Subota, 8 siječnja, 2022

Novogodišnja čestitka jedne prijateljice svim ženama: Kad sve ovo prođe… 

Moj ženski kružok svake godine, tradicionalno dijeli istu čestitku. Male pomake u značenjima, čitamo samo mi, ali ju ja večeras dijelim sa svima vama, svaka će se prepoznati u nekom retku! 

Stalno u sebi i naglas ponavljam kako ću kad sve ovo prođe učiniti štošta toga što odavno nisam. Kad prođe ožujak pa ljeto pa još samo da dođe prosinac jer će noćas, na Silvestrovo, netko čarobnom krpicom obrisati tugu, strah i bespomoćnost, ali SVE OVO nikako ne prolazi. 
I tuga i strah i nemoć ovih su dana pobjednice tjedna, mjeseca i godine i ne želim ih više!
U ovoj nadolazećoj godini želim nam svima da ostanemo zdrave i normalne, da se ne bojimo noći, da nam djeca ne odlaze sa strahom na spavanje i da sve mame kraj njih usnu u miru. 
 
Moj ženski kružok svake godine, tradicionalno dijeli istu čestitku. Male pomake u značenjima, čitamo samo mi, ali ju ja večeras dijelim sa svima vama, svaka će se prepoznati u nekom retku! 
Naša čestitka nije uopće bila planirana, dogodila se iznenada, kako se već dogode sve velike priče. Umjesto jingle bellsa odvrnula sam Starog i misli su krenule same. O nama, o našem kružoku, o veličanstvenim ženama, majkama, ljubavnicama, domaćicama o svemu što jedna žena ovog doba istovremeno mora biti. 
 
Mislim o tomu kako nas godine nisu zgazile, kako smo velike i odrasle, kako hrabre i lijepe i kako, unatoč vanjskom svijetu, istinski spojene. O muževima i djeci i nama samima ogoljenima svih tih uzanci, o epizodama iz prošlog života prije djece, o tome kako pamtim što sam imala na sebi kad smo prvi put sve zajedno sjele za stol i kako otada jedino jedna drugoj smijemo priznati da ponekad zabušavamo na poslu, iza televizora u dnevnoj sobi uzgajamo prašinu, urlamo na svoje pubertetlije, o najintimnijim mislima… i kako zapravo jedino u toj sigurnoj zoni smijem reći da se uopće ne veselim blagdanima, da su mi nasmrt dosadni božićni pjesmuljci, kako mi novogodišnji kolačići nikada ne uspiju, da sam zagoreni ručak bacila u smeće i da nikada neću biti domaćica. 
 
 
Zato vam neću prepisati one uštogljene novogodišnje čestitke, zaželjet ću vam svima zdrave i mirne dane u dvadeset i prvoj, povratak starim životima i navikama, da bez straha zagrlite svoje najdraže, otputujete s dragim ljudima negdje gdje ćete se osjećati kao kraljice, da se smijete i da imate razloga za smijeh! 
 
Čitajte, vježbajte, kuhajte, radite na sebi, budite sretne i zadovoljne, uživajte u svakom trenutku, u svakom danu jer se nijedan više neće ponoviti! 
 
Svojim ću curama podijeliti virtualne poklone, one će se prepoznati u njima! I vi učinite isto, svojim ženama barem virtualno podijelite svjetlucave poklončiće jer znate onu: “iza svake dobre ideje stoji frendica koja ti kaže – Idemo, možeš ti to!”
Drage moje, idemo! Možemo mi to, možemo pomaknuti granice, napraviti promjene, pomesti ovu dvije i dvadesetu, iz nje sačuvati trenutke na koje smo ponosne, trenutke na kojima smo zahvalne da su se dogodili! 
Svojim ženama darujem: novi svjetlucavi rajf za plave kovrče, Najbolju prijateljicu najboljoj, Givenchy special edition rumenilo za sljedeći Fashion week i spa tretman najbrižnijoj među nama. 
 
Sretna nam Nova, najdraže moje!
 
________________________________________________________________________
 
Željka Župan Vuksan, profesorica književnosti i jedna od prvih pet sveučilišnih specijalista dramske pedagogije u Hrvatskoj. Njezini sati književnosti i dramskog odgoja nalikuju finskoj školi, potiče čitanje i kreativnost svojih đaka i svoj posao ne bi mijenjala ni za što drugo. Kod kuće je mama trojice dječaka i strasna navijačica njihovih nogometnih klubova. Rođena Zadranka koja svemu pristupa mediteranski strasno pa tako i recenzijama knjiga, najdraže sporedne stvari na svijetu.
 

Pročitajte još...

Sve virtualne platforme za doček Nove godine + ideje za siguran ulazak u 2021.

Otkad je cijeli svijet usporio, dosta se toga promijenilo. Koncerti se održavaju 'preko interneta', muzeji se obilaze virtualno, pa će i Novu godinu mnogi dočekati 'online'. Ako ste i sami razmišljali o online dočeku, primjerice preko Zooma, morat ćete biti kreativniji nego prije

Fenomen potrošačkog pop-Božića: Jesu li trgovci ukrali Božić?

Američka pop kultura i novi kult božićnog konzumerizma oduvijek su nosili obećanje žuđenog obilja i boljega života. Tako je barem bilo do ove godine kad je pandemija i kod nas i diljem Europe (pa i svijeta) božićnu potrošačku bujicu svela na „navodnjavanje“ po načelu – kap po kap

Ove je godine najsigurnije sresti se s Djedom Mrazom – virtualno!

zahvaljujući čaroliji tehnologija na raspolaganju nam je nekoliko mogućnosti virtualnog posjeta Djedu Božićnjaku. Stoga razveselite svoje najmlađe i priuštite im susret iz snova!

6 sjajnih filmova za koje nikad ne biste rekli da su – božićni klasici!

Tko može odoljeti božićnim filmovima. No ako su vam slučajno 'dosadili' klasici koji se svake godine vrte po TV programima - evo 5 njih koji imaju 'kultni status' božićnih filmova - a da to možda niste znali!

Povezano

5 činjenica koje dokazuju da se iza jakog karaktera ‘skriva’ osjetljiva osoba

Neke osobe samo naizgled djeluju nedodirljive, no iza te 'fasade' često se kriju vrlo osjetljivi karakteri. Ove se dvije osobine međusobno ne isključuju. Donosimo vam pet karakteristika koje prikazuju da možda baš vi ili netko vama blizak pripada upravo toj skupini ljudi

U novoj godini se riješite neodlučnosti i prihvatite ljepote koje nosi neizvjesnost života

Pokušajte razmišljati na ovaj način: da je život potpuno predvidljiv, ne bi li vam nakon nekog vremena bilo malo dosadno? U ovom brzom društvu, u kojem je šarolik izbor na svakom uglu, žaljenje umjesto donošenje pogrešne odluke je gora opcija. To je sila koja vas može spriječiti da poduzmete akciju, a da bismo joj se suprotstavili, moramo naučiti tolerirati neizvjesnost

Nova godina, nova ja: 20 mini izazova za samopomoć koji svaki dan čine boljim

Točno određeni ciljevi mogu biti učinkovit način kako ostvariti vaše snove u budućnosti, ali jednako je važno pronaći i male načine, sitnice kako se svakodnevno brinuti o sebi

Gotovo je s izlikama: 5 rješenja za vaše klasične meditacijske isprike i strahove

Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta kako pobijediti sve izlike i opravanja i uz pomoć ovih 'trikova' zavoljeti meditaciju, bez obzira je li riječ o samostalnoj ili vođenoj

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime