Subota, 2 ožujka, 2024

Stručnjaci znaju: Kako oživjeti seksualni život nakon pandemijske stanke

Dok je život kakav poznajemo na pauzi, lako je osjećati se frustrirano, što može uvelike utjecati na događaje u spavaćoj sobi. Stručnjaci savjetuju da ne budete pasivni u seksualnom životu jer za njega treba vremena i pažnje kao i za sve ostalo

Nakon što ste dane i noći proveli unutar ista četiri zida, nitko vam neće zamjeriti ako niste raspoloženi za strastvenu noć. Prema statističkim podacima, gotovo 40% odraslih priznaje kako je tijekom prošle godine bilo manje seksualno aktivno jer im je pao libido, dok je 25% nedostatak aktivnosti u spavaćoj sobi pripisalo sve većoj tjelesnoj tjeskobi.Ako vam ovo zvuči poznato, ne brinite, imamo rješenje za vas. Odlučili smo saznati što stručnjaci misle o ovom problemu i odgovoriti na pitanje zašto razina stresa može igrati veliku ulogu u pitanju nedostatka intimnosti.

Povećana razina stresa

“Na početku karantene često smo čitali novinske naslove o nadolazećem baby-boomu kao ‘posljedici’ ostanka kod kuće. Ipak, statistički podaci pokazuju negativan trend. Postoji jednostavan razlog zašto su se naši seksualni nagoni smanjili”, objašnjava Kate Moyle, engleska stručnjakinja na seks i veze.
Stres na više načina može utjecati na seksualni život pojedinca. Zbog visoke razine stresa lakše skrećemo pažnju i doživljavamo više negativnih misli, što može utjecati na tjelovježbu, prehranu i san. Seksualna aktivnost je iznimno važna za zdravlje, ali se prečesto zanemaruje.
“Kada smo pod stresom, često smo razdražljivi što također može utjecati na seksualni nagon”, objašnjava savjetnica za odnose Mig Bennett. Dodaje da se pod stresom puls, brzina disanja i krvni tlak povećavaju, a funkcije poput probave i spolnog nagona naglo smanjuju. Odnosno, gotovo je sigurno da nećete biti raspoloženi za seksualni odnos.

Seksologinja Dubravka Gladoić Håkansson: Vanjski faktori više utječu na libido nego biološki!

Monotonija života kod kuće

Suprotno očekivanjima, to što smo zbog pandemije češće kod kuće, ne znači i da smo više aktivni u spavaćoj sobi. Upravo suprotno! Zbog, uglavnom, nepromjenjive rutine nedostaje nam uzbuđenja pa stvari koje nas obično uzbuđuju više nemaju takav učinak. Kada razmislite o tome, obrazac je jasan. Prije koronavirusa, imali smo toliko mogućnosti i tijekom dana smo doživjeli puno zanimljivih iskustava, a zatim ih kod kuće podijelili s partnerom što je u nekim slučajevima dovelo do odnosa. Uz to, doživljavanje različitih, često negativnih osjećaja, često utječe na to što želimo raditi. Stručnjakinje dodaju kako promjena okoliša, čak i nakratko, može pozitivno utjecati i biti korisna u seksualnom životu.

Ništa više nije kao prije: 5 načina na koji će se intima promijeniti u 2021.

Promjena i povećanje životnih ‘uloga’

Tijekom pandemije promijenile su se uloge u kućanstvu. U isto smo vrijeme kolege, roditelji, učitelji, prijatelji i partneri. Pandemija je stvorila izazov u razdvajanju tih uloga koje prije nisu postojale. Mnogi se osjećaju preplavljeno i ne mogu pronaći nužno vrijeme za sebe i intimnost.

Rijetko je koji odnos prije pandemije funkcionirao onako kako sada funkcionira. Zapravo, oduvijek smo imali potrebu imati odnose s više različitih ljudi, poput onih s prijateljima i članovima obitelji, bez očekivanja od partnera da na sebe preuzme sve te uloge. Bennett izdvaja kako je u ovakvoj situaciji ‘uloga’ ljubavnika često na zadnjem mjestu. Međutim, smatra kako je potencijalno rješenje problema planiranje seksualnih odnosa, jer smo previše zaokupljeni stvarima koje moramo napraviti, a raspored nam može pomoći da se osjećamo bolje, ali i zadovoljnije.

Trebate li zakazati termin za – seks?

Nedostatak privatnosti

Bez obzira s kime ste ‘zaglavili’ u kući, teže je nego ikad pobjeći od svoja četiri zida, što znači da pronalaženje fizičkog i emocionalnog prostora za odnose nije najjednostavnije. Moyle objašnjava kako je prostor u kojem živimo prostor u kojem se odjednom sve događa – roditeljstvo, posao, treniranje, pranje rublja i spavanje, od kojih ni jedan neće potaknuti želju za seksualnim odnosom.
Dodaje kako smo češće raspoloženi za seks kada se osjećamo dobro u svojoj koži, ali i da to trenutno nije toliko jednostavno. Problem je u tome što vjerojatno patimo od nedostatka kvalitetnog vremena i privatnosti, pa je svakako potrebno pronaći vremena i za to. Nastavlja kako je ovo idealno vrijeme za kreativnost i prilagodljivost, zato se ne ustručavajte pokušati iskoristiti što više vremena za užitak s partnerom.

Vrag odnija prišu: Spori seks garantira užitak i – više snažnijih orgazama

Osjećate se zarobljeno i tjeskobno

Dok je život kakav poznajemo na pauzi, lako je osjećati se frustrirano, što može uvelike utjecati na događaje u spavaćoj sobi. Mnogi se osjećaju nemotivirano i bezvoljno, što Moyle uspoređuje s vježbanjem koje jednostavno izbacimo iz dnevne rutine. Nepostojanje spolnih odnosa može postati navika baš kao i redovni seksualni odnosi. Možda u početku nećete primijetiti ovaj obrazac, ali Moyle savjetuje da ne budete pasivni u seksualnom životu jer za njega treba vremena i pažnje kao i za sve ostalo.

 

U nastavku donosimo savjete stručnjakinja kako oživjeti seksualni život, u slučaju da vam je pomoć potrebna.

 

1/ Stvorite više mogućnosti za intimnost
Nemojte se bojati pokazati želju za intimnošću. Bilo da se radi o kratkom zagrljaju ili poljupcu u pet ujutro. Dopustite da dodir traje malo duže i dodirujte partnera s namjerom. Ako patite od nedostatka seksualne želje, možda vam upravo namjerno i planirano dodirivanje istu želju vrati, a ako ne dođe do odnosa, možda se samo još više emotivno povežete s partnerom. 

2/ Ne ustručavajte se razgovarati o problemima
Ako vam seksualni život nije u punom pogonu, najvažnije je razgovarati o tome. Ako nema odnosa, to nije toliki problem, već je veći problem ako odbijate i zanemarujete razgovarati o postojanju problema. U slučaju da ne možete sami riješiti problem, potražite pomoć stručnjaka jer navođenje parova da razgovaraju o odnosima često donosi pozitivne rezultate.

3/ Pronađite vremena za intimnost
Na početku veze mozak često potiče erotske misli i lako se prebacuje na želju za seksualnim odnosom. Međutim, kako se svijet preokrenuo naglavce, taj erotski naboj propada i mijenjaju ga druge, ponekad i dosadne obveze. Ako odvojite vrijeme za intimne trenutke – bilo da se radi o masaži, zajedničkom tuširanju ili nekoj drugoj radnji – šansa za erotske misli naglo se povećava.

4/ Nemojte prekasno leći u krevet
Pokušajte ranije leći u krevet kako biste razgovarali, poljubili se i dodirivali. Shvatite to kao prelazak iz senzualnosti u seksualnost te pronađite vrijeme za ugodne trenutke s partnerom koji će vam oboje učiniti sretnim. 

5/ Ne krivite partnera za nedostatak seksualnih odnosa
Kada razgovarate s partnerima o seksualnim odnosima, pokušajte ih ne kriviti ili usmjeravati negativne osjećaje prema njima. Umjesto toga, prikažite to kao nešto što možete i želite raditi zajedno, nešto što će koristiti vezi i dodatno vas povezati. Iskoristite priliku za nešto novo i uzbudljivo, razgovarajte o različitim stvarima koje želite isprobati. Imajte na umu da to ne moraju biti velike promjene, već samo one koje će začiniti seksualni život. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime