Subota, 23 ožujka, 2024

Pogled kroz ekran: Moć medijskog glasa kao putokaz

Prošla je godina bila prepuna događaja koji riječ guše u grlu, ali u eteru se mora ostati pribran, jer radio i televizija publici su oaze povjerenja

Moć glasa u medijima jako je bitna i vidljiva. Europi se, očito je, nije svidio glas naše Albine koja nije ušla u finale Eurosonga, ali nije njen glas jedini koji predstavlja Hrvatsku u Rotterdamu.Jedan dopire iz komentatorske kabine i jedini je uz kojeg smo sigurni da ništa neće poći ukrivo, da će svaku situaciju prokomentirati s mjerom, taman koliko treba. Duško Ćurlić i ovaj je put bio nenametljivo ključan u praćenju dviju polufinalnih večeri 66. natjecanja za najbolju pjesmu Europe. Lakoća i rutina kojom baritonski medijski bard stvara verbalne minijature nešto je što uvijek ostavlja bez teksta. Jer sve što biste rekli kvari dojam.

Slušanost radija raste unatoč novim tehnologijama

Prošla je godina bila prepuna događaja koji riječ guše u grlu, ali u eteru se mora ostati pribran, jer radio i televizija publici su oaze povjerenja. Informativno medijski servis Hrvatskog radija, vođen profesionalnom rukom Ivice Ružičića zaslužio je godišnju nagradu povodom HRT-ova rođendana. Informativni je ružičnjak sjajno funkcionirao unatoč trnju pandemije i potresa kroz koje su prolazili. Brza prilagodba programa novonastalim okolnostima ono je što Hrvatski radio smješta na posebno mjesto ljestvice povjerenja. I čini razliku od tri desetljeća mlađe sestre na istoj adresi. Nove tehnologije možda su načas zaprijetile ovom mediju da će ga preplaviti i skinuti s trona najbržeg u klasi, ali 2020. i tekuća godina pokazale su da slušanost radija raste.

Glas Sanje Rabuzin Pavić sinonim je za izvještavanje iz Sabora. Iz svake riječi isijava veliko znanje o onome o čemu govori, ali i zavidna količina odgovornosti i poštovanja prema slušateljima. Ova rođena Osječanka u medijima je dugi niz godina, a u političko se novinarstvo upustila još dok se u tom sektoru ovog divnog posla imalo u što zaljubiti. Dok su nam sudbine i budućnost krojili karakteri kojima štošta možemo zamjeriti, ali i jedno priznati – vođeni su strašću i željom da ostave trag, a ne aktivističkim porivima i isključivošću.

Radijski ljudi u jednom drugom i drugačijem svijetlu

Jedna od rijetkih prigoda kad šira javnost može vidjeti radijske ljude jest Dan HRT-a. Potpuno prigodničarska emisija prikaže radijske ljude u jednom drugom, novom i drugačijem svijetlu. Ove godine oduševili su nas dubrovački kolege i prijatelji Nila Miličić Vukosavić i Sebastijan Vukosavić, bitne karike radija Dubrovnik. U glazbenom su meadleyu utjelovili Roka i Cicibelu i podsjetili nas da je život fantazija. Fantastično talentirana kraljica dubrovačkog etera Nila i ovaj put pokazala je sav svoj šarm koji odgojiti može samo Grad, a prepoznati, čuvati, njegovati, paziti i maziti samo i isključivo – eter. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime