Subota, 16 listopada, 2021

Roditelji na rubu živaca: Kako pomoći sebi da ne izgorite do kraja?

Paralelno s koronavirusom dogodila se i druga vrsta epidemije iza zatvorenih vrata - skrivena, ali koja je do temelja uzdrmala odnose u obitelji(ma). Burnout tj. 'izgaranje' roditelja je stvarnost, događa se sve više i zato je potrebno naći načine kako sebi pomoći da se ne 'raspadnemo' do kraja!

Iscrpljeni, ispunjeni sumnjom u sebe, razdražljivi i nesposobni razmišljati ispravno – kada predugo ‘držite previše tanjura i stvari u rukama’ one se lako sruše i slome, a uzrok je zapravo vaš burnout.

Iako smo se suočili s izazovima koje je koronavirus donio u posljednjih godinu dana, dogodila se i druga vrsta epidemije iza zatvorenih vrata – skrivena, ali koja je do temelja uzdrmala odnose u obitelji(ma). Burnout tj. ‘izgaranje’ roditelja je stvarnost, događa se sve više i zato je potrebno otvoreno govoriti o njemu. Jer svi smo na mnogo načina žrtve pandemijskih okolnosti, ali je krajnji trenutak da se usredotočimo na načine kako sebi pomoći da se ne ‘raspadnemo’ do kraja!

Što je burnout roditelja?

Burnout roditelja, odnosno ‘unutarnje sagorijevanje’, rezultat je predugog življenja s brojnim obvezama. Osjećaja praznine, s kojim bez obzira na to morate nastaviti dalje. Bez  mogućnosti odmora ili teško iskoristivih prilika’…
Protekla je godina zatekla roditelje u ulogama koje, realno, nikada prije nisu igrali. Mreže podrške, briga o djeci, društveni život, obiteljski život… iskrivljeni su do neprepoznatljivosti. Od nas se tražilo više, dok nam je bilo dostupno – manje nego ikad; manje odmora, manje prostora, manje stvari zbog kojih se osjećamo osnaženo, osvježeno i sposobno!

Izbor top knjiga idealnih za čitanje tijekom godišnjeg odmora!

Jednostavno rečeno, burnout je rezultat toga što stalno moramo (ili odlučujemo) probiti granice svojih resursa, poravnati vlastite granice, zanemariti vlastite potrebe i gurnuti u stranu svoje osjećaje. Male crvene zastavice razdražljivosti ili osjećaja neuspjeha ignoriramo, sve dok sami sebe ne zateknemo kako onemoćali padamo na pod i pitamo se –  kako su stvari postale tako loše.

burnout je rezultat toga što stalno moramo (ili odlučujemo) probiti granice svojih resursa, poravnati vlastite granice, zanemariti vlastite potrebe i gurnuti u stranu svoje osjećaje

Koji su simptomi roditeljskog burnouta?

Kako se burnout roditelja događa s vremenom, a ne preko noći, korisno je znati simptome na koje treba paziti. To uključuje: nisko samopoštovanje i osjećaje neuspjeha ili sumnje u sebe, osjećaj bespomoćnosti i zarobljenosti, povećanje negativnih i tjeskobnih misli, iscrpljenost i želja za bijegom ili povlačenjem, osjećaj potištenosti, razdražljivosti, frustracije ili ljutnje, borite se da mislite na budućnost, donosite odluke ili racionalizirate misli, gubite motivacije za bavljenje stvarima u kojima inače uživate i sl.
Problem je što burnout neće proći sam od sebe. Kako se on sastoji od nezadovoljenih osjećaja i potreba, njegovo zanemarivanje samo po sebi potiče nove probleme. Simptomi roditeljskog burnouta isti su kao i burnout u radnom okruženju. I dok oboje imaju jedinstvene izazove, komplicirajući faktor jest što vas liječnik ne može poslati na bolovanje na nekoliko tjedana.
Ako osjećate da ste pred burnoutom kao roditelj ovih nekoliko stvari bi vam moglo pomoći.

Kako podignuti samopoštovanje u raznim kriznim situacijama?

Kako pomoći sebi da ne ‘izgorimo’ do kraja?

1/ Razgovarajte s drugima
Lako je onesposobiti svoje osjećaje, ali njihovo dijeljenje donosi olakšanje i povezanost s drugima.

2/ Dobrodošli u ‘malo’
Radite male stvari za sebe, poput sjedite pet minuta u miru ili vježbajte samo 10 minuta. Petominutno sjedenje moglo bi vas samo malo napuniti gorivom, ali malo je sigurno bolje nego ništa – stoga, ne podcjenjujte snagu malih stvari.

3/ Reci ne
Ponekad recite ne i ne pristajte raditi bilo što, nego odvojite to vrijeme za odmor i opuštanje. Odvojite trenutak da pogledate širu sliku vašeg tjedna i potrebe za novom dozom energije.

4/ Popis obveza nikada neće završiti
Neka vam odmor postane obveza – i bit ćete puno učinkovitiji. Vaša pažnja može biti usmjerena na potrebe drugih, ali vaše jednako vrijede! Zapitajte se što trebate i pronađite način da udovoljite toj potrebi, čak i ako je to samo u malom.

5/ Nađite vremena da budete ponosni na sebe
Lako se fokusirati na loše stvari i na to što smo pogriješili ili propustili napraviti, ali ne zaboravite proslaviti sve ono što ste zaista dobro uradili.

6/ Izdahnite osjećaje stresa i napetosti
Upotrijebite jednostavnu vježbu – udahnite i brojite pri tome do 4, a dok izdišete brojite do 6. Ova jednostavna vježba smirit će vaš živčani sustav i umanjiti osjećaje tjeskobe.

7/ Zatvorite oči barem 10 minuta dnevno
Ovaj mali ritual opuštanja pomoći će vam da ‘resetirate’ misli i osjećaje. 

8/ Potražite stručnu podršku ako je potrebno
Gdje ima pomoći, ima i nade, a ponekad nam je stvarno potrebna stručna pomoć – i to nije ništa sramotno niti strašno.

9/ Završne misli
Budite ljubazni prema sebi dok se obraćate svom burnoutu. Trebate suosjećanje i potporu umjesto krivnje i srama.

Otkrijte vlastiti iscijeliteljski potencijal – prema horoskopskom znaku

U kulturi koja pleše u ritmu ‘ti si ono što radiš’, koja hvali učinkovitost – odmaranje se čini gotovo kao neka nedozvoljena stvar! To, nažalost, objašnjava zašto smo svi ‘izgorjeli i na koljenima’! Ovaj način života ni na koji način nije održiv i uzima svoj danak – i to onaj najveći – naše zdravlje!
Uživajte u dobrim stvarima u životu, to će vam donijeti ravnotežu i racionalizaciju. Radite više stvari koje vas dopunjavaju, pune gorivom i njeguju. Dajte prednost tim stvarima kao da vaše mentalno zdravlje ovisi o tome i kao da vaša djeca ovise o vašem mentalnom zdravlju. Jer, oboje je istina. I upamtite, niste neuspješni – samo ste iscrpljeni.

Pročitajte još...

Dr. Lejla Kažinić Kreho: Ove supenamirnice pomlađuju + 24-satni alkalni detox

Naša ugledna liječnica i nutricionistica otkriva zašto je alkalna prehrana baš ta koju naše tijelo 'obožava'. Ona ga hrani kisikom, visokovrijednim nutrijentima, 'skida' godine s lica, čini nas energičnim, ukratko ima prirodni antiageing učinak. No, postoje i namirnice koje obavezno trebamo izbjegavati

Najbolji vodeni parkovi u Hrvatskoj – hit mjesta zabave i adrenalina

Hrvatska se može pohvaliti s nekim od najboljih i najzabavnijih vodenih parkova u Europi, pa smo teška srca odabrali njih samo 5 koji zaslužuju da ih ovog ljeta testirate!

Nije samo za opekline: 7 fantastičnih načina upotrebe aloe vere na koži

Od poticanja rasta kose do pilinga i anti-age maske za lice, donosimo nekoliko načina na koje možete koristiti ovu hvalevrijednu biljku te preporuke kako je uklopiti u (svakodnevnu) rutinu njege kože

Dnevna doza biljaka: Bez učenja i znanja teško je imati zelenilo u domu

Nema boljih sugovornika za teme o održavanju biljaka tijekom ljeta, odabiru idealne biljke za eksterijer i interijer kao i onima koje će nas zaštiti od komaraca i ostalih letećih životinja od Tomislava Štrkalja i Leona Božića - pokretača brenda 'Dnevna doza biljaka'

Povezano

Tako je malo potrebno: 4 geste koje naš život čine – sretnijim

Sreću treba i izazvati, kaže stara narodna poslovica, pa vam stoga donosimo 4 univerzalna 'recepta' kako potaknuti sretne osjećaje u svakodnevnom životu!

Zašto nam nostalgične misli koriste i zašto je dobro sjetiti se starih dana?

Pandemija nas je definitivno učinila nostalgičnijima nego inače. Prisjećanjem na dobre stare dane mnogim ljudima pomaže u podizanju raspoloženja. Donosimo nekoliko razloga zašto je nostalgija dobra, i kako nam nostalgične misli zapravo koriste

Kako se manjak vremena reflektira na naše mentalno zdravlje?

Ponekad je za više slobodnog vremena potrebno odrediti priorite, možda se odreći u nekom trenu nečega i biti dosljedan raspoređivanju vremena. Za postizanje cilja, naime, potrebno je promijeniti način razmišljanja, a ne besmisleno trošiti svoje vrijeme

Svatko ima svoj kotačić života – a što je ono što tebe uistinu pokreće?

S ciljem promocije kvalitetnog života i širenja poruke o tome kako moramo pronaći i probuditi #onostomepokrece, Mixer.hr i organizatori kostimirane humanitarne utrke Zagreb Advent Run pokrenuli su kampanju istoimenog naziva koja će se predstaviti na 14. Weekend Media Festivalu, koji počinje danas u Rovinju

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime