Nedjelja, 26 rujna, 2021

5 načina kako se nositi sa egzistencijalnom anksioznošću i strahovima

Osobe koje muče pitanja o spoznaji - tko su i koja je njihova svrha u životu, stalni strah može udaljiti od svega i svih voljenih te sasvim upropastiti život. Kako sebi pomoći kad vas ulovi onaj fenomen?

Poznat vam je osjećaj budnosti do kasno u noć, i užasavanja jer ne znate svrhu vlastitog života ili ne znate zašto radite posao koji ne volite i tako gubite vrijeme? Možda izbjegavate voljene jer ne osjećate povezanost s njima?

Ili možda brinete jer se osjećate izgubljeno i mislite da nećete pronaći odgovore na sva moguća postavljena pitanja? Ako vas sve ovo stalno muči, velika je vjerojatno da proživljavate egzistencijalnu anksioznost. 

Tko smo i koja je naša svrha u životu?

Egzistencijalna anksioznost je fenomen koji se javlja kod osoba koje ne moraju imati veze sa filozofijom, ali ih muče pitanja o spoznaji tko su i koja je njihova svrha u životu. Ovakav strah navodi pojedinca na udaljavanje od svega i svih voljenih te se on fokusira na osjećaj straha i nelagode.
Sve ovo loše utječe na naš privatni i profesionalni život, i stalno promišljanje o iskrenosti prema sebi, živimo li sa stvarnom svrhom u životu… Kada ste cijeli dan okruženi s ovakvim mislima, svakodnevne aktivnosti postaju teže. Ako tražite zdrave načine kako se nositi sa ovim fenomenom, donosimo vam nekoliko prijedloga. 

Ne potiskujte emocije: Naše tijelo je najpouzdaniji vodič kako se osjećamo!

1/ Briga o sebi kao svakodnevna rutina

Neki od prijedloga zdravih načina o brizi o sebi su redovito čitanje pozitivnih afirmacija (pogotovo kada je anksioznost najizraženija). Čitanje afirmacija može poslužiti kao podsjetnik da radite najbolje što možete. Kakogod, ponekad afirmacije nemaju željeni učinak na smanjenje anksioznosti pa je jedan od prijedloga i meditacija koja koristi u smirivanju uma i tijela. Nekima više odgovara bilježenje i pisanje zato što sve svoje misli mogu pretočiti u riječi, kao da su izgovorili i otpustili sve probleme. Ideja je da koristite metodu koja vama odgovara kako bi smanjili ankcioznost. 

2/ Koristite kognitivno bihevioralnu terapiju

Za umirivanje briga stanite, udahnite i koristite logiku. Kognitivno bihevioralna terapija jedan je od dobrih prijedloga, fokusira se na konkretno i specifično rješavanje problema, strukturirana je. U ovoj metodi važno je rješavanje određenih tehnika ili zadataka ovisno o problemu klijenta, a napredak prema ciljevima se redovito mjeri. Negativne misli zamjenjuju se s pozitivnima, pa ova metoda može pozitivno utjecati na kvalitetu života. 

Kako pomoći bliskoj osobi koja se bori s depresijom

3/ Odvlačenje pažnje

Preporučljivo je biti proaktivan kada osjetite ankioznost, pogotovo egzistencijalnu. Ponekad je najbolji način da se pokušatieodvojiti od svega i opustiti se. Koliko god je to moguće. Kronična anksioznost mentalno je iscprljujuća, a da biste uspjeli odvojiti se od svega i tako se opustiti, pokušajte promijeniti svoje okruženje: izaći u prirodu, drugu prostoriju ili promijenite glazbu u automobilu, pogledajte film i slično…

4/ Zapamtite: Niste sami!

Svima su njihovi problemi najteži, i možda vam se čini da se svi bolje suočavaju sa svojim životnim izazovima. Ali niste jedini u svemu. Oni koji osjećaju anksioznost, imaju iste ili slične obrasce ponašanja i kada se sljedeći put javi ovo stanje, trebali bi razmisliti o fenomenu semafora (crveno, žuto, zeleno).
Odnosno, kada počnete osjećati anksioznost radi nekog pitanja ili problema, zamislite crvenu boju i odvojite se od te misli. Zatim mislite na žutu boju i stvorite odluke kojima ćete promijeniti negativno razmišljanje pozitivnim i zadnje, pomislite na zelenu svjetlost i duboko udahnite 3 puta, polako kroz nosnice i izdahnite kroz usta. Pritom, postavite pozitivnu misao kako će sve biti u redu i kako ćete naći rješenje problema.

Naučite kako živjeti s anksioznošću, to je i (jedini) put kako je se riješiti!

5/ Konzultacije s provjerenim stručnjakom

Ako je vaša anksioznost česta i intenzivna, a ne pomažu vam određeni prijedlozi, potražite stručnjaka s kojim se osjećate ugodno. I savjeti koje vam mogu pružati stručnjaci, mogu vam uvelike pomoći. Učestalost i intenzitet ankcioznosti su stvari na koje biste trebali obratiti pozornost u traženju pomoći za sebe.

Pročitajte još...

ABBA Voyage: Legende se vraćaju nakon 39 godina sa novim albumom i koncertom

"ABBA Voyage" otvorit će 27. svibnja ABBA Arenu, najmoderniju arenu kapaciteta 3000 posjetitelja u Londonu. Predbilježbe za ulaznice otvorene su od 2. rujna na abbavoyage.com, a ulaznice će se pustiti u prodaju 7. rujna!

(Ne)moguća misija? Prvi hotel u svemiru trebao bi se otvoriti 2027. godine

Ovaj prsten podržavat će 24 modula za stanovanje, koji će se koristiti kao hotelski smještaj, restorani, barovi, teretane, smještaj za posadu, kao i 'platforma' za znanstvena istraživanja.

Dunja Tadić: Sinov autizam učinio me puno boljom osobom!

Danas je Ženski rokovnik nezaobilazan u ženskim torbicama i na radnim stolovima, a osim što je uspješna poslovna žena, Dunja je i posvećena majka 24-godišnjeg Igora, autističnog mladića zbog kojeg je prije 16 godina napustila sigurnost rodnog grada i stigla u potpuno nepoznatu sredinu kako bi mu osigurala najbolju skrb.

Iva i Branko Krčmar: Dvaput su obišli svijet, a ni korona ih nije spriječila da putuju

Njima putovanja nisu tek hobi ili samo odmor, putovanja su njihov stil života ali i posao.. Na putu su kad god im to okolnosti dopuštaju, makar samo preko vikenda. A na putovanju su se i vjenčali, u avanturističkom stilu, na Havajima...

Povezano

Kako se manjak vremena reflektira na naše mentalno zdravlje?

Ponekad je za više slobodnog vremena potrebno odrediti priorite, možda se odreći u nekom trenu nečega i biti dosljedan raspoređivanju vremena. Za postizanje cilja, naime, potrebno je promijeniti način razmišljanja, a ne besmisleno trošiti svoje vrijeme

Svatko ima svoj kotačić života – a što je ono što tebe uistinu pokreće?

S ciljem promocije kvalitetnog života i širenja poruke o tome kako moramo pronaći i probuditi #onostomepokrece, Mixer.hr i organizatori kostimirane humanitarne utrke Zagreb Advent Run pokrenuli su kampanju istoimenog naziva koja će se predstaviti na 14. Weekend Media Festivalu, koji počinje danas u Rovinju

Nismo sitničavi: Postoje razlozi zašto trebamo žaliti i zbog sitnica u životu

Iako je tugovanje okarakterizirano kao nešto negativno, ipak ima svrhu i može utjecati za nešto bolje. U nekim slučajevima, tugovanje može biti put prema rastu, osobnoj promjeni i dubljem razumijevanju koliko vrijedimo i što je važno za nas

7 pozitivnih afirmacija koje će vam pomoći u trenucima sumnji u sebe

Svi smo skloni manipuliranju vlastitog uma. I ako se uvedemo u stanje anksioznosti i vlastite sumnje, možemo vlastiti um navoditi prema pozitivnim afirmacijama

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime