Ponedjeljak, 12 veljače, 2024

Stručni vodič za suočavanje s niskim libidom

Iako vam se ponekad čini da se svi više seksaju od vas, nedavne statistike pokazuju da je samo trećina odraslih zadovoljna svojim seksualnim životom, a svaki peti za to krivi nizak libido

I dok je vjerojatnije da će žene patiti zbog slabog spolnog nagona, vaša veza ne mora imati zato probleme. Saznajte što stručnjaci kažu o tome…Koliko je čest nizak libido?

“Niska seksualna želja – koja se naziva i hipoaktivnim poremećajem seksualne želje (HSDD) – najčešće je prijavljen seksualni problem u svijetu. Podaci sugeriraju da trenutno pogađa 20-30% ženske populacije. Prevalencija HSDD kreće se od 6-13% u Europi do 12-19% u SAD-u. Najvažniji savjet koji treba dati jest da niska spolna želja nije normalna i da se na nju ne smije gledati kao na takvu. Društveno su nas učili da ne potvrđujemo svoju seksualnu želju i da vjerujemo da bismo trebali imati manje spolnog nagona od muškaraca, ali to nije slučaj. Svaka žena zaslužuje pristojan seksualni život”, ističe dr. Mafe Peraza Godoy.

Koji su najčešći uzroci niskog spolnog nagona?

“Na naš seksualni nagon jako utječu hormoni. Stoga će faktori koji utječu na našu hormonalnu ravnotežu utjecati i na naš spolni nagon. Primjerice, konzumacija puno stimulansa poput kofeina, duhana ili alkohola, zbog njihovog utjecaja na razinu stresa, negativno će utjecati na naš libido. Stres je također jedan od najčešćih uzroka niskog libida jer pokreće naše tijelo da luči kortizol koji, poput testosterona, potječe iz progesterona. Dakle, kad smo pod stresom, naše tijelo proizvodi više kortizola i manje testosterona, što dovodi do smanjenja libida”, objašnjava Cecile Gasnault, direktorica marketinga tvrtke Smile Makers i kreatorica Vulva Talksa.

“Prema mom iskustvu, upotreba antidepresiva veliki je uzrok niske spolne želje. Ostali faktori koji povećavaju rizik od smanjenja spolne želje uključuju uzimanje kontracepcijskih pilula, post porođaj i trudnoću. Kombinirane tablete koje sadrže etinilestradiol (sintetički estrogen) mogu biti poseban problem jer nadjačavaju libido”, kaže dr. Mafe.

 


Postoje li neki drugi razlozi zbog kojih biste mogli imati nizak libido?

“Menopauza i pad proizvodnje hormona mogu također negativno utjecati na ženski spolni nagon. Osim manje seksualne reaktivnosti, dolazi i do ‘isušivanja’ vagine. Dodatno, menopauza je i poprilično stresno razdoblje za svaku ženu jer su pred njom velike životne promjene. No, menopauza ne mora nužno značiti i ‘smrtnu kaznu’ za naš spolni život – ona je zapravo trenutak prijelaza u potencijalno još ljepše razdoblje. Postoje razna pomagala za ‘podmazivanja’ vagine  ako želite penetrativni seks ili se usredotočite na druge erogene zone”, savjetuje Cecile.

I razne bolesti također mogu biti povezane s niskom spolnom željom. Pokazalo se da problemi sa štitnjačom utječu i na podmazivanje i na orgazam, što može imati sekundarne posljedice na spolnu želju. Dijabetes je također povezan s niskom željom, iako se čini da je to više povezano s depresijom i problemima odnosa žena s dijabetesom, kao i s problemima isušivanja rodnice. Anksiozni poremećaji poput OCD-a, panični poremećaji i depresija mogu uzeti svoj danak na vašem spolnom nagonu. Dokazano je kako depresija ima velik utjecaj na seksualnu želju, a povezana je i s niskim samopoštovanjem i predodžbom”, kaže dr. Mafe.

Koliko je seksualni nagon povezan s psihološkom stranom?

“Znanost nam govori da dugotrajne monogamne veze sa sobom donose najviše izazova za održavanje želje – posebno za žene – i za to postoji mnogo razloga, jedan od njih je razrjeđivanje naših uloga seksualnih partnera prevalencijom drugih manje seksi uloge poput ukućana ili suroditelja. Mnogi od nas trenutačno vide porast količine brige o djeci ili uvođenjem nove uloge kod kuće kao kolege s posla. Te su promjene nužne i privremene, ali riskiramo da iscijedimo bilo koje vrijeme koje bi nam preostalo da se međusobno povežemo kao seksualni partneri”, Karen Gurney, psihoterapeut iz Harley Streeta.

Ako se susreće s ovim problemom, uzmite na znanje da niste jedini na svijetu i da za sve ima rješenja. Probajte saznati što je razlog zbog kojeg dolazi do manjka libida i kako ga preokrenuti u svoju korist. Sretno!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime