Utorak, 17 svibnja, 2022

Dobar odabir za putovanje: 5 najsigurnijih gradova na svijetu – čak i tijekom pandemije

Otkrijte koje su promjene uzrokovane pandemijom ove gradove učinile sigurnijim, uključivim i otpornijim; i što putnici još trebaju znati kako bi bili sigurni kada konačno odluče posjetiti ove metropole

Ništa u modernom sjećanju nije promijenilo život u gradu kao što je to učinio virus COVID-19. Od zatvaranja ureda u središtu grada do nošenja maski, ograničenja u restoranima, mjere opreza zbog pandemije promijenile su krajolik gradova diljem svijeta, vjerojatno na dugi rok.Zapravo, pandemija je prva takvih razmjera koja nam se dogodila kao ‘urbaniziranoj’ vrsti. Kada se, primjerice, španjolska gripa pojavila početkom prošlog stoljeća, samo je 14% ljudi živjelo u gradovima, no danas je ta brojka porasla na 57%, prema procjenama Odjela za stanovništvo UN-a.

Ukupna sigurnost povezana s jakim osjećajem društvene kohezije

Kao rezultat toga, gradovi su morali postati još svjesniji u pogledu zdravstvene zaštite i ukupne sigurnosti kako bi bolje zaštitili svoje stanovništvo. Kako bi razjasnili koje su promjene dovele do veće sigurnosti, Economist Intelligence Unit je nedavno objavio Indeks sigurnih gradova za 2021., koji rangira 60 gradova na osnovi 76 sigurnosnih pokazatelja kroz infrastrukturu, digitalni život, osobnu sigurnost, faktore okoliša, i, naravno, zdravlje – uz pripremljenost za pandemiju i smrtnost od COVID-19 koji su uključeni prošle godine.

Oni koji su rangirani na vrhu indeksa – uključujući Kopenhagen, Toronto, Singapur, Sydney i Tokio – svi su pokazali kako je ukupna sigurnost povezana s jakim osjećajem društvene kohezije, uključenošću stanovništva i društvenim povjerenjem.

U Kopenhagenu će se uskoro graditi ‘parkipelag’ plutajućih otoka

Otkrijte koje su promjene uzrokovane pandemijom njihove gradove učinile sigurnijim, uključivim i otpornijim; i što putnici još trebaju znati da bi bili sigurni kada konačno budu u mogućnosti posjetiti ove metropole:

1/ Kopenhagen

Smješten na vrhu indeksa, glavni grad Danske je posebno dobro rangiran zbog novog stupa zaštite okoliša, koji mjeri održivost (uključujući poticaje za obnovljivu energiju), kvalitetu zraka, gospodarenje otpadom i urbanu pokrivenost šumama. Potonje je apsolutno utjecalo na to koliko su se grad i njegovi stanovnici mogli nositi s pandemijskim ograničenjima koja su u potpunosti ukinuta od rujna 2021. godine.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Copenhagen Explore 🇩🇰 (@copenhagenexplore)

Parkovi i zelene površine, kao i vodeni putovi, bili su iznimno popularni tijekom pandemije. Stanovnici su šetali okolo kupujući hranu za van i uživali u brojnim gradskim prostorima. Grad također nastavlja pružati “Corona-vodiče” za pomoć ljudima, kao i opsežne oznake po gradu koje upozoravaju na držanje distance između skupina na otvorenome.

Indeks sigurnih gradova utvrdio je visoku korelaciju između kontrole korupcije i sigurnijih gradova, pa ne čudi da je rangiranje Danske kao jedne od najmanje korumpiranih zemalja u svijetu omogućilo njezinim građanima da vjeruju svojim institucijama i jedni drugima tijekom pandemije. Kopenhagen je također proveo opsežan program testiranja na COVID-19, koji je i dalje besplatan za sve, uključujući i turiste. Prikupljeni podaci omogućuju detaljno praćenje izbijanja virusa, a grad će provoditi i ispitivanje otpadnih voda kako bi se ranije spriječile epidemije!

2/ Toronto

Najveći kanadski grad zauzeo je drugo mjesto prema indeksu ukupne sigurnosti, s dobrim rezultatima u infrastrukturi i sigurnosti okoliša. Stanovnici pripisuju inkluzivnu kulturu koja cijeni ciljanu komunikaciju u zajednicama, posebno kada je u pitanju svijest o cjepivu i cijepljenje.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli TORONTO | Travel community (@torontosworld)

Grad je pokrenuo brojne programe cijepljenja specifičnih za zajednicu kako bi grad učinio sigurnijim; od cijepljenja prvom dozom stanovnika u njihovim domovima koje nisu mogli napustiti do projekta “Black Scientists’ Task Force on Vaccine Equity” pokrenutog u ranim fazama cijepljenja kako bi se osigurao pristup inokulaciji koji se više temelji na pravednosti.
Građani se također osjećaju sigurno zbog duge gradske povijesti multikulturalnosti. Različite etničke i kulturne skupine komuniciraju jedna s drugom. Toronto je grad iznimno otvorenog uma u kojem se možete osjećati sigurno bez obzira na rasnu, spolnu i bilo kakvu drugu pripadnost.

Najuzbudljiviji hoteli diljem svijeta koji su najavili otvorenja u 2022. godini

3/ Singapur

Na drugom mjestu prema digitalnoj, zdravstvenoj i sigurnosti infrastrukture, jest Singapur, koji je iskoristio te prednosti za brzi napredak u ranim danima pandemije, brzo uvodeći digitalni nadzor i praćenje kontakata. Zemlja se također može pohvaliti jednom od najviših svjetskih stopa procijepljenosti (trenutačno 80%), ali i dalje zahtijeva strogo praćenje kontakata s obzirom na nove varijante.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli VisitSingapore (@visit_singapore)

Prije nego što uđu u zgrade ili službene prostore, svi stanovnici moraju skenirati svoj TraceTogether token ili telefonsku aplikaciju za SafeEntry prijave. To omogućuje vlastima da brzo pronađu pojedince koji su se možda pomiješali ili stupili u interakciju sa zaraženima kako bi se izvršila karantenska naredba za zadržavanje ili prekid prijenosa virusa. 
Putnici također moraju instalirati TraceTogether token ili iznajmiti telefon prije nego što uđu u zemlju.

Rad od kuće postao je standard na većini radnih mjesta kako bi se smanjile interakcije, što je dovelo do manje gužve u javnom prijevozu. Turističke atrakcije i trgovački centri imaju ograničene ulaze, a “Ambasadori sigurnog distanciranja” nadziru gužve kako bi osigurali da javnost poštuje zdravstvene naredbe; pojedinci koji ih prekrše suočavaju se s visokim kaznama. Javnost također može pratiti gužve u trgovačkim centrima, poštanskim uredima i trgovinama s novopokrenutom aplikacijom Space Out.

10 najzelenijih gradova na svijetu: Oaze za kvalitetnije stanovanje

4/ Sydney

Najveći australski grad zauzeo je 4. mjesto u indeksu i među 10 je najboljih po zdravstvenoj sigurnosti. Australija je bila jedna od prvih zemalja koja je u potpunosti zatvorila svoje granice tijekom pandemije i zadržala je stroge mjere izolacije suočena s porastom slučajeva – što je pozitivno. Stopa smrtnosti od COVID-19 po glavi stanovnika u Australiji i dalje je jedna od najnižih u svijetu.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Sydney, Australia (@sydney)

Uz osjećaj zaštićenosti od pandemije, stanovnici već dugo imaju snažan osjećaj osobne sigurnosti na ulicama Sydneyja. Grad je također bio na 1. mjestu po digitalnoj sigurnosti, što uključuje gradsku politiku privatnosti, zaštitu i prijetnje kibernetičke sigurnosti te cjelokupni plan pametnog grada. Sydney je predvodio ove napore dijelom svojim strateškim okvirom Smart City, koji ocrtava neke od inovacija preporučenih za povezanije i sigurnije gradove. Primjerice, plan opisuje kako se pametni senzori mogu postaviti u kante za otpad, ulične svjetiljke i klupe za prikupljanje informacija o ukupnoj upotrebi, prometnim tokovima i aktivnostima pješaka. Slično, pametna rasvjeta i CCTV mreže mogle bi poboljšati sigurnost nakon mraka i ekonomičnost noću.

Neke od ovih ideja već se provode u južnom Sydneyju u obliku ChillOUT mjesta: prostora na otvorenom gdje se stanovnici mogu sastajati pod pametnom rasvjetom, spojiti se na WiFi i uključiti elektroniku, a podaci o korištenju šalju se gradskim čelnicima kako bi mogli bolje razumjeti i prilagoditi se načinu na koji njihovi građani komuniciraju s gradskom infrastrukturom.

Putovanje života: 10 mjesta koje obavezno treba posjetiti u Japanu (a da nisu Tokio)!

5/ Tokio

Glavni grad Japana zauzeo je 5. mjesto u ukupnom indeksu i na samom je vrhu indeksa zdravstvene sigurnosti, koji mjeri faktore kao što su univerzalna zdravstvena zaštita, spremnost na pandemiju, očekivani životni vijek, mentalno zdravlje i smrtnost od COVID-19. Premda se broj slučajeva povećao tijekom Olimpijskih igara, stope su dramatično pale jer je cijepljenje doseglo gotovo 60% stanovništva.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Explore | Tokyo, Japan 🇯🇵 (@japan.tokyo.official)

Tokio je također bio među prvih pet po sigurnosti infrastrukture, što uključuje sigurnost u prometu, prijateljstvo prema pješacima i prometne mreže. Kao grad kojim se može hodati, iako je umrežen željeznicom, Tokio potiče hodanje i angažman zajednice – što je zauzvrat dovelo do jačeg sudjelovanja građana u sigurnosti u obliku prevencije kriminala u susjedstvu i praćenja, te zajedničkog osjećaja odgovornosti za općenitu prevenciju kriminala.

Naslovna fotografija @tokyo.tourism

Pročitajte još...

Vuk s Velebita: Kako sam preživio 50 dana sam u planini, bez igdje ikoga…

Možete li zamisliti da u jednom trenutku skupite sve što imate i 'preko noći' zapalite u planinu...? Upravo je to učinio Pero Ćurković dan nakon zagrebačkog potresa. Na vrletima Velebita ostao je gotovo tri mjeseca, uglavnom sam i okružen ćudima prirode, ali ih je prigrlio kao svoj dom. Bilo je to vrijeme preispitivanje i sebe i životnih odabira, ali i shvaćanje onoga što je (i jedino) doista bitno u životu!

Farme budućnosti: Je li vertikalna poljoprivreda ključ proizvodnje hrane?

Za samo 30 godina gotovo 70% svjetske populacije živjet će u gradovima. Kako ćemo proizvoditi hranu koja će služiti ovoj brzo rastućoj populaciji koja postaje sve koncentriranija na drugačiju vrstu poslova?

Održiva i osviještena moda: Tri modne dizajnerice nove generacije koje vrijedi upoznati

Danas se modni brendovi okreću se održivosti i drugačijem, osvještenijem načinu proizvodnje. Upravo zato trebali bismo i mi, kao konzumenti, podržati domaću proizvodnju i hrvatske brendove. Otkrivamo tri mlade modne dizajnerice čiji rad zaista vrijedi upoznati

Znači li pravilo 5 sekundi da je sigurno jesti hranu s poda?

Bilo da je pravilo pet sekundi ― ili 10 ili tri sekunde, kako god ga nazvali ― istina je složena, objašnjavaju stručnjaci. Ovisi o nekoliko varijabli, uključujući vrstu hrane, vrstu poda i čime je ta površina potencijalno kontaminirana. Evo zašto

Povezano

5 najljepših slapova u Hrvatskoj koje obavezno morate posjetiti!

Zašto ne biste slobodan dan iskoristili za kratko putovanje? Dolaskom ljepših dana, upravo sada savršeno je vrijeme da posjetite neka od najljepših mjesta i izletišta u blizini vašeg doma. Donosimo vam top pet slapova Hrvatske

Road trip po Europi: 4 najljepše destinacije koje jedva čekamo posjetiti

U Europi je mnogo ruta na kojima, ako samo malo skrenete s puta, možete uživati u istraživanju njihove povijesti, otići na gastronomsku turu te uživati ​​u svoj raskoši koju te regije nude

La Sagrada Familia: 10 zanimljivih činjenica o Gaudijevom remek-djelu

Toliko ste puta vidjeli slike ove očaravajuće bazilike ili ste joj se i osobno divili, ali koliko zaista znate o ovom katalonskom dragulju? Naučimo neke zanimljive činjenice

Spremni za put: Najbolja luksuzna prtljaga za bijeg od svakodnevice

Sad kad su nam putovanja sve izglednija, možda je vrijeme za ulaganje u dobru i kvalitetnu prtljagu koja će trajati cijeli život. Od monogramirane ručne prtljage do cool oblika i recikliranih materijala, donosimo najbolje luksuzne prtljage idealne za sljedeći bijeg iz grada

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime