Subota, 23 ožujka, 2024

Ključni komad sezone: Vesta koju će poželjeti i vaša bolja polovica

Veste su komadi koji nas nepovratno asociraju na nešto toplo, udobno, poznato… Unkatni komadi Nataše Mihaljčišin upravo su takvi i kao takvi će sasvim sigurno privući poglede

Svaka nova sezona sve više briše granice između muških i ženskih kolekcija. I dok nas poneke kolekcije i prijedlozi dizajnera ostavljaju s upitnikom iznad glave, veste su one koje podjednako uspješno nose i žene i muškarci. I mnoge od njih zaista jesu unisex modeli. Izbjegnemo li kopčanje, kao što je to učinila Nataša Mihaljčišin u svojoj ”prijateljskoj kolekciji”, kako ju sama naziva.”Početkom ljeta prijatelj mi je uputio provokativno pitanje – kad ću napraviti mušku kolekciju?”, govori dizajnerica koju je ovo pitanje potaknulo da napravi kolekciju ručno i strojno (na kućnim pletaćim strojevima)  pletenih vesti. No ono što je dizajnerica napravila jest da je zapravo izbrisala granicu između muške i ženske kolekcije. Tako njezine veste jednako dobro mogu nositi muškarci, ali i žene. Pokazala je to i samom kampanjom u kojoj su angažirani njezini prijatelji u svom svakodnevnom okruženju. I jedna prijateljica.

Smatra kako je ustrajavanje na muškoj i ženskoj modi relikt koji će uskoro iščeznuti i to ne zato što će se svi spolovi simultano odijevati kao rodovi, nego što će razlike biti nestabilne – privremene, promjenjive i neovisne. ”Pitanje ženskog i muškog kopčanja predstavlja podsjetnik na romantične referentne sustave u kojima se spolna čast branila i prikladnom stranom kopčanja. U ovoj kolekciji simbolički konflikt je i simbolički riješen nepostojanjem kopčanja”, dodaje Nataša.

S druge strane, veste su komadi koji nas nepovratno asociraju na nešto toplo, udobno, poznato… I Natašini unkatni komadi upravo su takvi i kao takvi će sasvim sigurno privući poglede.

 

Fotografije: Sara B. Moritz

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime