Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Čestitamo dobitnicima: Dodijeljene su WOW vinske nagrade

WOW-ice su angažirane na području kulture stola, s posebnim naglaskom na promidžbu ponajprije hrvatskih vina, osobito vinarki, ali su poznate i po stalnim kušanjima, radionicama, izletima i vinskim edukacijama te mnogobrojnim drugim akcijama i aktivnostima

U Business Clubu 5, u zagrebačkom Sky Office-u, u subotu je proslavljen 11. WOW rođendan udruge WOW i po deseti put dodijeljene su godišnje WOW vinske nagrade i WOW Grand Prix. ŠTO ŽENE ŽELE akcija je koju već desetu godinu uspješno organizira udruga WOW. U hrvatskoj inačici one su Žene i vino, izuzetno aktivna grupa žena koju je u kolovozu sada već davne 2011. osnovala novinarka Sanja Muzaferija, pa su proslavile 11. rođendan i jubilarni, deseti rođendan nagrade.Udruga namijenjena VINArkama, VINOtekarkama, noVINArkama, ENOloginjima, sommelierkama, ali i “običnim” VINOljubiteljicama, djeluje u cijeloj Hrvatskoj, s ograncima u Splitu i Rijeci, a broj članica varira, ali ne pada ispod oko stotinjak redovnih članica. To su žene koje su se udružile na istoj temi, vinu, a itekako su zamijećene u vinskom društvu koje je u prošlosti pretežito bilo rezervirano za muški svijet. WOW-ice su angažirane na području kulture stola, s posebnim naglaskom na promidžbu ponajprije hrvatskih vina, osobito vinarki, ali su poznate i po stalnim kušanjima, radionicama, izletima i vinskim edukacijama te mnogobrojnim drugim akcijama i aktivnostima. Do sada su organizirale više od 150 događanja o kojima je napisano više stotina medijskih tekstova pa je WOW narastao u svojevrsni hrvatski super-brand.

Sanja i Moreno

Izrada liste u pet kategorija

Ohrabruju umjereno uživanje u vinu, a doista intenzivno, predano i uspješno rade na tome da izvrsna hrvatska vina postanu zaštitni znak naše zemlje i važan adut u turističkoj promidžbi. U Business Clubu 5 Sky Officea obratio im se domaćin, predsjednik Cluba Vandri Montabello, a važnu ulogu je imala i Dijana Grgić kao voditeljica njihove Vinoteka, inače glavna urednica časopisa “VinumIN”.  Nakon toga, dodjelu nagrada vodila je osnivačica i dugogodišnja predsjednica udruge WOW, Sanja Muzaferija. Pila su se vina nagrađenih vinara uz delikatese PIKa Vrbovec i izvanredne keksiće Miscotti, u prisutnosti autorice tih slatkih delikatesa, Mirte Atlije.

Izbor za WOW vina godine zamišljen je tako da jedan vinski “kustos” (ugledna hrvatska sommelierka ili sommelier) selekcionira vina kušana u prošloj godini, na temelju čega sastavlja svoju autorsku listu vina u pet kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i “desertna” (vina s ostatkom šećera). Potom slijedi centralni dio akcije Što žene žele, mogućnost da elektroničkom poštom članice glasuju o svojem izboru. Do sada su izbornici bili Karin Rupene-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Roko Bekavac, Siniša Lasan, Emil Perdec, Filip Savić, Jelena Šimić-Valentić, Željko Bročilović Carlos i Mario Meštrović a ove je godine selektor bio jedan od naših najtrofejnijih sommeliera Ivan Jug iz restorana Noel, višestruko ovjenčanog Michelinom, Gault-Milleauom i drugim gastro nagradama.

Tri žene koje su činile stručni žiri

Slijepo kušanje na kojem se donosi konačna odluka o pobjednicima u svakoj kategoriji i ukupnom pobjedniku, dobitniku WOW Grand Prixa, ove godine je organizirano u predivnom opatijskom hotelu “Ambasador”,  prvom hotelu s pet zvjezdica u tadašnjoj Jugoslaviji, a finalni stručni žiri ove godine su činile tri ekspertice: Predsjednica žirija Danijela Kramarić, legendarna sommelierka i vlasnica restorana Plavi podrum, vinarka Ana Peršurić Palčič iz vinarije Misal i vinska poduzetnica s dugogodišnjim iskustvom u svim većim i značajnijim vinarijama Hrvatske, uključujući Iločke podrume, a sada vinska konzultantica, Karmela Tancabel koja razvija vlastiti brand Wine Emotion by KT.

One su između 12 finalista naslijepo odabirale pobjednike u svakoj kategoriji. Zaslugom WOW-a do sada su u francuski Bordeaux otputovali vinari Antonella (i sama članica Udruge) i Gianfranco Kozlović. U Champagnu je putovao brački vinar Senjković, u španjolski Penedes Moreno Coronica, u Burgundiju Luka Krajančić. U Toscanu predstavnik vinarije Meneghetti, u Mađarsku Marko Fakin, u Austriju Frano Milina Bire, a prošlogodišnji pobjednik, vinarija Jakob, pridružila se Sanji Muzaferiji na putu u Milano gdje su prisustvovali Forumu žena i vina svijeta, pod dirigentskom palicom Donne del vino Italia i njihove predsjednice Donatelle Cineli Colombini.

Mirta Atlija

Tko je ušao u finale?

Ovog puta,  u kategoriji pjenušaca  u finale su ušli Pavel, 2018, vinarije Šember i Amfora 2016, vinarije Tomac. U kategoriji bijelih vina tri najbolja su Malvazija Sv. Jakob 2018, Clai, Le Chiffre 2020, vinarije St.Hills i Bela igra 2018, vinarije Domaine Koquelicot. Dva najbolja roséa su Rosé Bastijan i Rosé Galić, oba, naravno iz 2021. Među crvenima izdvojila su se tri vina: Plavac mali majstor, 2016 vinarije Stina, zatim Bas de bas 2017, vinarije Bibich i Gran Teran 2015, Morena Coronice. Od desertnih vina u vrhu su San Salvatore 2013, vinarije Benvenuti i Muškat Momjanski 2020, vinarije Prelac.

U subotu su proglašeni pobjednici:

Pjenušac pobjednik je Pavel Šember 2018

Među bijelim vinima pobijedio je St. Hills Le chiffre 2020

Najbolji rosé je Bastijan Rose 2021

A od crvenih Gran Teran Coronica 2015

Među desertnima pobjednik je – Benvenuti San Salvatore 2013

Svi pobjednici

Jednoglasno smo odlučile da je sveukupni pobjednik Benvenuti San Salvatore i da je upravo to vino zaslužilo WOW Grand prix- rekla je predsjednica žirija Danijela Kramarić.

Osim vinarije Šember koji su bili spriječeni bolešću, slavodobitnici su prisustvovali događanju i ponosno primili nagrade. Prelijepe skulpturice koje je dizajnirala slavna “Grupa” – u ime vinarije Bastijan, preuzela je Petra Leko. Za St.Hills je nagradu, u ime Ernesta Tolja, preuzeo Saša Franić. Svoju je nagradu za Gran teran preuzeo Moreno Coronica osobno, a nagradu za desertno vino i sveukupni WOW Grand Prix ,primili su Nikola i Albert Benvenuti. Nagradu im je u ime prošlogodišnje pobjedničke vinarije Jakob, predala Valentina Jakobović.

Fotografije: Rene Karaman, Mario Draušnik, arhiva WOW

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime