Srijeda, 18 svibnja, 2022

Danas je Svjetski dan smijeha: Upišite trening smijeha koji poboljšava imunitet!

Relaksacija smijehom specifična je rutina vježbanja koja kombinira bezuvjetni smijeh s vježbama disanja. Osnova je ideja da se svatko može smijati ne oviseći o humoru, šalama i vicevima kao izvoru smijeha

Danas se obilježava Svjetski dan smijeha. Obilježavanje dana smijeha je 1998. godine utemeljio Indijac Madan Kataira, poznat kao “doktor za smijeh”, a cilj ovog dana je potaknuti ljude da se što više smiju.Danas nam je možda više nego ikad svima potrebna neka vrsta relaksacije i opuštanja. Uslijed svih životnih obveza, svakodnevnog stresa, a posebno situacije u kojoj živimo već dvije godine – pandemija, lockdown, rad od kuće itd. Svima nam je potreban svojevrsni ‘ispušni ventil’, a mi smo pronašli odličan, lagan i zabavan način opuštanja – relaksaciju smijehom.

Tzv. trening smijeha možda samo na prvu zvuči neuobičajeno, ali naša sugovornica Danijela Biondić-Vidaković, voditeljica treninga relaksacije smijehom, tvrdi kako je vrlo ‘zarazan’ i učinkovit.

Smijeh se stimulira putem fizičke vježbe

“Ljubav prema relaksaciji smijehom rodila se pri prvom treningu – dok su oko mene plesala nasmiješena lica iz raznih krajeva svijeta s kojima odjednom osjetiš posebnu bliskost”, otkriva nam sa smijehom, naravno.

Svi znamo kako osmijeh i smijeh liječi i unosi radost u naš život, no što je to zapravo relaksacija smijehom i kako ona doista pomaže?

“Relaksacija smijehom specifična je rutina vježbanja koja kombinira bezuvjetni smijeh s vježbama disanja. Osnova je ideja da se svatko može smijati ne oviseći o humoru, šalama i vicevima kao izvoru smijeha. Kod relaksacije smijehom smijeh stimuliramo putem fizičke vježbe i na taj način tijelo povezuje fizičke vježbe smijeha s pravim smijehom”, objašnjava naša sugovornica.

Dok su mnogima vježbe smijeha nepoznanica, Danijela se s njima susrela još prije trinaest godina čitajući članak u novinama povodom svjetskog dana klubova smijeha koji se obilježava svake godine prvu nedjelju u svibnju.

“Pročitavši tekst krenula sam u potragu gdje bih mogla prisustvovati takvom treningu, no u Hrvatskoj ga nisam našla. No, našla sam međunarodnu web stranicu na kojoj su bili objavljeni budući seminari za voditelje i učitelje. Najbliži seminar bio je u Finskoj i tako je krenulo. Prijavila sam se i završila seminar za učitelje koji mi je omogućavao daljnju obuku voditelja te osnivanje kluba”, priča Danijela.

Smijeh je najbolji – ‘lijek’!

Kada se prvi put nađete na treningu smijeha možda će vam sve to biti pomalo čudno, na prvu pomalo i neugodno, ali vrlo brzo ćete se opustiti i prepustiti čarima ovog treninga za um. Tako nas uvjerava naša sugovornica i dodaje: “Trening ima određeni tempo – na početku je to lagano zagrijavanje, zatim prelazimo na vježbe smijeha kombinirajući ih s vježbama disanja, a nakon vježbi slijedi meditacija smijeha i duboka relaksacija.”

Vrlo brzo svaki polaznik radionice može osjetiti blagodati koje ova vrsta relaksacije ima na njegov um, ali i tijelo.

Svježi početak godine: Vrijeme je za detox tijela uz hladno prešane sokove od voća i povrća!

“Osim što smijeh trenutno podiže raspoloženje, on pomaže i pri smanjivanju stresa i međusobnih tenzija, pomaže u boljoj komunikaciji te razvija empatiju i jača imunološki sustav. Ujedno je i izvrsna vježba za srce i pluća, a ako se izvodi na svježem zraku onda je i djelotvorna aerobik vježba. Kombinacija dubokog udaha i punog izdaha dovodi do učinkovite ‘ventilacije’, odmora i dubokog emotivnog oslobađanja”, kaže Danijela.

Uopće ne sumnjamo u tom, a dokaz kako je mnogim Hrvatima – posebno u ovo neizvjesno i krizno vrijeme – smijeh nasušno potreban – dokazuje i velika potražnja za radionicama koje Danijela vodi. Jer smijeh je – baš kako to i kaže stara poslovica – najbolji ‘lijek za dušu’!

Pročitajte još...

Crveni nosovi klaunovidoktori: I najbolesnijima vraćaju osmijeh i nadu

Crveni nosovi klaunovidoktori ove godine slave 10 godina djelovanja u Hrvatskoj. Razveseljavaju djecu i tjeraju strah, roditeljima osiguravaju trenutke predaha, a u domove za starije osobe unose pjesmu! Kako su se prilagodili pandemiji i zašto, unatoč teškim vremenima ne prestaju smišljati nove projekte otkrio nam je njihov umjetnički direktor Nikola Dabac

Ako tražite inspiraciju: Ovih 9 wellness profila će vas natjerati da se pokrenete

Ovi profili će vas natjerati da se pokrenete iz kreveta čim se probudite! Kliknite 'follow' i darujte svom tijelu, umu i duši potpuno reset

Dokazano je: kućni ljubimci čine nas sretnijima, čak i u pandemiji

Opsežno istraživanje nakon završetka prvog vala mjera - o suživotu s kućnim ljubimcima tijekom karantene, otkrilo je kako su obitelji koje imaju kućne ljubimce 'lakše' izdržale mjere, jer su im oni donosili radost, ublažavali tjeskobu i poticali ih na vježbanje!

Kako ispravno koristiti društvene mreže tijekom socijalne distance

Ovih blagdana, kada nam je zabranjen gotovo svaki socijalni život izvan svog doma, jedino što nam preostaje za održavanje kontakta s drugima su mobiteli i društvene mreže. No, zbog svog mentalnog zdravlja - naučite kako ih koristiti pametno i držati kontrolu nad njima!

Povezano

Jer veselje je u malim stvarima: 10 načina da budete sretni – svaki dan!

'Drugačiji dan. Ista priča' - postala je vaša mantra? Samo malom promjenom nekih ustaljenih navika možete povećati 'kvocijent vaše osobne sreće' i pronaći nove inspiracije za živjeti ispunjeniji život

5 načina za nošenje s bolešću novog doba – financijskom anksioznošću!

Ometa li vas financijska tjeskoba da pogledate svoj bankovni račun ili proračun i odlučite koja su područja vaše potrošnje previsoka? Ili vas drži budnima noću i ostavlja osjećaj iscrpljenosti i neusredotočenosti sljedećeg dana?

Definitivan kraj: Trebamo li nakon prekida veze staviti točku na i?

Mnogi od nas tada pokušavaju naći neki prigodan zaključak odnosa ili kraj kakav želimo - kako bi nam bilo lakše nastaviti dalje sa svojim životom ili potajno pokušavamo promijeniti ishod situacije. No, koliko je to dobro, a koliko loše za nas?

Važnost uspomena: Znate li da nostalgija može pozitivno utjecati na vaše zdravlje?

Kada se suočavamo s našim sjećanjima, zapravo počinjemo osjećati da su naši životi smisleni i vrijedni, a nostalgija nas može podsjetiti da je moguće prevladati poteškoće i može našem životu dati svrhu. Ako se i vi volite izgubiti u vlastitim ružičastim uspomenama, ovi Instagram profili su za vas!

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime