Ponedjeljak, 16 rujna, 2024

Otkrijte ih i uklonite: Ovo je 5 najčešćih krivaca za bolove u leđima

bolove u leđima ne moramo podnositi zauvijek, a većinu ne treba liječiti operacijama ni drugim složenim oblicima liječenja. Dovoljno je otkriti i ukloniti glavni uzrok tegoba, koji često nije u samoj kralježnici

Sve više se ljudi tuži na bolove u leđima, posebice mlade mame koje, osim brojnih poslovnih obaveza, čeka ‘gomila’ posla oko domaćinstva i djece. I zaposlenici koji na poslu puno sjede sve više pate od kroničnih bolova kralježnice.



Srećom, bolove u leđima ne moramo podnositi zauvijek, a većinu ne treba liječiti operacijama ni drugim složenim oblicima liječenja. Dovoljno je otkriti i ukloniti glavni uzrok tegoba, koji često nije u samoj kralježnici. 

Samodisciplinom možemo mnogo toga učiniti. Slijedite naše savjete i sigurno ćete se osjećati bolje

1/ Prestanite pušiti

Nedavna su istraživanja pokazala da pušači češće pate od ozbiljnih i dugotrajnih bolova u leđima nego nepušači. Naime, nikotin steže krvne žile, ograničavajući dotok krvi, a njome i hranjivih tvari i kisika među kralješčane pločice. Stoga svakako prestanite pušiti. Obratite se svom liječniku i on će vam pomoći i predložiti neki od načina odvikavanja koji će vama najbolje odgovarati.

2/ Poradite na formi

Ako su vam trbušni i leđni mišići slabi, vaša kralježnica nema dovoljnu potporu i podložna je ozljedama. Ne zaboravite na tjelovježbu. Brže hodanje i vožnja sobnog bicikla dobre su aktivnosti za jačanje leđnih mišića, a ne uključuju nikakvu opasnost od ozljeda. Svakako nemojte izbjegavati i vježbe istezanja te vježbe jačanja kukova, trbušnih i leđnih mišića.

Svakodnevni rad od kuće: Vježbe za istezanje koje ćete napraviti ‘usput’

3/ Nabavite kvalitetan madrac

Loš madrac iskrivljuje kralježnicu, što može izazvati istegnuće mišića i duboku, jaku bol. Svakako provjerite kakav je madrac na kojem spavate. Ako su rubovi valoviti, tkanina istrošena ili poderana, a sredina ulegnuta, vrijeme je da nabavite novi. Pri kupnji pazite da madrac bude čvrst, s mekanim gornjim slojem koji će pratiti obrise vašeg tijela i pružiti mu ugodno uporište. Najbolje je da madrac ne bude ni pretvrd i premekan. Birajte onaj koji će se prilagoditi vašem tijelu, a ne obrnuto. Madrac vam treba čvrsto podupirati ramena, kukove i noge.

4/ Visoke potpetice nisu vam prijatelj

Noge zaista prekrasno izgledaju kad obučete cipele s visokim potpeticama, no leđa pritom itekako pate. Visoke potpetice, posebice one tanke ili više od pet centimetara – prisiljavaju tijelo da se nagne prema naprijed, što uzrokuje iskrivljenje kralježnice te veći pritisak na ligamente i mišiće u donjem dijelu leđa.
Stoga se riješite cipela zbog kojih vam se, dok hodate, kralježnica jako savija, u kojima su vam noge nestabilne ili koje znatno mijenjaju prirodan način vašeg hoda. No, ako jako volite visoke potpetice, savjetujemo da ih ne nosite svakoga dana na posao, nego samo u posebnim prilikama ili večernjim izlascima.

Radno ljeto: Kako umanjiti bol i napetost mišića koji su posljedica rada s tehnologijama

5/ Pravilno nosite dijete i(li) teške predmete

Kad želite podići dijete ili težak predmet s poda, čučnite i privucite dijete ili predmet bliže svome tijelu, stegnite trbuh i podignite se snagom nožnih mišića.
Kako biste zaštitili leđa, nosite dijete tako da bude licem okrenuto prema vama, s rukama oko vašeg vrata i s nogama oko vašeg struka. Nošenjem djeteta na boku preopterećuje leđa.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime