Petak, 22 ožujka, 2024

Pogled kroz ekran: Nova TV – pobjednica lokalnih izbora na nacionalnoj razini

Prosječno milijun i 300 tisuća gledatelja pratilo je ekipu s prave strane Remetinečke ceste. Uvjerljivo su bila najzanimljiviji, najprofesionalniji i izborom gostiju i pitanjima najprovokativniji

Duga je to bila noć i vrlo neizvjesna. Svatko od nas birao je vlast za sljedeće četiri godine  u svom gradu ili općini, a nakon povratka s birališta valjalo je odabrati kojoj ćemo televiziji pokloniti povjerenje i pratiti rezultate lokalnih izbora. Podaci kažu da je najviše povjerenja opet pripalo Novoj TV. Prosječno milijun i 300 tisuća gledatelja pratilo je ekipu s prave strane Remetinečke ceste. Uvjerljivo su bila najzanimljiviji, najprofesionalniji i izborom gostiju i pitanjima najprovokativniji.

Jaki aduti – novinari na terenu

Boris Jokić, Sunčana Glavak, Gordan Maras, Pavle Kalinić, Nino Raspudić – svatko od njih zanimljiv je na svoj način. Zanimljivo je bilo promatrati Sabinu Tandaru Knezović i Ivanu Brkić Tomljenović u studiju prepunom grafike kako reagiraju, pitaju, upadaju u riječ – samo ponekad stotinku sekunde prerano – i kako se međusobno nadopunjuju. Tandara – Knezović već je odavno prva dama političkog etera u Hrvatskoj, a to je potvrdila i ovom prigodom.
Jaki aduti Nove TV su reporteri na terenu – ljudi kojima se vjeruje. Amadeus medija kako zovemo Andriju Jarka s lakoćom koju ne možete naučiti, ukrasti ili odglumiti nego dobiti kao dar s neba odrolao je nekoliko javljanja s, pokazalo se, ključnih točaka izborne noći – Državnog izbornog povjerenstva i stožera zagrebačkih pobjednika prvog kruga – stranke Možemo. Valja još izdvojiti Ivana Čorkala koji je uvjerljivo, kao i uvijek, donosio atmosferu iz Vukovara i Marinu Bešić Đukarić, osječku vijesnicu kvalitete novinarstva.

Tko je bio u vakuumu, a tko savršeno izbalansiran?

Svi oni nedostižni su ostalima jer koliko god konkurencija imala dobre pojedince u svojim redovima, cijeli paket nije tako dobro upakiran. Javna televizija s izvrsnim dvojcem Zrinka Grancarić i Mislav Togonal studijski postiže ravnotežu, ali terenski promašuje u prvim trenucima zatvaranja birališta.
Prije samih izlaznih anketa odlaze u stožer HDZ-a, ne znamo zašto, i Petar Vlahov Tomislava Nedveda pita za komentar anketa koje još gledatelji vidjeli nisu. Gosti u studiju HRT–a bili su profesori Berto Šalaj, Smiljana Leinert Novosel. Pero Maldini i Božo Skoko. Svatko od njih pojedinačno fantastičan, ali u kvartetu imamo osjećaj da o istim temama pričaju isto. Kao u nekom vakuumu.

Cjelovečernji izborni maraton imali su na N1 televiziji. Kapetani su bili Sandra Križanec i Domagoj Novokmet. Ona s prezenterskom vještinom kakvu će rijetki ikad imati, on sa samouvjerenošću rođenom za studio sve su savršeno izbalansirali, osim činjenice da je u pitanju specijalizirana televizija koja news ne prekida ničim drugim, što ne mora i nije uvijek prednost. Za sve ostalo, pohvale kolegama.

Ništa novo i drugačije

I tako, doznasmo sve. RTL gledali nismo jer, poučeni odgledanim sučeljavanjima kandidata shvatili smo da njihovi studijski resursi ne mogu ponuditi ništa novo i drugačije. Kormilo su tada u rukama imali gosti, a voditelji brinuli om tko zna čemu.

Srećom po njih sljedeći su izbori tek za tri godine pa se ima vremena razmisliti i pokušati postati konkurentan.

________________________________________________________________________

Saša Drinić je televizijski i radijski novinar koji kad ne radi sluša, gleda, zapaža, kritizira i hvali. Mixer će dio njegovih zapažanja oteti zaboravu kroz tjednu kolumnu posvećenu medijima.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime