Nedjelja, 24 ožujka, 2024

‘Pain Hustlers’ je novi film na Netflixu, a priča koja stoji iza njega je šokantna

Film u režiji Davida Yatesa, 'Pain Hustlers' s Emily Blunt i Chrisom Evansom prati brzi uspon fiktivne tvrtke Zanna Therapeutics

Baš kad pomislite da je Hollywood ispričao većinu svojih priča o krizi s opioidima, Netflix objavi novi film “Pain Hustlers”. Film u režiji Davida Yatesa s Emily Blunt i Chrisom Evansom u glavnim ulogama prati brzi uspon fiktivne tvrtke Zanna Therapeutics, koja preuzima tržište lijekova protiv raka s Fentanil sprejom Lonafen. Sve se mijenja kada Lizu Drake (Blunt), samohranu majku loše sreće, zaposli prodajni predstavnik Pete Brenner (Evans). Liza uskoro ostvaruje svoju prvu prodaju, a čini se nekoliko mjeseci kasnije, Zanna je izrasla iz neuglednog, rijetko ispunjenog ureda u javnu korporaciju koja priređuje zabave o kojima priča grad.Fokusirajući se na Lizu i njezine napore da dobije svoju proviziju, film slijedi shemu koja je sada postala uobičajena za korumpirane farmaceutske tvrtke: početak s procedurom “by the book” sve dok lijek ne preuzme odobreno tržište (oboljeli od raka koji već imaju određenu toleranciju na opioide), a zatim se granaju na druge, svakodnevnije potrebe za bolom (ono što film definira kao “neoznačeno”). Rezultat je neetična i unosna vožnja koja šokira i Lizu i gledatelja koliko ljudi mogu biti pohlepni. Ipak, nakon gledanja ove divlje priče, ima smisla zapitati se koliko je film inspiriran događajima iz stvarnog života i je li doista postojala Liza Drake ili Jack Neel (Andy Garcia). Donosimo sve što znamo o istinitim događajima koji su inspirirali “Pain Hustlers” – pripazite na spoilere!

Jesu li ‘Pain Hustlers’ temeljeni na istinitoj priči?

Kao što se moglo vidjeti u zadnjim sekundama filma, postojala je stvarna droga na bazi fentanila slična onoj prikazanoj u filmu. “Pain Hustlers” inspiriran je reportažom novinara Evana Hughesa iz 2018. u New York Times Magazinu (i kasnijom javnom knjigom) o farmaceutskoj tvrtki Insys Therapeutics sa sjedištem u Arizoni. Subsys, sprej koji izaziva veliku ovisnost, razvio je i prodaje Insys za liječenje probojne boli kod pacijenata oboljelih od raka koji su tolerantni na 24-satnu opioidnu terapiju. Hughesovo izvješće detaljno je opisalo razne tehnike koje je Insys upotrijebio kako bi gurnuo svoj lijek protiv bolova na tržište, uključujući zapošljavanje atraktivnog osoblja i regrutiranje liječnika da preporuče lijek drugim liječnicima koji ga propisuju putem svog “programa govornika”. Kao što je aludirano u filmu, Insysov govornički program zapravo je bio paravan za podmićivanje liječnika da prepišu lijek koji izaziva veliku ovisnost pacijentima kojima nije potreban.

Saga Insys Therapeuticsa u stvarnom životu završila je na sličan način kao i film. Njegovog osnivača, dr. Johna Kapoora (čiji se filmski zamjenik zove Jack Neel), savezna porota osudila je za urotu iznuđivanja u svibnju 2019., zajedno s drugim rukovoditeljima Insysa, uključujući voditelja prodaje Aleca Burlakoffa. Iste godine Insys je pristao platiti 225 milijuna dolara za rješavanje kaznenih i građanskih istraga savezne vlade, ali je tvrtka kasnije bankrotirala. U siječnju 2020. Kapoor je osuđen na 66 mjeseci zatvora, a na kraju je odslužio dvije godine. 

Film “Pain Hustlers” je dostupan na Netflixu.

Naslovna fotografija: BRIAN DOUGLAS/NETFLIX

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime