Srijeda, 17 srpnja, 2024

Vlastiti mir je najvažniji: Što napraviti ako niste dobro tijekom praznika?

Prosinac je bio veoma stresan i logično je da smo svi pod negativnijim emocijama nego inače. Iako želimo udovoljiti svima, važno je da pritom ne zaboravite na sebe i svoju sreću jer se u suprotnom praznici mogu pretvoriti u noćnu moru

Tijekom prosinca sve oko nas “tjera” nas da budemo sretni i usredotočimo se na sreću oko praznika. Filmovi, oglasi, savršene Instagram slike, ukrasi, zamotani darovi – sve to stvara lažnu ideju kako bi praznici trebali izgledati. I nerijetko kad fotografije s društvenih mreža usporedimo s onim što nam se zaista događa, obično se na kraju razočaramo te osjećamo frustrirano.Uz to, zimske praznike najčešće provodimo u krugu obitelji i prijatelja, a ako ne živite u njihovoj blizini, kada nakratko dođete kući na praznike, obično su očekivanja od vas i unutar uskog kruga obitelji i prijatelja prilično velika jer svi žele da budete sretni i njima dostupni cijelo vrijeme. Prosinac je bio veoma stresan i logično je da smo svi pod negativnijim emocijama nego inače. Iako želimo udovoljiti svima, važno je da pritom ne zaboravite na sebe i svoju sreću jer se u suprotnom praznici mogu pretvoriti u noćnu moru.

Osjetite svaku emociju

Najveći problem ovog doba godine jest u tome što se često na kraju pokušavamo prisiliti da se osjećamo sretno. Pokušajte prepoznati svaki osjećaj koji vas obuzme tijekom dana. Niz emocija je prirodno stanje, ali pokušaj usredotočenja na samo jednu emociju nije dobro i može samo stvoriti probleme. Nismo stvoreni da budemo sretni cijelo vrijeme. Umjesto toga proživite sve nijanse osjećaja – od tuge do sreće. Je li vaša majka upravo rekla nešto loše o daru koji ste odabrali za tetu? Osvijestite svoju reakciju, bilo da je riječ o razočaranju i bijesu.

Iako smo skloni misliti da će suzbijanje negativnih emocija povećati našu radost, potiskivanje svih tih osjećaja izvrstan je način da se uguši svaki osjećaj prirodne sreće. 

Stres prosinca: Kako prevladati blagdansku depresiju i najužurbaniji mjesec u godini?

Budite sebični!

Odvojite vrijeme u danu za sebe i svoje želje! Dajte prednost onome što vas ispunjava i nemojte raditi ono što vam se ne sviđa. Ne volite kuhati tijekom praznika? Naručite iz svog omiljenog restorana. Ne volite gledati “Sam u kući” svake godine samo da bi usrećili svoje ukućane? Umjesto toga tih nekoliko sati provedite u pješačenju. Odaberite ono što vas usrećuje. Čak i ako se odlučite napraviti neke stvari u ime održavanja mira u kući, svakako ugurajte u dnevni raspored aktivnosti koje istinski hrane vašu dušu. Nakon napornih 12 mjeseci koje ste (vjerojatno) imali, zaslužili ste provesti vrijeme u kojem pazite i njegujete sami sebe.

Jedino ako ste sami dobro, moći ćete pomoći bližnjim osobama. Mnoga istraživanja pokazuju kako je komuniciranje s nama dragim ljudima dobro za naše mentalno i tjelesno zdravlje, a Hrvatski Telekom je u sklopu svoje božićne kampanje “Kako si?” proveo izrazito zanimljivo nacionalno istraživanje o komunikacijskim navikama i koliko smo u kontaktu s našim bližnjima. Prema istraživanju, komunikacija i dostupnost bližnjih za razgovor izuzetno je važno za cjelokupno zadovoljstvo životom. Tako je 90 posto ispitanika izjavilo kako ima nekog kome se može obratiti za podršku (najčešće su to supružnici – 62 posto, prijatelji – 52 posto ili roditelji – 32 posto). Međutim, istodobno zabrinjava podatak kako čak 10 posto ispitanika nema podršku bliske osobe kojoj bi se mogli obratiti za podršku u njima bitnim ili teškim životnim situacijama

U sklopu božićne kampanje snimljen je serijal videa koji nam mogu pomoći da se ovog prosinca posvetimo sami sebi i odvojimo vrijeme za sebe. Psihologinja Deša Matićević otkriva pet stvari koje možemo napraviti sami za sebe i tako se osjećati sretnije, ispunjenije i odmornije. 

Usporite i odmorite se

Drijemajte nakon ručka ili dulje spavajte ujutro, napravite si kupku, vježbajte jogu, sastavite slagalicu ili učinite nešto što vam se sviđa. Još bolje, učinite najmanje dvije stvari koje volite. Opuštanje je jedna od najvažnijih stvari koje možemo napraviti za sebe tijekom blagdana. Usporite i iskoristite priliku za odmor. Morate se dobro odmoriti da biste imali priliku za potragom u postizanju sreće. Ako se niste dobro odmorili, ne možete razmišljati jasno, a ako ne možete razmišljati jasno, ne možete biti tu uz drage ljude ili uživati u stvarima koje vas čine sretnima. Zato jedite hranu zbog koje se osjećate dobro, naspavajte se, prošećite i budite oprezni oko toksičnih ljudi i toksičnih mjesta.

Praznici (ipak) traju kratko

U konačnici, praznici traju samo nekoliko tjedana. I jako brzo prođu, svake godine sve brže. Ako su vas ipak malo razočarali, to je u redu. Priznajte da ste učinili najbolje što ste mogli u tim okolnostima.

Sve što možemo jest prilagoditi svoja očekivanja, pokušati uživati u dobrim stvarima i znati da će se loše stvari uskoro završiti.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime