Subota, 23 ožujka, 2024

U svakome od nas krije se neki superjunak ili superjunakinja!

Romani, pjesme, filmovi i serije kojima se često vraćamo zapravo su ogledalo naših karakteristika i ujedno putokaz koji nam daje orijentaciju kako pristupiti temeljnim životnim dilemama (važno je, naravno, da ih ne shvaćamo potpuno doslovno)

Kada smo bili djeca i tinejdžeri, postojale su knjige, serije i filmovi u kojima smo posebno uživali i za koje smo i dan-danas emocionalno vezani. Imali smo omiljene likove s kojima smo se identificirali ili, ako i ne bismo mogli pronaći neku sličnost s njima, znali smo da takvi jednog dana želimo postati.



Princip po kojem biramo svoje uzore nije nikakva slučajnost. Priče koje nas posebno dotaknu i kojima se uvijek volimo vraćati također nisu stvar slučajnosti.

Svaka knjiga, film ili pjesma koju volimo odraz je nas samih – nekih naših potreba, emocija, osobina ličnosti, unutarnjih konflikata i životnih tema

Ogledalo naših karakteristika

Jedna mi je klijentica pričala kako je kao mala obožavala Ksenu ratnicu i Buffy – ubojicu vampira. Sviđala joj se njihova borbenost, snaga i neustrašivost. Kada bi se suočavala s nekim problemom, često bi se zapitala: što bi Ksena ili Buffy sada učinile? S jedne je strane zapravo po mnogočemu bila slična njima, a s druge strane su ti likovi predstavljali baš onu super-snagu koja joj je trebala da izađe na kraj s mnogo unutrašnjeg straha kojeg je tijekom života osjećala.

Romani, pjesme, filmovi i serije kojima se često vraćamo zapravo su ogledalo naših karakteristika i ujedno putokaz koji nam daje orijentaciju kako pristupiti temeljnim životnim dilemama (važno je, naravno, da ih ne shvaćamo potpuno doslovno).

Putovanje samootkrivanja

Odvojite malo vremena ovaj vikend, podsjetite se svojih omiljenih likova iz knjiga i filmova i pronađite po čemu ste im slični.
Pitanja koja si možete postaviti su: Koje osobine ima ovaj lik? Što mi se sviđa, a što ne sviđa kod njega? S čime se mogu identificirati, a s čime ne? Kada bi se moj omiljeni lik suočio s problemom koji imam, kako bi mu pristupio? Na koji način bih to mogla primijeniti u svom životu?
U svakome od nas krije se neki superjunak ili superjunakinja, a umjetnost nam pomaže da ih otkrijemo.

Što je najbolje, za ovo putovanje samootkrivanja ne trebate niti novac, niti prijevozno sredstvo!


Andrea Gerčar rođena je 1986. godine. Diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2010., a nakon toga je završila četverogodišnju edukaciju iz gestalt psihoterapije prema kurikulumu Instituta za integrativnu gestalt terapiju iz Würzburga pri IGW centru Zagreb. Dodatno se usavršavala u području art terapije, transakcijske analize, kognitivno-bihevioralne terapije te terapije usmjerene na samo-suosjećanje.
Ciljne skupine s kojima radi su adolescenti i odrasli s poteškoćama kao što je anksioznost, depresija, nisko samopoštovanje, izloženost traumatskim iskustvima, problemi u komunikaciji i bliskim odnosima, sagorijevanje i/ili konflikti na poslu, problemi identiteta i životnih faza.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime