Subota, 23 ožujka, 2024

Znate li što povezuje dvije detektivke – Agathu Christie i Aghatu Raisin?

Christie je najprodavanija ženska spisateljica svih vremena, ujedno i drugi najprodavaniji britanski autor (nadmašio ju je samo William Shakespeare). Agatha Raisin je fiktivni lik iz knjiga M.C. Beaton, koja donosi priču o neobičnoj stručnjakinji za odnose s javnošću

Agatha Christie, jedna od najpoznatijih spisateljica kriminalističkih romana, dobila je konkurenciju. Amatersku detektivku Agathu Raisin nevolja prati u stopu, a njezine avanture gledat ćemo u novoj seriji na FOX Crime kanalu. Ove dvije detektivke, koliko god bile različite, imaju i brojne sličnosti.



Ljubiteljica kućnih ljubimaca, Agatha Raisin, ima dvije mačke dok je Agatha Christie ljubiteljica pasa, jednom je posvetila i knjigu “Glupi svjedok”. Ni stvarnu ni fiktivnu Agathu ne možemo zamisliti bez romana od kojih su njihove priče potekle. Christie je najprodavanija ženska spisateljica svih vremena, ujedno i drugi najprodavaniji britanski autor (nadmašio ju je samo William Shakespeare).

Agatha Raisin je fiktivni lik iz knjiga M.C. Beaton, koja donosi priču o neobičnoj stručnjakinji za odnose s javnošću. Ona napušta svoj “glamurozan” život u Londonu da bi se preselila u malo, englesko selo. Međutim, ubrzo postaje osumnjičena za ubojstvo i kreće u pronalazak pravog ubojice.

Obje Agathe su doživjele ljubavne brodolome

Iako je Agatha Raisin u Londonu imala agenciju za odnose s javnošću, život uz medije zamijenila je za pitoreskni život na engleskom selu. Agatha Christie također nije voljela publicitet jer je bila vrlo sramežljiva. Christie je suprug napustio zbog druge žene, te je nitko nije mogao naći 11 dana, a pronašli su ju u jednome hotelu u Cape Townu. Ono što je dodatno zaintrigiralo javnost je činjenica da se u hotel prijavila pod lažnim imenom – Theresa Neele, što je ujedno i prezime nove odabranice njezinog supruga.

Do kraja života pokušavala je što više izbjegavati tisak – bez obzira na uspješnost njezinih knjiga, svaki sugovornik ili novinar uvijek je želio razgovarati o nestanku. Obje Agathe doživjele su ljubavne brodolome – Agatha Christie se dvaput udavala. Na jednom od arheoloških iskapanja upoznala je svog drugog supruga Maxa Mallowana s kojim je bila u sretnome braku do svoje smrti. Raisin je preživjela dva kratkotrajna braka, zaruke te brojne kratkotrajne veze.

Već u prve dvije epizode ekraniziranog romana M.C. Beaton vidimo da stvari nisu išle baš onako kako je Agatha, koju glumi Ashley Jensen, planirala. Namjeravala se udati za Jamesa (Jamie Glover) kada se iznenada pojavio njezin bivši suprug i narušio njihov odnos. Dok Agatha juri Jamesa na kraj svijeta, ulazi u odnos s njegovim najboljim prijateljem Charlesom (Jason Merrells). Kriminalističku seriju Agatha Raisin gledajte u svibnju na FOX Crime kanalu.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime