partnera. Zabavnije je i sigurnije ako vas je više. U Hrvatskoj po obali postoje skupine strastvenih kupača koji se tijekom čitave godine okupljaju, zimi najčešće vikendima, i zajedno slave more i ljubav prema njemu. 

Odjenite se prikladno uvjetima

Ako je vani hladno, odjenite se prikladno uvjetima. Dobar savjet je nositi kape za kupanje, čak i dvije, kako bi vaša kosa ostala suha. Ne odijevate se za fotkanje već za novu aktivnost koja će vam promijeniti život. Neki nose rukavice, neki imaju čizme dok plivaju. Ne postoje pravila. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Calum Maclean (@caldamac)

Kad izađite, imajte toplu suhu odjeću, uzmite kupaći ogrtač i dobro se ugrijte. Iako je uzbuđenje veliko, a osjećaj sjajan, nakon izlaska iz mora pobrinite se za sebe. Ponesite termosice s toplom vodom da ugrijete prste, uzmite mat i nemojte stajati po hladnom kamenju. Izbjegavajte mjesta za kupanje do kojih morate puno hodati i koja su daleko od tople kuće ili auta. Postoje mnoge cake, no najvažnije je da nakon kupanja u hladnoj vodi brzo ugrijete tijelo. 

Ugrijte svoje tijelo prije ulaska

Ključno je da zagrijete svoje tijelo i prije ulaska u haldnu vodu što ćete najbolje učiniti nekom fizičkom aktivnošću. Brzo hodajte, trčite, ali ugrijte svoje mišiće, neka srce proradi. Ako je puls viši, tijelo će se moglo bolje adaptirati.

Pronađite sigurno mjesto

Nemojte pronalaziti gerila mjesta kao što to često radimo ljeti da budemo sami. Postoje i drugi koji se kupaju po zimi, probajte saznati koja su to mjesta i lokacije. Ne udaljavajte se od obale i uvijek imajte i dobro znajte koji je točan izlazak iz mora.

Uvedite kupanje u svoju rutinu

Idealno bi bilo steći naviku i postići rutinu. Odlazak na kupanje svakog vikenda pokazat će benefite i za tijelo i za psihu. Što se češće kupate to će vaše tijelo biti prilagođenije na uvjete. U svoju dnevnu rutinu uvedite tuširanje hladnom vodom kako bi se bolje prilagodili vikend kupanjima. 

Počnite dok je lagano

Istina je kako je teško početi s ovom aktivnošću usred ciče zime. Najbolje bi bilo krenuti u proljeće, no ako vam je i tad prehladno, otvorite sezonu ljeti, ali s dolaskom jeseni nemojte stati s odlascima na kupanje. Što je teži izazov, manja je vjerojatnost da ćete ga svladati.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli ZΛRΛ ROSE ⋒ (@zarahrvatin)

Razgovarali smo i sa Zarom Hrvatin koja prakticira cjelogodišnje kupanje u moru i koja nam je objasnila kako joj je ono promijenilo život. 

Zašto prakticiraš kupanje po zimi?

Ima li bolji razlog osim što se u moru osjećam doma? More me zove uvijek, čak i kad je hladno. Nekada za sebe znam reći da sam sirena. A kada dobiješ takav poziv, jednostavno se odazoveš. Znam da je kupanje u hladnom moru zdravo, no ovo je više ona nevidljiva spona koja osim što hrani moje tijelo, hrani i dušu. 

Kada si počela prakticirati kupanje tijekom cijele godine?

Spontano prije dvije godine. Htjela sam biti ‘umočene’ u more tijekom cijele godine, barem koliko mi to prilike dopuštaju. Budući da živim u kraju gdje ipak postoji zima, odlučila sam samu sebe pobijediti u eventualnoj hladnoći i probati. More i ja se volimo još uvijek! 

Koje promjene osjetiš na sebi i svojem tijelu?

Najdraži mi je feeling kada se osjećam tjelesno i duhovno teško, ostavim sve i prepustim sve u sebi jednom valu, neka nosi sve negdje u zaborav. Doslovno, nakon tog jednog zimskog kupanca osjećam se 200 kilograma lakša.

Naslovna fotografija: L. Biondić

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime