Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Je li kolagen čudo prirode ili još jedan dobar marketinški trik?

Da bismo vam pomogli u nedoumici s kolagenom, donosimo sve što trebate znati o njemu, od načina na koje djeluje do različitih načina na koje možete stimulirati njegovu proizvodnju

Kolagen je vjerojatno jedna od najpopularnijih riječi u svijetu ljepote, ali što je on i kako koristi našoj koži? Nalazi se u serumima, kremama za oči, suplementima, pa čak i pićima – toliko proizvoda obećavaju mladenački izgled zahvaljujući svom glavnom sastojku: kolagenu. No može li unos kolagena ili njegova lokalna primjena doista napraviti razliku?Kao i kod svih sastojaka za njegu kože, važno ih je prvo istražiti prije nego što ih uključite u svoju rutinu njege kože. Kako bismo vam pomogli u nedoumici s kolagenom, donosimo sve što trebate znati o njemu, od načina na koje djeluje do različitih načina na koje možete stimulirati njegovu proizvodnju.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Jennifer Aniston (@jenniferaniston)

Što je zapravo kolagen?

Znamo da bismo ga trebali željeti više, ali što je kolagen i zašto je važan? Kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u tijelu i on je zaslužan za kožu i njezinu “snagu”. Iako postoji najmanje 16 različitih vrsta kolagena u koži, 80-90% ljudskog kolagena je tip 1, 2 i 3. 

Iako tijelo prirodno stvara vlastiti kolagen, kako starimo, ovaj proces proizvodnje se usporava. Razine kolagena počinju padati za otprilike 1% godišnje nakon sredine dvadesetih. To su loše vijesti za našu kožu, jer ovo smanjivanje ja u početku postupno, prije nego što se ubrza oko 50. godine, što za žene često označava početak perimenopauze.

Što kolagen čini za kožu?

Kolagen je odgovoran za elastičnost kože – održava je glatkom, gipkom, zategnutom i podignutom. Kada se razine počnu smanjivati, to se pokazuje kroz prorijeđenu kosu, bore, lomljive nokte i suhu kožu. To je razlog zašto mnogi proizvodi za njegu kože obećavaju da će potaknuti proizvodnju kolagena u koži u pokušaju da napune i učvrste naš lice.

Naravno, različite vrste kolagena imaju malo različite uloge. Kolagen tip 1 je poznat kao ‘kolagen ljepote’, a ključni je građevni blok stanica kože i  čini oko 80% sloja dermisa. Kolagen tip 2 čini oko 50% građevnih blokova vezivnog tkiva, na primjer, proteina hrskavice, kostiju, tetiva, ligamenata. On je namijenjen onima kojima je potrebna pomoć za zdravlje zglobova. Dolazimo i do posljednjeg tipa kolagena, to je tip 3. Ova vrsta je također važna za zdravlje kože. To je drugi najzastupljeniji kolagen u ljudskom tkivu i podatniji je od tipa 1. Bebe i djeca imaju mnogo kolagena tipa 3, zbog čega je njihova koža tako meka i puna. Kako starite, tip 3 zamjenjuje tip 1.

Najnoviji trend sa super rezultatima: Face Yoga za svježije lice!

Kako možemo simulirati preoizvodnju kolagena?

Sada znamo da je kolagen prirodno proizvedena tvar (i koju gubimo svake godine), ali kako se kolagen stimulira? Postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste povećali proizvodnju kolagena i spriječili njegovu razgradnju u vašoj koži.

Nosite SPF: Prije svega, uložite u SPF za lice. UV svjetlo aktivira enzime poznate kao matrične metaloproteinaze; oni razgrađuju kolagen i oštećuju potpornu strukturu kože, čineći je opuštenom ili produbljujući bore. Ovi enzimi također mogu spriječiti novu proizvodnju kolagena, pa je ključno svakodnevno korištenje SPF-a.  

Koristite retinoid: Ako već niste, naučite kako koristiti retinol i uvedite proizvode s retinolom u svoju noćnu rutinu njege kože. Ovo je dobro mjesto za početak jer pomažu povećati proizvodnju kolagena i elastina.

Hranite se zdravo: Poznato je da određene namirnice poput mesa, ribe i jaja povećavaju razinu kolagena u koži, kao i hrana bogata vitaminom C. Izbjegavajte puno šećera jer to može dovesti do glikacije, procesa u kojem šećer razgrađuje kolagen.

Ne pušite: Ovo nije nikakvo iznenađenje. Ako se pitate čime se kolagen iscrpljuje – pušenje je visoko na popisu. Pušenje će smanjiti razinu kolagena izgladnjivanjem vaše kože kisikom i sužavanjem protoka krvi što dovodi do razgradnje kolagena, a time i pušačkih linija.

Vježbajte redovito: Vježbanje može pomoći u proizvodnji kolagena povećanjem protoka krvi i kisika u koži.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Vital Proteins (@vitalproteins)

Kakve dodatke s kolagenom je najbolje koristiti?

Kolagen u proizvodima za njegu kože uvelike djeluje kao hidratantna krema jer su molekule prevelike da prodru u dermis i imaju strukturnu korist. Zbog toga je kolagen često uključen u hidratantne kreme za suhu kožu, dok drugi tretmani kao što su serumi vitamina C mogu potaknuti prirodnu proizvodnju. Ostale komponente proizvoda za njegu kože kao što su retinol i vitamin C mogu potaknuti stvaranje novog kolagena, pomažući pri pomlađivanju kože.

Kolagenski napitci su trenutno iznimno popularni. Promovira ih nekoliko zvijezda s A-liste, uključujući Jennifer Aniston i Khloe Kardashian. Teorija koja stoji iza kolagenskih napitaka je da oni mogu pomoći obnoviti zalihe kolagena u vašoj koži, međutim, nema konkretnih istraživanja. Istraživanje provedeno 2019. pokazalo je da dodaci kolagena mogu napraviti poboljšanja u smislu elastičnosti kože i gustoće dermalnog kolagena.

Na vama je da sami odaberete hoćete li koristiti kolagen i na koji način. Uvijek ga možete isporobati i vidjeti ima li pozitivne učinke na vaše tijelo. Tko zna, možda ga zavolite!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime