Nedjelja, 3 srpnja, 2022

Važnost uspomena: Znate li da nostalgija može pozitivno utjecati na vaše zdravlje?

Kada se suočavamo s našim sjećanjima, zapravo počinjemo osjećati da su naši životi smisleni i vrijedni, a nostalgija nas može podsjetiti da je moguće prevladati poteškoće i može našem životu dati svrhu. Ako se i vi volite izgubiti u vlastitim ružičastim uspomenama, ovi Instagram profili su za vas!

Koliko često ste nostalgični? Nostalgija je osebujan koncept jer je to misaoni proces umotan u emociji. Kada smo sretni možemo biti sretni u trenutku, ali kada smo nostalgični, to uključuje kognitivni proces pamćenja, uz koji se aktiviraju povezane emocije.U posljednjih nekoliko godina nije rijetkost da su ljudi izrazito nostalgični – ne znamo je li to zbog činjenice da svijet koji znamo nestaje, odnosno krize se gomilaju i sigurnost u sutra nam izmiče pod nogama, pa se zato tako rado vraćamo u neke trenutke, uspomene koji su nam bliski srcu.  

Termin nostalgije je prekrasan, sama riječ je nastala od riječi nostos koja znači povratak i algos koja znači neumolljiva čežnja. Termin je nastao u 17. stoljeću, to je bio medicinski termin koji je nostalgiju nazvao bolešću koja je uključivala skup simptoma: melankolija, gubitak apetita, suicidalne misli. Točnije u 17. stoljeću nostalgija je bila negativno obojana. Od nostalgije su oboljevali vojnici, pjesnici, egzilanti.

Nostalgija nas teleportira u prošlo vrijeme

Danas nostalgiju povezujemo s čežnjom za domom, prošlošću i obitelji, odnosno s terminom homesickness. Nostalgija nije ovdje i sada, ona nas teleportira u vrijeme koje gledamo kroz ružičaste naočale.  No, mislim da danas stvari ne gledamo crno-bijelo, i iako nostalgija ima dozu tuge, prepuštanje nostalgiji može i pozitivno utjecati na naše zdravlje. 

Nostalgija ima i pozitivne konotacije, tada smo sentimentalni, osjećamo ili se prisjećamo ljubavi, naše obitelji, djetinjstva, sve uspomene su ružičaste uspomene, tužni smo jer je to vrijeme prošlo, ranjivi smo, krhki, ali nostalgija obogaćuje naš život. Nostalgija zapravo pomaže da održavimo mentalnu ravnotežu, odnosno podsjeća nas na pozitivna iskustva u prošlosti i omogućuje nam ostvarivanje pozitivnih iskustava i u sadašnjosti. 

Nostalgija nas čini sretnima

Možda vam zvuči kontrainutivino, ali kada vas preplavi nostalgija, zapišite nostalgični događa. U tom trenutku moguće je da će vas preplaviti pozitivne emocije jer kada sami složimo narativ, mi zapravo tu uspomenu lociramo i smjestimo u svojem mozgu. Na isti način kada zapišemo sve vezano uz stvari koje nas čine nostalgičnima možemo također vrlo svjesno se prisjetiti i tužnih i negativnih stvari koje smo prošli i sagledati kako je skup silnica utjecalo na naš život. 

Nostalgija nas spaja

Kada osjetimo snažnu emociju poput nostalgije, često tražimo utjehu u onima koji su nam bliski. Zbog nostalgije možemo se početi osjećati sigurno i voljeno, kada se prisjećamo prošlih veza i izgubljenih osoba koje smo voljeli, prisjećamo se i svih sretnih i tužnih trenutaka, i to u nama izaziva snažne emocije, ali nam pomaže da vidimo tko nas okružuje danas. Nostalgija nije emocija koja nas zatvara u prošlost, nego nas otvara prema budućnosti. 

Podsjećanje opskrbljuje naše živote smislom

Nostalgija čini naš život smislenijim. Ona nam pomaže da se suočimo sa strahom da se prestanemo bojati smrtnosti. Kada se suočavamo s našim sjećanjima, zapravo počinjemo osjećati da su naši životi smisleni i vrijedni, a nostalgija nas može podsjetiti da je moguće prevladati poteškoće i može našem životu dati svrhu. 

Kad se povežemo s našom prošlošću, to koristi našem mentalnom zdravlju, a naše vlastite životne priče važne su za našu sreću i naš identitet. Važno je dokumentiranje uspomena i emocija povezanih s njim jer su naše osobne priče ključne za narativ u životu. 

Instagram profili mogu u nama probuditi nostalgiju i to onu najbolju! Možda ćete se rastužiti, ali možda ćete i složiti vlastiti narativ uspomena koji će vam pomoći da se okrenete sadašnjosti i budućnosti. Ako se i vi volite izgubiti u slikama i citatima i preplaviti nostalgijom te izgubiti se u vlastitim ružičastim uspomenama, ovi Instagram profili su za vas!

@precutano

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli prećutano ✉️ (@precutano)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli prećutano ✉️ (@precutano)

@kulturtava

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Kültür Tava (@kulturtava)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Kültür Tava (@kulturtava)


@disidaprodje 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli djura kelj (@disidaprodje)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli djura kelj (@disidaprodje)


@zaboravljena_dalmacija 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Zaboravljena_Dalmacija (@zaboravljena_dalmacija)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Zaboravljena_Dalmacija (@zaboravljena_dalmacija)

@stari_zagreb

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Zagreb kakav je bio nekada (@stari_zagreb)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Zagreb kakav je bio nekada (@stari_zagreb)

Pročitajte još...

10 dobrih razloga zašto bismo svi trebali češće biti – djetinjasti!

Kao djeca stalno smo se suočavali sa izazovima i preprekama, ali njihovo prevazilaženje nije bilo stvar ambicije već stvar igre. Stoga se počnite igrati i ponašati kao - dijete!

5 stvari koje radite svakog vikenda – a mogu vam ‘uništiti’ cijeli tjedan

Stvaranje i održavanje zdrave vikend rutine može pomoći u tome koliko ćemo biti raspoloženi i fit nadolazećeg tjedna. S takvim razmišljanjem, donosimo vam 5 najčešćih pogrešaka koje možda činite tijekom slobodnih dana. 

5 domaćih recepata za detoksikaciju organizma i bustanje imuniteta!

Odlučite li upravo ovo jesenje vrijeme iskoristiti da 'nabustate' oslabljeni imunitet usred brojnih prehlada i virusnih infekcija, predlažemo vam 5 recepata za detoksikaciju koje možete napraviti sami

4 ljekovite biljke koje biste trebali uzgajati u svom vrtu

Dovoljno je nekoliko jednostavnih aktivnosti u vrtlarenju koje zahtijevaju usredotočenost, kritičko razmišljanje, planiranje, poboljšavanje kognitivnih funkcija što ima pozitivan utjecaj, pogotovo za osobe starije dobi. Da ne spominjemo činjenicu da vam je nadohvat ruke domaći uzgoj...

Povezano

Ivona Namjesnik: Burnout nije normalna stvar i ne smijemo ga olako prihvaćati

Dokle god se fokusiramo na 'drugo', što god to 'drugo' značilo - promjena posla, partnera, okoline - mi fokus stavljamo na stvari koje uopće nisu pod našom kontrolom, ističe Ivona, direktorica, poduzetnica i coach koji pomaže overachievericama naučiti kako da budu nježnije prema sebi

Ne potiskujte emocije: Naše tijelo je najpouzdaniji vodič kako se osjećamo!

Kada smo tužni, osjećamo pritisak u prsima i manjak energije u nogama i rukama; kada smo ljuti, srce nam brzo kuca, imamo navalu energije, vrući smo u obrazima; kada nas je strah, srce nam također brzo kuca ali većina senzacija je koncentrirana u gornjem dijelu tijela i imamo poriv da pobjegnemo, dok kod sreće imamo osjećaj širenja i topline u prsima

Bye, bye tehnologije: 10 kreativnih prijedloga za opuštajuće hobije

Zaboravljanje problema, rješavanje napetosti i osjećaj produktivnosti preporodit će vas, a potrebno je samo da odaberete čime se želite baviti...

Dosadno vam je? Evo 25 zanimljivih pitanja koje možete postaviti prijateljima

Možda ponekad iziskuje dodatni napor, ali kontakt s prijateljima kada vam je dosadno može dovesti do sjajnog razgovora i smijeha

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime