Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Kratki poziv ili poruka čine čuda: Više od 50 posto građana Hrvatske želi da ih se pita – kako su!

Izrazito visoki broj od čak 50 posto ispitanika želi da ih se češće i iskreno pita kako su, a istodobno je čak 10 posto ispitanika otkrilo kako nema podršku bliske osobe kojoj bi se mogli obratiti za podršku u njima važnim ili teškim životnim situacijama

Sigurno ste u životu doživjeli trenutke kada ste jako zaposleni i pod stresom, upravo tada taj neočekivani telefonski poziv ili poruka od voljene osobe ima nevjerojatnu moć popraviti cijeli svijet. A to je posebno izraženo u ovo blagdansko vrijeme, kad smo svi puno emotivniji te je cijela atmosfera oko nas nabijena emocijama.Iako je u prosincu sve u znaku slavlja i darova, stručnjaci ističu da mi na kraju zapravo najviše cijenimo jednostavne geste koje ništa ne koštaju te da samo jedan kratak poziv ili poruka može potpuno preokrenuti naše raspoloženje i popraviti dan. Pritom što je veći element iznenađenja u trenutku kad vam netko pošalje poruku ili vas nazove, to se osjećate cjenjenijima. Stoga je ovo odličan razlog da se javite onom prijatelju ili rođaku kojeg volite, ali se niste dugo čuli.

Pitanje koje čini razliku i popravlja dan 

Ljudi su u osnovi društvena bića i uživaju u povezivanju s drugima, no s druge strane, često smo robovi navika te zbog kroničnog nedostatka vremena, zaboravljamo na male stvari i činjenicu da sitnice zaista život znače, i nama i svima oko nas.

Mnoga istraživanja pokazuju kako je održavanje društvenih veza i komuniciranje dobro za naše mentalno i tjelesno zdravlje, a Hrvatski Telekom je u sklopu svoje božićne kampanje “Kako si?” proveo izrazito zanimljivo nacionalno istraživanje o komunikacijskim navikama i koliko smo u kontaktu s našim bližnjima. 

“S programom i kampanjom ‘Kako si?’ želja nam je skrenuti pozornost kako jedno jednostavno pitanje i izraz iskrenog interesa može nekome uljepšati dan. Ovog Božića, ali i općenito želimo potaknuti sve, počevši od sebe, da se više angažiramo, ne sutra nego sada. Idealno kroz fizički/osobni kontakt, kojeg ništa ne može zamijeniti, ali zahvaljujući tehnologiji i poziv ili video poziv su dobrodošle alternative. Upravo je to bio i pokretač naše kampanje i provedenog istraživanja“, ističe Igor Vukasović, direktor Korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma.

Komunikacija s bližnjima je iznimno važna

Iako ne iznenađuje podatak kako trećina ispitanika tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana češće komunicira s obitelji i prijateljima, tu bismo naviku trebali njegovati tijekom cijele godine jer i dalje postoji veliki broj onih koji se osjećaju usamljeno. To potvrđuje i izrazito visoki broj od čak 50 posto ispitanika koji žele da ih se češće i iskreno pita kako su, a istodobno je čak 10 posto ispitanika otkrilo kako nema podršku bliske osobe kojoj bi se mogli obratiti za podršku u njima važnim ili teškim životnim situacijama. 

Igor Vukasović

Iako je komunikacija uživo i dalje neprijeporna, pozivi i digitalni kanali komunikacije, prema istraživanju postaju sve važniji u održavanju veza s bližnjima. Telefonski poziv za ispitanike predstavlja najvažniji način za održavanje veza s članovima obitelji s kojima ne žive (38 posto), dok 28 posto ispitanika za to koristi digitalne aplikacije kao što su WhatsApp, Viber i Facebook Messenger. Kod održavanja veza između prijatelja raste upotreba aplikacija pa na taj način primarno s bliskim prijateljima komunicira 47 posto ispitanika, dok telefonske pozive istovremeno prakticira njih samo 18 posto. Čak 52 posto ispitanika izjavilo je da komunicira s poznanicima putem aplikacija. 

Kada ste posljednji put nekoga iznenadili porukom ili pozivom?

Sigurno se sjećate osjećaja koji vas preplavi kad dobijete iznenadnu poruku ili poziv prijatelja koji vam se nasumično javio samo da se javi i provjeri kako ste. No, kada ste to vi osobno nekome učinili? Ako ste među onim empatima koji to čine često, nastavite to činiti jer ne samo što ćete učiniti dobro djelo primatelju poziva ili poruke, nego ćete se i vi osjećati puno bolje.

Istraživanje Hrvatskog Telekoma pokazalo kako čak 10 posto građana Hrvatske nema osobu kojoj se mogu obratiti za podršku

Načina je bezbroj – bilo da koristite digitalne aplikacije kao što su WhatsApp, Viber i Facebook Messenger, ili dobri stari SMS; mobitele u ruke i već danas nekome uljepšajte dan. I to ne samo ovih blagdana, nego i tijekom cijele godine… Dobre vibracije povezuju ljude, a digitalne tehnologije su tu upravo zato da nam to povezivanje i širenje dobrih vibracija olakšaju te je šteta ne iskoristiti ih na najbolji mogući način. Zato prigrlite blagdanski duh i javite se dragim ljudima u svom životu, sigurni smo da će njima, ali i vama srce biti prepuno radosti i ljubavi. Toliko je malo potrebno za istinsku sreću, zar ne?

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime