Utorak, 3 listopada, 2023

Dolce vita: Kad se ženske ruke slože

Spriječena da prisustvuje svečanostima hrane u Splitu, 20. listopada je u Zagreb stigla slavna Kolumbijka, Leonor Espinosa, najbolja chefica svijeta za 2022. godinu po izboru World's Best, s kojom je doputovala njena kći i suradnica Laura Hernandez Espinosa, sommelierka i suvlasnica njihovog restorana Leo u Bogoti, uvrštenog među 50 najboljih u svijetu

Ovih jesenskih dana u Hrvatskoj se na gastronomskom, ali i enološkom planu, sve u ženskoj režiji i izvedbi, događa mnogo toga zanimljivog. Teško je to čak objediniti u samo jedan tekst, ali svakako kolumnu želim posvetiti, osim Kvarneru koji me udomio a ja ga posvojila – i – ženskoj snazi i dobroj “spizi” – osobi koja je prva hrabro kročila hrvatskim eno-gastronomskim nebom. Ona je prva organizirala gastronomske događaje na visokoj razini, počevši s 1001 delicijom, nastavljajući s Wine and Gourmet Weekendom – sve do danas s Taste the Mediterranean i Gault&Millau-om. Zove se Ingrid, a više u nastavku.Čini se da pjesma itekako ima pravo kad kaže: “Sisters are doing it for themselves”, jer obje glavne vinovnice ovih jesenskih događanja, ugledne novinarke i moje kolegice, Ingrid Badurina Danielsson i Dubravka Tomeković Aralica, svojom organizacijom neprekidno dokazuju što se sve može kad se udruži znanje, iskustvo, intuicija, marljivost i – svemu doda osobiti, ženski touch. Pomoć izvrsnih šefica, agilne TZ Kvarnera na čelu koje su žene i ostalih čimbenika koji pogoduju razvoju eno-gastronomije, nisu naodmet, ali pogonska su upravo Ingrid i Dubravka, ako ih mogu tako familijarno zvati, a s obzirom na godine poznanstva, mislim da mogu. Koliko je tih godina, e, to je nepristojno pisati.

Održana je večera Mediterranean Women Chefs 

Dakle, nakon što je početkom listopada u Splitu, u njihovoj organizaciji, a uz potporu tvrtke koju vode, Gault&Millau Hrvatska, održan 10. po redu, jubilarni festival Taste the Mediterranean, nastavak je slijedio potkraj mjeseca u Zagrebu, na Kvarneru i Plešivici. Festival TTM u Splitu je bio je odličan kao i uvijek, ali ovoga puta čak i, jubilarno, spektakularan.

Sanja Muzaferija, predsjednica udruge Women on Wine i Karmela Tancabel, vinska poduzetnica i ekspert

Osobito je zapažena bila večera u restoranu Zora u okviru inicijative Mediterranean Women Chefs na kojoj su kuhale: splitska chefica Sandra Tahirović, Francuskinja Flora Mikula, Camille Gandolfo iz Marseillea, japanska slastičarka i učenica Pierra Gagnairea, Keiko Nagae sa stalnim francuskim boravištem, Gabriela Filca iz riječkog Neba i zagrebačka miljenica Vesna Miletić (Tač), te Meera Alnaqbi (Ujedinjeni Arapski Emirati, Hilton). Dok je pet sommelierki s Kvarnera, ujedno i ambasadorica Kvarner Wine, predstavilo vina regije. O njima je Mixer.hr već pisao, a one su: Monika Neral, Ines Matić Matešković, Marinela Mrkonja, Lucija Matijević i Martina Škarica.

U Zagreb je stigla Leonor Espinosa, najbolja chefica svijeta za 2022. godinu 

Na festivalu je prominentno sa svojim proizvodima gostovala Španjolska, no bilo bi nepravedno izdvajati više toga jer je održano je mnoštvo zanimljivih panela, vinskih i gastronomskih radionica, večera, okruglih stolova, masterclassova, promocija knjiga, izleta na Brač, gala večera, uz gostovanje tridesetak slavnih chefova, sommeliera i eno-gastronomskih znalaca iz cijelog svijeta. Spriječena da prisustvuje svečanostima hrane u Splitu, 20. listopada je u Zagreb stigla slavna Kolumbijka, Leonor Espinosa, najbolja chefica svijeta za 2022. godinu po izboru World’s Best, s kojom je doputovala njena kći i suradnica Laura Hernandez Espinosa, sommelierka i suvlasnica njihovog restorana Leo u Bogoti, uvrštenog među 50 najboljih u svijetu.

Foto Matej Dokić za TTM

Kako žene na vodećim pozicijama mogu mijenjati društvo?

Majka i kći zajedno su još 2008. osnovale neprofitnu zakladu FunLeo koja potiče poljoprivredni razvoj ruralnih i etničkih zajednica u Kolumbiji na zdrav i ekološki prihvatljiv način, kao i očuvanje brojnih kulinarskih tradicija, a u svom restoranu pripremaju isključivo namirnice proizvedene na tim malim lokalnim farmama. U zagrebačkoj Esplanadi koja je također imala razloga za slavlje jer je nedavno uvrštena među 20 najboljih hotela Srednje Europe po izboru čitatelja poznatog Conde Nast Traveler časopisa, prvo održana konferencija Redefining Success. Na njoj su se okupile vodeće žene iz poslovnog svijeta, a tema je bila kako žene na vodećim pozicijama mogu kreativno mijenjati društvo.

Uz Leonor i Lauru, svoja su inspirativna iskustva na konferenciji podijelile i Selma Prodanović, prva dama startupa u Austriji, uvrštena na listu 100 najutjecajnijih žena Europe. Dajana Mrčela, predsjednica uprave Saponije i članica uprave Kandita. Katarina Kecko, od 2016. prva žena partnerica u revizorskoj tvrtki KPMG Hrvatska te Daniela Kramarić, hrvatska sommelierka i vlasnica jednog od najboljih hrvatskih restorana, Plavi podrum, u Voloskom.

Ekskluzivna večera s Leonor Espinosa u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, foto Goran Jakuš

Gala večeru su pripremile ruke vrhunskih hrvatskih chefica

“Oduševile su me priče žena na konferenciji: svaka od nas radi drukčiji posao, no povezuje nas želja da u tome dajemo svoj maksimum, da pomičemo granice i time mijenjamo društvo u kojem živimo”, izjavila je Espinosa. Nakon posla, bio je red i na malo uživanja, kako to samo žene znaju. Premda Leonor osobno nije kuhala, za nju i uvažene goste su gala večeru priredile odreda ženske ruke vrhunskih hrvatskih chefica – Sandra Tahirović, Vesna Miletić i Gabriela Filca kuhale su s Esplanadinim zvijezdama, nadarenom slastičarkom Mirjanom Špoljar i uvijek veličanstvenom Anom Grgić.

Leonor i Laura Espinosa, i chefice Ana Grgić Tomić, Vesna Miletić, Sandra Tahirović, Gabriekla Filca i Mirjana Špoljar

Radilo se donatorskoj večeri koja je u Smaragdnu dvoranu hotela privukla neke od najvažnijih protagonista domaće gastronomske scene, a prikupljen novac namijenjen je za profesionalno usavršavanje jedne mlade buduće chefice u nekom od najboljih svjetskih restorana. Espinosa je komentirala:“Prije dolaska puno sam čula o Hrvatskoj, no tek kad osobno steknete dojam, to je onda ono pravo!  Otkrila sam ljepotu različitosti koja je bogatstvo – nove okuse vaših specijaliteta kao što su štrukli, ćevapi od mesa boškarina, svježi tartufi i kvarnerski škamp, mlado istarsko maslinovo ulje, patka s mlincima i makovnjača, a kušala sam i vaša lokalna vina. Uživala sam i na večeri vaših pet chefica a voljela bih se vratiti u Hrvatsku na odmor”, sažela je Leonor Espinosa.

Najbolja chefica svijeta je oduševljena gastronomijom Hrvatske

Izuzetno mi je drago što je dolazak chefice Espinose pobudio veliki interes u poslovnom aspektu, ne samo u Hrvatskoj nego i u Sloveniji iz koje su nam se pridružile neke od vodećih menadžerica, jer je to važan pokazatelj osviještenosti kompanija o značaju jednakosti žena u dominantno muškim sektorima, što i jest jedan od ciljeva inicijative Mediterranean Women Chefs. Posjet je vrlo značajan i u gastronomskom smislu, jer smo napokon dašak Taste the Mediterranean uspjeli s Jadrana donijeti u Zagreb, a onda i na Kvarner i Plješivicu”, rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Taste the Mediterranean festivala i Mediterranean Women Chefs inicijative.

Leonor Espinosa i Laura Hernandez Espinosa u Opatiji- Plavi podrum

Prije povratka u rodnu Kolumbiju, najbolja chefica svijeta uživala je u mirnoći Voloskog, škampima i tartufima kod vrhunske sommelierke i poduzetnice par excellence, Daniele Kramarić, u razgovoru o vinima i važnosti očuvanja tradicijskih namirnica. Posljednju večer provela je u restoranu Navis u Opatiji, na večeri u društvu s Irenom Peršić Živadinov, direktoricom TZ PGŽ, Andreom Kapetanović, vlasnicom Design Hotela Navis, te skupinom najuspješnijih poslovnih žena kvarnerske regije, među kojima su bile i predstavnice udruge WOW kojoj sam na čelu.

Kvarner je regija s primjetnim iskoracima u gastronomiji

Uz delicije koje je Leonor Espinoza sa zanimanjem kušala, degustirala je i autohtona vina s područja Kvarnera, koja su uz kreativna jela mladog chefa renomiranog kvarnerskog restorana Navis, Tina Sinožića, odabrale i prezentirale tri od pet ambasadorica brenda Kvarner Wines, sommelierke Ines Matić Matešković, Marinela Mrkonja i Monika Neral. Večera je bila ekskluzivno ženska i prigodno živahna, vesela i razgovorljiva, uz vina Kuće vina Ivan Katunar, vinarije Plovanić, Estate Winery Katunar, vinarije Nada i vinarije Gospoja. Odluka da Espinosa posjeti baš ovu regiju vjerojatno se krije u primjetnim iskoracima koje je ova regija u domeni gastronomije učinila posljednjih godina.

Irena Peršić Živadinov, Leonor Espinosa i Ingrid Badurina Danielsson

Razmjena iskustava te projekti Turističke zajednice Primorsko-goranske županije, Kvarner Gourmet i Food te održivo upravljanje gastro scenom i korištenje lokalnih namirnica, bile su samo neke od tema o kojima su razgovarale Espinosa i direktorica Turističke zajednice Primorsko-goranske županije Irena Peršić Živadinov.

Uspješno je odrađena misija spajanja gastronomije i razmjene iskustva

“Primorsko-goranska županija je počašćena dolaskom chefice Leonor Espinosa i njenim interesom za iskorake koje smo učinili na polju gastronomije. To nam je veliki poticaj za daljnji napredak, za sve naše chefove i vlasnike restorana koji su nam pomagali u proteklim godinama da uspostavimo održive standarde u gastronomiji, a projekt Kvarner Gourmet i Food podignemo na još višu ljestvicu. Priznanje je to i za nas u županijskoj turističkoj zajednici. Leonor je zaista “super” zvijezda u svijetu gastronomije pa će njen posjet odjeknuti na svjetskoj gastro sceni i privući pažnju vrhunskih znalaca gastronomije u našu regiju što nam je, dakako, vrlo značajno u turističkom smislu. Čuti njene reakcije i vidjeti koliko je ugodno iznenađena sa svime viđenim ispunjava me ponosom i potvrđuje da je sve što smo činili u Turističkoj zajednice Primorsko-goranske županije, ispravno i da je naša županija zaista regija gastronomije.”

Boravak u Hrvatskoj Leonor Espinosa i Laura Hernandez Espinosa završile su u vinskom kraju nadomak Zagreba, na plešivičkom gorju, kao gošće u vinskoj kući Braje. Domaćini Sanda i Robert Braje, vlasnici imanja i vinarije, te Ivana Alilović, direktorica TZ ZŽ, predstavili su im raskošnu selekciju domaćih delicija: od copanjeka, kuhane šunke, sira i vrhnja sve do goveđeg repa u portugiscu i patke s mlincima. S vinskom renesansom Plešivice upoznała ih je Petra Masnec, direktorica TZ Jastrebarskog, a kava i topla štrudla od jabuka na klupici ispod krošnje, lijepo su zaokružile ovu misiju spajanja gastronomije i razmjene iskustva.  

Dolce vita.

Fotgrafije: Rino Gropuzzo, Matej Dokić, Goran Jakuš i privatna arhiva WOW

Pročitajte još...

Dolce vita: Ana i Katarina Peršurić – sestre koje mijenjaju vinski svijet Istre

'Majka Indija, majka Istra', sve velike žene koje su obilježile Indiju i sve male istarske žene koje je i danas obilježavaju…Ta mi se paralela učinila baš zgodnom, a bez obzira koliko istine bilo u njoj, čini se da je sestre Ana i Katarina Peršurić potvrđuju

Dolce vita: Boškinac – oaza udobnosti i gostoljubivosti proslavila 20. rođendan!

Premda je otok Pag svojevrsna 'Mjesečeva površina', na kojoj vladaju sunce, kamen, sol, ima tamo i oaza punih zelenila, mirisa, okusa, udobnosti, gostoljubivosti, a to je upravo - Boškinac...

Dolce vita: Domaći mjehurići (ili što je to u ljudskom biću što ga vuče ka mjehuriću)

Da je pjenušac jedino piće nakon kojeg žena izgleda ljepše nego prije nego što ga je popila, tvrdila je njegova velika obožavateljica Madame De Pompadour. Priča se da se u raskalašenim zabavama pjenušac pio iz ženskih cipelica, a nema proslave, pa ni ove koja nam uskoro dolazi, novogodišnje, bez mjehurića u čaši

Dolce vita: I Kvarner ima konja za utrku kad je riječ o autohtonim sortama vina!

Vina Kvarnera sve su bolja i zanimljivija, ali - iako se o kvarnerskim autohtonim sortama sve više zna - one ipak još nisu dostigle svoj puni marketinški i prepoznatljivi potencijal...

Povezano

Dolce vita: Od Novog vala do Fidela – revolucije u hrani, veselje u poslu

A jedino bitnije ili jednako bitno kao obrazovanje, je zdravlje. A zdravlje i jest u hrani i piću koje konzumiramo. I, da se razumijemo, dobra hrana ne mora nužno biti skupa! – jasan je Vručinić

Dolce vita: Klaudio Jurčić – ljubav, vino i snaga broja 9

Povod razgovoru, međutim, nisu bili Jugovi uspjesi kojima kumuje, pothvati s Lidlom, baš kao ni njegov posao u Bevandi, nego Jurčićevo novije 'zanimanje', a opet 'stari' interes

Dolce vita: Ne brojite sebi ni drugima čaše

Čaše su čudo, eksperimentirajte, kušajte; ne vezujte se za jedan brand, ima i jeftinijih (i skupljih) od meni dragog Riedela; ne brojite sebi ni drugima čaše – neka ih je uvijek što više. I neka ne budu napola prazne, nego uvijek dopola pune

Dolce vita: Koji su to kokteli postali dio kulture i povijesti?

Kao djevojčica sam, iz sasvim nepoznatih razloga (a tada još nisam ni primirisala alkoholna pića), skupljala recepte za koktele i marljivo ih, dječjim rukopisom, zapisivala u jednu tekicu

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime