Nedjelja, 24 ožujka, 2024

5 načina za nošenje s bolešću novog doba – financijskom anksioznošću!

Ometa li vas financijska tjeskoba da pogledate svoj bankovni račun ili proračun i odlučite koja su područja vaše potrošnje previsoka? Ili vas drži budnima noću i ostavlja osjećaj iscrpljenosti i neusredotočenosti sljedećeg dana?

Financijska anksioznost nije službena dijagnoza, ali mnogi koriste taj izraz za opisivanje osjećaja nervoze ili zabrinutosti kada se bave novcem i svojim financijama. Dok je financijski stres obično povezan s vanjskim okidačem, financijska anksioznost obično je kroničnija. Ovo nije ništa čudno, posebice u vrijeme inflacije i rasta cijena. Financijska anksioznost se u određenoj mjeri događa mnogima od nas. U studiji Regulatornog tijela za financijsku industriju iz 2021. godine, više od 60% od gotovo 20.000 ispitanika reklo je da doživljava tjeskobu kada razmišlja o svojim osobnim financijama. I, suprotno onome što mislite, financijska anksioznost se može dogoditi svakome, bez obzira na to koliko novca zarađuje ili ima na bankovnom računu.

Slično kao i druge vrste anksioznosti, financijska se anksioznost obično manifestira kao pretjerana briga i strašne misli, što može uključivati ​​ponavljanje prošlih novčanih pogrešaka. Drugi primjeri uključuju kroničnu brigu o budućim novčanim potezima ili zabrinutost zbog svoje trenutne financijske situacije.

Anksioznost zbog novca nije čudna pojava

Anksioznost je znak upozorenja vašeg živčanog sustava da vaš um i tijelo nešto doživljavaju kao potencijalnu prijetnju. Kada osjetite simptome anksioznosti, vaše tijelo reagira na tu moguću opasnost (bez obzira postoji li ona uistinu ili ne) povećanjem hormona koji vam trebaju pomoći da se borite ili pobjegnete od svega što vas opterećuje. Fiziološki odgovor može dovesti do mučnine, ubrzanog rada srca, vrtoglavice ili kratkog daha, među mnogim drugim mogućim simptomima.

Ako se to događa povremeno, to nije nužno velika stvar. Zapravo, kratkoročno gledano, vaš fiziološki odgovor na stres može vam pomoći da se usredotočite na ovdje i sada i omogućiti vam da ispunite zahtjeve stresnih situacija. S druge strane, stalna financijska anksioznost nije toliko korisna. Dok vam kratkotrajni stres može pomoći da se usredotočite i završite zadatke, dosljedna briga o novcu može negativno utjecati na vaše emocionalno i fizičko zdravlje. Kronična anksioznost povezana je s nizom fizičkih simptoma, uključujući potencijalne probavne probleme, depresiju, glavobolje i probleme sa spavanjem. 

Većina nas brine o financijskim problemima kao što su dug, gubitak posla i troškovi stanovanja, ali kako znati je li vaša financijska anksioznost problematična? Opće pravilo je da se zapitate, sprječava li me to u obavljanju potrebnih zadataka u mom danu? Na primjer, ometa li vas financijska tjeskoba da pogledate svoj bankovni račun ili proračun i odlučite koja su područja vaše potrošnje previsoka? Ili vas drži budnima noću i ostavlja osjećaj iscrpljenosti i neusredotočenosti sljedećeg dana? Ako vam stvara prevelik zamor, donosimo šest strategija koje vam mogu pomoći.

1/ Shvatite što točno izaziva vašu financijsku anksioznost

Prvo, važno je razumjeti koji financijski problemi uzrokuju vašu tjeskobu. Je li vaše srce ubrzano zbog svakodnevnog upravljanja novcem, poput otkrivanja imate li dovoljno novca na tekućem računu prije nego što odete na ručak s prijateljima?

Identificiranje onoga što uzrokuje tjeskobu često je prvi korak u upravljanju njome, a istraživanje je pokazalo da imenovanje naših osjećaja može pomoći da ih učinimo manje intenzivnim. Evo primjera: ako ste imali dijete koje je bilo zabrinuto zbog glasne buke na nebu, umirili biste ga govoreći nešto poput: “U redu je, ta glasna buka koju čujete je samo grmljavina.” Isto razmišljanje može se primijeniti i na vašu situaciju. Prepoznavanje da vaš osjećaj panike dolazi od otvaranja mjesečnog računa kreditne kartice, recimo, može pomoći vašem mozgu da shvati da niste u neposrednoj opasnosti.

2/ Izazovite svoju mentalnu priču o novcu

Još jedan alat koji vam može pomoći u upravljanju financijskom tjeskobom je preispitivanje tjeskobnih misli, koje imaju tendenciju da izmaknu kontroli. Na primjer, mogli biste pomisliti, ne znam koliku ću mirovinu imati, i ne znam mogu li je povećati. Ta se misao može brzo pretvoriti iz “sram me” u “zašto se uopće truditi pitati?” Umjesto toga izazovite svoje razmišljanje pitajući se: “Koliko je ova misao od pomoći?”. Zatim pitanje pokušajte primijeniti na izvorni problem. To bi moglo zvučati kao: “Iako mi je pomalo neugodno pitati o svom mirovinskom planu, siguran sam da nisam jedini koji ima pitanja. Mogu podnijeti osjećaj da se osjećam malo glupo kako bih bio siguran da je sve točno.”

3/ Isprobajte tehnike umirivanja tijela

Opet, financijska anksioznost se obično pojavljuje fiziološki, pa vam ugađanje i pažnja prema tijelu ponekad može pomoći da se opustite. Primijetite gdje se vaša financijska anksioznost fizički pojavljuje i onda sebi ponudite protuotrov za tu akciju. Ako su vam udisaji brzi i plitki kada gledate svoj bankovni račun, na primjer, pokušajte vježbati duboke, polagane udisaje. Napravite jednostavnu vježbu disanja – udišite brojeći do četiri, zadržite dah dok brojite do četiri, izdahnite brojeći do četiri i zadržite dok još izbrojite do četiri. Isprobajte nekoliko puta i vidite kako se vaše tijelo osjeća.

Drugi alat je da se doslovno otresete. Ako vam srce ubrzava, želudac vam je u čvorovima ili vam disanje postaje plitko kada razmišljate o novcu, možete pokušati ustati i tresti rukama ili nogama. Kao i druge tehnike smirivanja anksioznosti, napadni snažni pokret mogu pomoći u regulaciji vašeg živčanog sustava, barem u tom trenutku.

4/ Uzmite si vremena i naučite sve što vas zanima o novcu

Financijsko obrazovanje se često navodi kao glavni način za okončanje financijske anksioznosti, i iako svakako može pomoći, uobičajeni savjeti o upravljanju novcem često su kratkovidni. Pokušate li odjednom naučiti sve što možete o osobnim financijama možete si stvoriti osjećaj preopterećeno, što, može dovesti do financijske anksioznosti! Primjerice, netko bi se mogao jako zainteresirati za proračun na bazi nule (metoda koja uzima u obzir svaku kunu, svaki mjesec), tako da provede puno vremena istražujući temu i kreirajući savršenu proračunsku tablicu s bojama. Na kraju se može osjećati loše kada prekomjerno troši na određenom području, zbog čega može doći do odustajanja.

Umjesto toga, educirajte se malo, po malo. Naučite nešto o proračunu za jedan mjesec, na primjer, a zatim poslušajte podcast o fondovima za hitne slučajeve ili pročitajte knjigu o ulaganju sljedeći mjesec. Također, redovito odvajajte vrijeme za bavljenje novcem. To može biti 30 minuta u tjednu. Na ovaj način, kada osjetite tjeskobu zbog određenog financijskog zadatka, znate da ste mu posvetili vrijeme i to vam može pomoći da se osjećate smirenije. 

5/ Ispravno je potražiti stručnu pomoć

Iako gore navedeni savjeti zasigurno mogu pomoći u smanjenju financijske anksioznosti u određenim okolnostima, važno je napomenuti da vam možda neće odgovarati i niste vi krivi ako ne rade. Ako vaša financijska anksioznost traje i redovito utječe na vašu sposobnost da se brinete o sebi, obavljate posao i/ili komunicirate s drugima, zdravstveni radnik može vam pomoći da odredite ozbiljnost vaše anksioznosti i ponuditi opcije liječenja koje će vam pomoći. 

A ako se trudite sastaviti kraj s krajem, u mnogim ste dugovima na kreditnim karticama i/ili ste zabrinuti zbog svoje sposobnosti da platite osnovne potrebe, također će vam trebati više pomoći od savjeta u ovom članku. U tom slučaju najvažniji je rad sa profesionalcem kako biste saznali kako zaraditi više, a potrošiti manje, te kako biste mogli zadovoljiti svoje financijske potrebe.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime