Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Ovo su neke od najizazovnijih prirodnih stijena za penjanje u Hrvatskoj!

U Hrvatskoj se nalaze brojne fantastične prirodne stijene na kojima spretnost iskušavaju ljubitelji adrenalina iz cijelog svijeta - od manje iskusnih do vrhunskih profesionalaca. Potražili smo neke od najljepših stijena za penjanje i ostali bez riječi - i prije nego smo se (pomislili) popeli na njih!

Iako nekima možda sportsko penjanje djeluje vrlo jednostavno, realnost je sasvim drugačija. Potrebno je mnogo vještine, treninga i uvježbane tehnike penjanja.
U ovoj disciplini zasigurno se razvija samokontrola, rješavaju strahovi, traži se od penjača da izazovima pristupi smirene glave, potiče brigu o drugima, ali i oblikuje ruke i leđa. 

U potrazi za izazovima dolaze nam brojni penjači iz cijelog svijetaSportsko penjanje se može prakticirati na prirodnim ili umjetno izgrađenim stijenama za penjanje. Na umjetne stijene pričvršćuju se takozvani grifovi koji mogu biti od različitih materijala – dok penjanje na stijeni od penjača iziskuje kontinuirano vježbanje jer je to ipak fizički i psihički zahtijevnija aktivnost.

U prirodi se sva pozornost usmjerava na to da ruke i noge pronađu pravo uporište tijekom penjanja a oprema za penjanje treba biti prilagođena terenu i načinu penjanja.

Znamo da naša zemlja obiluje brojnim prirodnim ljepotama, a među njima svakako postoje razne destinacije s fantastičnim prirodnim stijenama na kojima svoju spretnost iskušavaju mnogi ljubitelji adrenalina iz cijelog svijeta – od manje iskusnih do pravih profesionalaca. Potražili smo neke od najljepših stijena za penjanje i ostali bez riječi – i prije nego smo se popeli na njih!

Paklenica

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Nacionalni park Paklenica (@np_paklenica)

Nacionalni park Paklenica najpoznatije je mjesto za penjanje po prirodnim stijenama u Hrvatskoj. Sastoji se od Velike i Male Paklenice, dva velika kanjona koja se nalaze na južnoj strani Velebita. Paklenica je jedan od najomiljenijih izbora penjačima jer ima izvrsnih ruta za početnike, ali istodobno i iskusni penjači mogu ovdje odabrati i teže i vrlo zahtjevne rute za penjaje. 

Marjan, Split

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Iris Adventures (@iris_adventures_croatia)

U srcu Splita, na Marjanu nalazi se odlično mjesto za početnike u penjaju. Njegova je popularnost i u tome jer čak i početnici na ovom mjestu mogu dobiti pratnju licenciranih vodiča koji će vas usmjeravati i pratiti u usponu. 

Markezina greda

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Sport2Life_Turkey (@sport2life_turkey)

Ovo je mjesto sa težim penjačkim rutama sa više stajališta. Markezina greda duga je nekoliko kilometara, a usponi variraju od 15 do 150 metara. Iskusni penjači ovdje mogu birati između boulderinga do slobodnog penjanja. Ako se nalazite u Splitu, Markezina greda udaljena je samo 10 kilometara od grada. 

Omiš

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by 27 Crags / Rock Climbing App (@27cragsofficial)

Omiš je na svim listama adrenalinskih sportova visoko na ljestvici popularnosti! Na njegovim stijenama visine variraju od 10 do 30 metara, pa se na ovom mjestu preferira  slobodno penjanje. Sa najviših vrhova pruža se fantastičan pogled na Omiš, Jadransko more i kanjon Cetine – pa vrijedi svakog napora do vrha. 

Otok Brač

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Claire Power (@claire_pows)

Otok Brač je osim svojih prirodnih ljepota, zapravo izvrsno mjesto za penjanje. Ovdje su određene rute prigodne i za djecu, pa ako ste u prilici evo fantastičnog prijedloga za obiteljsko (avanturističko) druženje. 

Stogaj, Pag

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by SAORSA (@saorsa.hr)

Stogaj je dobro poznata paška penjačka destinacija do koje možete doći brodom ili vožnjom do sjeverne strane otoka. Iako destinacija djeluje pomalo futuristički (recimo, kao da ste se upravo spustili na Mars), zanimljivo je kako je otok Pag zapravo jedan od otoka s najviše prirodnih stijena za penjanje u Hrvatskoj!

Vela Peša

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Joker Chill (@angelol_oo)

Zanimljiv vrh za sve penjače, a kompaktne stjenovite formacije su idealne za penjače. Poput Kamenjaka, rute su pogodne i za početnike. 

Za penjanje po pravim stijenama treba hrabrosti i velike želje, dok se ne odlučite za takav pothvat – uvijek možete probati penjati na umjetnim stijenama. Zasigurno u svom gradu imate opcija za tako nešto i isprobati ovu disciplinu.

Pročitajte još...

Tko je hrabra Clarissa Ward – dopisnica CNN-a iz Kabula o kojoj priča cijeli svijet?

Neustrašiva reporteka ne samo da je jedna od rijetkih žena koje imaju hrabrosti izaći na ulice Kabula, nego i od tamo svaki dan izvještava za CNN pred očima talibana, što je riskantno čak i njezinim muškim kolegama. U Londonu je nestrpljivo čekaju suprug i dva sina, od koji mlađi ima tek godinu dana

Vitamin D – ključan u jačanju imuniteta i borbi protiv koronavirusa!

Nedavna istraživanja otkrila su iznimno podcijenjenu važnost 'sunčanog vitamina' - upravo onog kojeg čak 60% populacije ima u deficitu. U očekivanju da ga i službeno proglase jednim od glavnih faktora borbe protiv koronavirusa otkrijte zbog čega je sve važno - upravo u ovo vrijeme - održavati njegovu optimalnu razinu

Mixer jednog imidža: Nadia Nadim – od afganistanske izbjeglice do najbolje nogometašice na svijetu

Nadia Nadim je danas jedna od najplaćenijih nogometašica na svijetu, čija je obitelj morala izbjeći iz domovine zbog talibana. Uz sve to, uskoro će postati i kirurginja, a govori i devet jezika. Njezin je život nevjerojatna priča o djevojčici koja se nije predala nemoći, već je pobijedila okolnosti sportom

Branimir Vidmarović: Ništa još nije gotovo; virus je svojevrsni stres-test – uvertira!

Stručnjak za međunarodnu politiku progovara o aktualnoj situaciji uzrokovanoj prije svega pandemijom koronavirusa, te o posljedicama koje će imati na hrvatsku i međunarodnu scenu, ali i o drugim velikim izazovima, poput izbjeglištva, s kojima se svijet i dalje suočava

Povezano

Road trip po Europi: 4 najljepše destinacije koje jedva čekamo posjetiti

U Europi je mnogo ruta na kojima, ako samo malo skrenete s puta, možete uživati u istraživanju njihove povijesti, otići na gastronomsku turu te uživati ​​u svoj raskoši koju te regije nude

Vikend putovanje: Otkrijte čari Ljubljane

Odlučite li se posjetiti Ljubljani sigurni smo da vam je dobar provod zagarantiran!

7 savjeta za duge letove: Kako preživjeti dugi let u ekonomskoj klasi?

Iako je ekonomska klasa odličan izbor na kratkim letovima, ograničenje na skučeno sjedalo s minimalnim prostorom za noge i naslonom tijekom duljih letova počinje negativno djelovati na naše tijelo, ostavljajući nas s bolnim leđima i nogama te velikim nemirom

Odmor za dušu i tijelo: Vikend s kojeg ćete se vratiti preporođeni!

Priuštite si vrijeme za sebe koje će na neki način biti vaš dar samima sebi za sav naporan rad i izazove s kojima se susrećete iz tjedna u tjedan. Otkrivamo nekoliko prednosti koje krije odlazak u toplice, kao i naše omiljene u koje volimo pobjeći iz vikenda u vikend

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime