Subota, 8 siječnja, 2022

SOS za roditelje: 8 načina kako smanjiti stres tijekom blagdana i praznika

Povezati se s obitelji i djecom je zaista neprocjenjivo, no tijekom blagdana i uoči njih iznimno je velik pritisak stresa na roditeljima - treba kupiti sve darove, urediti dom, pripremiti deliciji na blagdanskom stolu... Ne dopustite da vam se najljepše vrijeme u godini pretvori u napor!

Blagdani, a posebno dani uoči blagdana, često su sve, samo ne ugodni i opuštajući – bez obzira jeste li sami i ‘imate dovoljno slobodnog vremena’ za sve nužne aktivnosti tijekom ovog razdoblja.

Ako imate djecu, s raznoraznim obvezama, vaš potencijal stresa samo dodatno raste. Ovo govorimo iz roditeljske perspektive, iako ona, svakako, ovisi od obitelji do obitelji. Generalno, čini nam se da što je više članova obitelji – logično je da je i više obaveza.

Ovi jednostavni savjeti mogu vam pomoći u otklanjanju (blagdanskog) stresa ove godine. 

1/ Kupujte sami

Ne vodite djecu u blagdanske shopping ekspedicije. Umjesto toga, razmislite o tome da djecu ostavite kod bake i djeda na čuvanju – dok vi obavljate sve potrebne stvari, oni će se zbližavati. Ili umjesto toga, razmislite o online kupovini i dopustite djeci da sudjeluju u pakiranju darova. Ako želite s djecom želite budu dio rituala blagdanske kupovine, prvo obavite najvažniji dio sami, a zatim s njima obavite ostatak da i oni osjete zadovoljstvo. 

2/ Dopustite da vaša kuća bude autentična

Ovo dragocjeno vrijeme posvetite tome da budete u okruženju svojih najmilijih. Ne gubite vrijeme na pretjerano čišćenje i uređivanje. Naravno, svi želimo da kuća bude čista, no dopustite si u ovom periodu biti baš onakvima kakvima jeste. Stoga, odaberite ukrase koji su vam najvažniji i usredotočite se na njih. Neka budu jednostavni, dopustite djeci da vam pomognu i da vam svima bude zabavno. Neka vaša vodilja bude sljedeća: sretan dom pun smijeha. 

Blagdani u svijetu: Ušli smo u domove i saznali božićne običaje širom svijeta

3/ Pridržavajte se rutine

Tijekom blagdanskih praznika ključ za smanjenje stresa jest održavanje rutine što je više moguće. Što se djece tiče, njima rutina daje osjećaj reda i udobnosti i omogućuje da u praznike utonu s više uživanja. Tijekom dana se potrudite imati barem jedan zajednički obrok, doručak je često najbolja opcija. Također, možete uvesti vaše dnevne male rituale za svaki dan. 

4/ Oprezno s darovima

Ako ste od onih koji rade popis darova tijekom cijele godine, s približavanjem blagdana i praznika sasvim sigurno odaberete par ključnih darova koje želite kupiti jer ste veći dio obavili puno ranije. Možda je još bolja opcija, umjesto kupnje velikih darova, da ih izradite sami i uključite djecu u izradu. Vaši će mališani definitivno pamtiti ovakve trenutke zauvijek.  

Počelo je najljepše razdoblje u godini: Donosimo recepte za najfinije adventske keksiće

5/ Eventi, zabave, veselice…

Svi sve zovu u ovo doba, stoga odredite vrijeme za sebe ili za djecu. Savjetujemo da unaprijed isplanirate na koje ćete događaje ići te da postavite ograničenje koliko dugo ćete ostati na određenim događajima. Imajte na umu da ostavite dovoljno vremena za odmor, za sebe i za djecu. 

6/ Kontrola šećera

Slatkiše i pretjerani šećer zamijenite zdravijim receptima, orašastim plodovima i drugim zdravim kombinacijama. Omogućite djeci zdrav obrok pun vitamina. Dogovorite se unaprijed koliko im je slastica dopušteno konzumirati. 

Kako Božić slave vegani: Tri priče o blagdanima s etičkim predznakom

7/ Fokus na tradiciju

Stvorite tradiciju koja ublažava blagdanski stres, inspirirajte sebe osjećajem čuda i magije. Neki od najjednostavnijih, ali i najučinkovitijih primjera su dijeljenje ‘zahvalnosti’ za stolom, predvečernja šetnja i zajedničko gledanje u zvijezde, obiteljsko vrijeme u prirodi…

8/ Briga o sebi

Povezati se s obitelji i djecom je zaista neprocjenjivo, no odvojite vrijeme i za sebe.  Odaberite aktivnost samo za sebe u kojoj ćete uživati: druženje s prijateljima, šetnja, čitanje knjige uz čaj ili omiljeni topli napitak. Učinite sve što trebate da biste bili i vi odmorni, a tako što pomognete sebi, pomoći ćete i svojoj obitelji. 

Pročitajte još...

Mixer slavi i daruje: Pridružite nam se u akciji ’60 dana dobrih djela’ i osvojite brojne nagrade!

Ove godine, na Mixerov rođendan, proširujemo našu akciju na 60 dana dobrih djela te ćemo vas svaki dan kroz društvene mreže zamoliti da učinite jedno dobro djelo, jednu sitnicu kojom ćete nekome u svojoj blizini ili sebi uljepšati dan! A kako bi se lanac dobrote nastavio, mi ćemo vas nagraditi brojnim darovima!

Adventski kalendari: odbrojavanje do Božića nikad nije bilo uzbudljivije!

Ako volite ideju otvaranja jednog po jednog poklona svaki dan uoči Božića, upustite se u čari adventskih kalendara. Donosimo vam top 10 adventskih kalendara!

10 ideja za božićne poklone – za čarobne trenutke njege i topline

Iako ćemo ove godine u krugu najmilijih blagdane slaviti u malo drugačijem svjetlu, uz darove od srca božićni blagdani nikada neće izgubiti svoju čar. A kako nema ništa ljepše nego vidjeti radost na licima najmilijih, donosimo vam deset inspiracija što pokloniti upravo onima koji su vam najbliži srcu

Hit namirnice za detoksikaciju: imate ‘legitimno pravo’ jesti čak i češnjak!

'Sprijateljite' se s namirnicama koje potiču čišćenje organizma od toksina i drugih štetnih tvari i olakšajte si donošenje (novogodišnje) odluke o skidanju viška kilograma. Bit ćete uspješniji u naumu, bolje se osjećati, a kada svemu dodate redoviti trening i zdravi jelovnik - gdje će vam biti kraj?

Povezano

5 činjenica koje dokazuju da se iza jakog karaktera ‘skriva’ osjetljiva osoba

Neke osobe samo naizgled djeluju nedodirljive, no iza te 'fasade' često se kriju vrlo osjetljivi karakteri. Ove se dvije osobine međusobno ne isključuju. Donosimo vam pet karakteristika koje prikazuju da možda baš vi ili netko vama blizak pripada upravo toj skupini ljudi

U novoj godini se riješite neodlučnosti i prihvatite ljepote koje nosi neizvjesnost života

Pokušajte razmišljati na ovaj način: da je život potpuno predvidljiv, ne bi li vam nakon nekog vremena bilo malo dosadno? U ovom brzom društvu, u kojem je šarolik izbor na svakom uglu, žaljenje umjesto donošenje pogrešne odluke je gora opcija. To je sila koja vas može spriječiti da poduzmete akciju, a da bismo joj se suprotstavili, moramo naučiti tolerirati neizvjesnost

Nova godina, nova ja: 20 mini izazova za samopomoć koji svaki dan čine boljim

Točno određeni ciljevi mogu biti učinkovit način kako ostvariti vaše snove u budućnosti, ali jednako je važno pronaći i male načine, sitnice kako se svakodnevno brinuti o sebi

Gotovo je s izlikama: 5 rješenja za vaše klasične meditacijske isprike i strahove

Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta kako pobijediti sve izlike i opravanja i uz pomoć ovih 'trikova' zavoljeti meditaciju, bez obzira je li riječ o samostalnoj ili vođenoj

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime