Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Danas je Svjetski dan smijeha: Upišite trening smijeha koji poboljšava imunitet!

Relaksacija smijehom specifična je rutina vježbanja koja kombinira bezuvjetni smijeh s vježbama disanja. Osnova je ideja da se svatko može smijati ne oviseći o humoru, šalama i vicevima kao izvoru smijeha

Danas se obilježava Svjetski dan smijeha. Obilježavanje dana smijeha je 1998. godine utemeljio Indijac Madan Kataira, poznat kao “doktor za smijeh”, a cilj ovog dana je potaknuti ljude da se što više smiju.Danas nam je možda više nego ikad svima potrebna neka vrsta relaksacije i opuštanja. Uslijed svih životnih obveza, svakodnevnog stresa, a posebno situacije u kojoj živimo već dvije godine – pandemija, lockdown, rad od kuće itd. Svima nam je potreban svojevrsni ‘ispušni ventil’, a mi smo pronašli odličan, lagan i zabavan način opuštanja – relaksaciju smijehom.

Tzv. trening smijeha možda samo na prvu zvuči neuobičajeno, ali naša sugovornica Danijela Biondić-Vidaković, voditeljica treninga relaksacije smijehom, tvrdi kako je vrlo ‘zarazan’ i učinkovit.

Smijeh se stimulira putem fizičke vježbe

“Ljubav prema relaksaciji smijehom rodila se pri prvom treningu – dok su oko mene plesala nasmiješena lica iz raznih krajeva svijeta s kojima odjednom osjetiš posebnu bliskost”, otkriva nam sa smijehom, naravno.

Svi znamo kako osmijeh i smijeh liječi i unosi radost u naš život, no što je to zapravo relaksacija smijehom i kako ona doista pomaže?

“Relaksacija smijehom specifična je rutina vježbanja koja kombinira bezuvjetni smijeh s vježbama disanja. Osnova je ideja da se svatko može smijati ne oviseći o humoru, šalama i vicevima kao izvoru smijeha. Kod relaksacije smijehom smijeh stimuliramo putem fizičke vježbe i na taj način tijelo povezuje fizičke vježbe smijeha s pravim smijehom”, objašnjava naša sugovornica.

Dok su mnogima vježbe smijeha nepoznanica, Danijela se s njima susrela još prije trinaest godina čitajući članak u novinama povodom svjetskog dana klubova smijeha koji se obilježava svake godine prvu nedjelju u svibnju.

“Pročitavši tekst krenula sam u potragu gdje bih mogla prisustvovati takvom treningu, no u Hrvatskoj ga nisam našla. No, našla sam međunarodnu web stranicu na kojoj su bili objavljeni budući seminari za voditelje i učitelje. Najbliži seminar bio je u Finskoj i tako je krenulo. Prijavila sam se i završila seminar za učitelje koji mi je omogućavao daljnju obuku voditelja te osnivanje kluba”, priča Danijela.

Smijeh je najbolji – ‘lijek’!

Kada se prvi put nađete na treningu smijeha možda će vam sve to biti pomalo čudno, na prvu pomalo i neugodno, ali vrlo brzo ćete se opustiti i prepustiti čarima ovog treninga za um. Tako nas uvjerava naša sugovornica i dodaje: “Trening ima određeni tempo – na početku je to lagano zagrijavanje, zatim prelazimo na vježbe smijeha kombinirajući ih s vježbama disanja, a nakon vježbi slijedi meditacija smijeha i duboka relaksacija.”

Vrlo brzo svaki polaznik radionice može osjetiti blagodati koje ova vrsta relaksacije ima na njegov um, ali i tijelo.

Svježi početak godine: Vrijeme je za detox tijela uz hladno prešane sokove od voća i povrća!

“Osim što smijeh trenutno podiže raspoloženje, on pomaže i pri smanjivanju stresa i međusobnih tenzija, pomaže u boljoj komunikaciji te razvija empatiju i jača imunološki sustav. Ujedno je i izvrsna vježba za srce i pluća, a ako se izvodi na svježem zraku onda je i djelotvorna aerobik vježba. Kombinacija dubokog udaha i punog izdaha dovodi do učinkovite ‘ventilacije’, odmora i dubokog emotivnog oslobađanja”, kaže Danijela.

Uopće ne sumnjamo u tom, a dokaz kako je mnogim Hrvatima – posebno u ovo neizvjesno i krizno vrijeme – smijeh nasušno potreban – dokazuje i velika potražnja za radionicama koje Danijela vodi. Jer smijeh je – baš kako to i kaže stara poslovica – najbolji ‘lijek za dušu’!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime