Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Zašto je važno sam sebe pitati kako sam? Savjeti za svakoga tko praznike provodi sam

Ako ove godine prvi put provodite praznike sami, postoji mogućnost navale do sada nepoznatih emocija. Ako smo nešto naučili u ovoj teškoj godini, to je važnost brige o mentalnom zdravlju

Iza nas je još jedna godina i iako smo se nadali da će biti jednostavnija, nažalost, to se nije dogodilo. Stigli su nam praznici i svi od nas očekuju da smo sretni i veseli, a postoji šansa da to baš i nismo. Ne brinite, niste jedini.Mnogi su u ovim vremenima ostali bez svojih bližnjih ili ne mogu putovati zbog posla, bolesti ili obveza pa će blagdane provesti sami. To nije nimalo lagano, ali pritom je vrlo važno istaknuti kako si ne trebate stvarati dodatni pritisak kako biste neke stvari radili u vrijeme koje vam je samo po sebi već teško. Iskoristite ono u čemu mislite da ćete uživati.

Donosimo nekoliko savjeta kako ‘preživjeti’ ove praznike ako ste solo:

1/ Objasnite sebi kako je u redu ako niste raspoloženi za druženje

Sasvim je u redu odlučiti da će vam blagdani ove godine biti bezvezni i da ih se nećete rado prisjećati. To je svakako bolja opcija od prisiljavanja samog sebe da u njima uživate i budete sretni. Usredotočite se na ono što vas ispunjava i čini zadovoljnima, a ne na ono što “morate” i “trebate” samo zato što su blagdani.

Istraživanje Hrvatskog Telekoma pokazalo kako čak 10 posto građana Hrvatske nema osobu kojoj se mogu obratiti za podršku

2/ Postavite nova očekivanja ili ciljeve za blagdane

Teško se suprotstaviti svim očekivanjima oko blagdana, od isticanja zajedništvo do vedrih i veselih poruka. Čak i ako kažete sami sebi da ove godine nećete imati “tipičan” blagdan, neće samo tako iščeznuti osjećaj samoće. Ipak, pokušajte redefinirati značenja blagdana i fokus usmjerite na nešto novo. Možda je ove godine vrijeme za resetiranje, razmišljanje i vođenje brige o sebi. Prilika je da isprobate hrpu novih recepata ili pronađete veselje u društvenim igrama ili novim hobijima.

3. Ne prisiljavajte se održavati tradicije

Ako ćete slijediti tradicije koje biste obično radili u krugu najmilijih i tako se osjećati bolje, to je sjajno. No, na mnoge bi to moglo negativno utjecati s obzirom na to da ih podsjeća na ono što propuštaju. Samoću umanjite druženjima preko video poziva i kuhanjem omiljenih jela koja u vama bude sretna sjećanja. Pokušaj pronalaska i davanja novog značenja blagdanima kad se većina tradicija ne može održati, može vam pomoći u danima koji dolaze.

Stres prosinca: Kako prevladati blagdansku depresiju i najužurbaniji mjesec u godini?

4/ Razmislite o tome da izradite ‘plan za blagdane’

Ovo vrijedi za cijeli blagdanski produljeni tjedan, ali posebno je važno za dane za koje mislite da bi vam mogli biti najteži. Tako se, primjerice, nećete probuditi tijekom praznika s tužnim osjećajima i pitati se: “Što sad?”. Budete li se osjećali tužno ili bez energije, bit će vam lakše ako imate plan koji možete slijediti. On ne mora biti detaljan i pun aktivnosti. Može to biti samo odluka koji film pogledati nakon doručka. No, već će vas to spasiti besciljnog traženja i živciranja.

5/ Dajte si dovoljno prostora da proživite svoje osjećaje

Čak i kada se trudimo ne osjetiti tugu i samoću, ti će se osjećaji pojaviti i ne bismo ih trebali negirati. Sami ili ne, praznici ne znače da se stalno trebamo osjećati veselo i vedro, a sami sebi činimo medvjeđu uslugu kada skrivamo emocije. U redu je biti tužan za vrijeme praznika. Možda tugu možete utopiti gledajući tužne filmove ili slušajući glazbu koja će vam pomoći da se dobro isplačete. Svi su osjećaji u redu i slobodno im se prepustite.

Mnoga istraživanja pokazuju kako je održavanje društvenih veza i komuniciranje dobro za naše mentalno i tjelesno zdravlje, a Hrvatski Telekom je u sklopu svoje božićne kampanje “Kako si?” proveo izrazito zanimljivo nacionalno istraživanje o komunikacijskim navikama i koliko smo u kontaktu s našim bližnjima. 

U sklopu iste božićne kampanje snimljen je serijal videa koji nam mogu pomoći da odgovorimo na pitanja koje nas more ovih blagdana. Psihologinja Karla Lončarić podsjeća nas da je važno da stanemo i sami sebe pitamo “Kako si?”. Moramo se i osvrnuti na psihičko zdravlje i biti proaktivniji u njegovom održavanju. Nije nužno početi osjećati probleme mentalnog zdravlja da bismo na njima počeli raditi.

6/ Pokušajte cijeniti sitnice

Gubimo puno velikih, čarobnih trenutaka praznika, poput obiteljskog okupljanja i tradicije, pa neki od sitnih detalja mogu postati važniji. Ako želite, skuhajte omiljeni blagdanski ručak i uživajte u njemu. Ispecite kolačiće, otvorite prozore i priuštite ugodne mirise susjedima (a možete s njima i podijeliti kolačiće!). Pružite si te male trenutke u kojima možete pronaći mir i stabilnost.

7/ U fokus stavite brigu o sebi

Prehrana, hidratacija, spavanje i kretanje imaju golemi utjecaj na mentalno zdravlje. Kad te stvari krenu u lošem smjeru, sve negativne emocije s kojima se već suočavamo mogu postati još izraženije. Tada i briga o sebi pada u zadnji plan. Najbolje što možete u tom trenutku je fokus staviti na brigu o sebi i sitnicama koje vas ispunjavaju. To može biti čitanje poglavlja omiljene knjige prije spavanja ili jutarnji trening…

8/ Sjetite se loših strana uobičajenih blagdana

Na dobar način. Blagdani nam predstavljaju nešto ‘savršeno’. Vrijeme u kojemu smo svi uvijek sretni. Iako to zapravo nije točno. Postoji puno stvari s kojima se morate nositi i suočiti u blagdansko vrijeme. Ove godine ne mora biti tako, sva strka i zbrka koja utječe na blagdane može nestati. Ne morate raditi ništa. Ove blagdane posvetite sebi i svojoj sreći.

9/ Dajte priliku zabavi, iako vam se čini da je ne želite

Vrlo lako odlučimo kako nešto neće uspjeti, a da to zapravo ni ne probamo. Ne krivimo vas. Zaista ponekad ne uspije, pa zašto riskirati i doživjeti razočaranje? Isto vrijedi i za pokušaj uživanja. Zašto se prisiljavati na zabavu kad bi to moglo izazvati kontra efekt? Ipak, dajte joj priliku. Možda se iznenadite i otkrijete da je zabava baš ono što vam je nedostajalo kako biste se osjećali bolje. Pustite omiljenu glazbu, pjevajte i plešite dok vam noge i glas ne otkažu!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime