Ponedjeljak, 27 studenoga, 2023

7 pozitivnih afirmacija koje će vam pomoći u trenucima sumnji u sebe

Svi smo skloni manipuliranju vlastitog uma. I ako se uvedemo u stanje anksioznosti i vlastite sumnje, možemo vlastiti um navoditi prema pozitivnim afirmacijama

Čak i oni najjači i najsamouvjereniji među nama osjećaju ponekad trenutke slabosti i sumnjaju u sebe. Ono što je bitno u ovakvim trenucima jest da umjesto da utonete u ove negativne osjećaje, trebate početi razvijeti svijest o sebi.I to ne znači da eliminirate ili ignorirate ove negativne osjećaje, ali razvijanjem svijesti o sebi ih prepoznajemo i osvještavamo. 

Kako navoditi vlastiti um pozitivnim afirmacijama

Svi smo skloni manipuliranju vlastitog uma. I ako se uvedemo u stanje anksioznosti i vlastite sumnje, možemo vlastiti um navoditi prema pozitivnim afirmacijama. Donosimo 7 pozitivnih afirmacija koje će vam olakšati trenutke ankcioznosti i sumnji u sebe. 

1/ Osjećam stopala na zemlji, prema tome osjećam prisutnost – ovdje i sada
Prvi korak u vraćanju balansa jest uzemljenje. Kada se počinju javljati i pojačavati anksioznost i sumnja, osjećamo gubitak kontrole u tijelu i preuznemireni smo za procesuiranje vlastitih emocija. Okružite se fizičkim stvarima koje možete dodirnuti, i osjetit ćete podršku zemlje ispod nas te dobiti osjećaj podrške, uzemljenja a to vraća ravnotežu u naš život. 

2/ Udišem mir, izdišem stres
Ova afirmacija je odličan način kontroliranja vlastitog disanja. Anksioznost može uzrokovati ubrzano i nekontroliranje disanje što može dovesti i do paničnog osjećaja. Usporite li sa disanjem, dovodite um i tijelo u opušteno stanje. I nakon toga bit ćete spremni smisliti rješenje svojih problema. 

Ne potiskujte emocije: Naše tijelo je najpouzdaniji vodič kako se osjećamo!

Budite zahvalni na svemu što imate

3/ Volim sebe zbog svega što jesam
Ova afirmacija pomaže umu da dobije osjećaj obilja umjesto nedostatka. Lakše se fokusiramo na sve pozitivno što jesmo. Možete reći i sljedeće: “Zahvalan/na sam na obilju koje imam i na obilju koje mi dolazi”. Tako se podsjećamo da već imamo sve potrebno i idemo prema onome željenome ili potrebnome. 

4/ Biram reagirati pozitivno na sve situacije
Najlošiji dio proživljavanja anksioznosti jest gubitak kontrole. Uz pomoć ove afirmacije lakše podnosimo dobre i loše situacije, pa vaš um prihvaća da ste vi onaj koji kontrolira sve, a ne vaše emocije. 

5/ Otpuštam nepotrebno s lakoćom
Ovom afirmacijom stvaramo povjerenje prema sebi i svemu što nas okružuje. I prepuštamo se lakoći, općenitoj. Tako ne zadržavamo negativne emocije, već ih otpuštamo. Umjesto toga, ova afirmacija nas ohrabruje nas da osjećamo fluidno. 

Mali rituali i svakodnevne navike koji nam pomažu da budemo sretniji!

Ako ste jednom preživjeli napade ankcioznosti – i opet ćete

6/ Ovaj osjećaj mi je poznat, preživjet ću ga opet 
Općenito, ako proživljavate trenutke anksioznosti i vlastite sumnje, obično se to ne događa samo jednom. Čak i ako ih ‘uspješno’ riješite, vratit će se ponovo. Kakogod, umjesto usredotočavanja na njihovo vraćanje, bolje se usredotočiti na činjenicu da ste ih jednom preživjeli, što znači da možete sve. 

7/ Opuštam mišiće u licu
Um i tijelo su povezani i više nego što mislimo i imamo osjećaj. U trenutku anksioznosti, držimo puno tenzije i nelagode u čeljusti, vratu i licu. Aktivnom vizualizacijom otpuštanja napetosti možemo zamišljati kako opuštamo mišiće čeljusti. Ovo nije pravi medicinski savjet, ali je jedan od načina koji nam pomaže da se povežemo s vlastitim tijelom i naučimo kontrolirati potencijalne strahove. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime