Četvrtak, 6 lipnja, 2024

Mala škola trčanja: Postalo je vruće pa na treningu vrijede nova pravila

Temperature su porasle, stoga svoje šuškavce i dugu odjeću slobodno ostavite kod kuće. I ne zaboravite povećati unos tekućine s elektrolitima i ugljikohidratima prije, tijekom, ali i nakon treninga

Iako smo već nekoliko tjedana u proljeću, šuškavci, sportske marame, duga sportska odjeća, nešto duže čarape i rukavice bili su obavezna oprema na treninzima do prije nekoliko dana. Temperature oko nule, kiša i vjetar nisu nam dopuštali da ih pospremimo u ormare – do iduće trkačke zime.Tek nedavno temperature su naglo porasle, sunce je počelo jače grijati, a subjektivni osjećaj opterećenja na treninzima se povećao. Pripisati to možemo naglom skoku temperatura i promjeni vremena za koju ljudima treba i do 15 dana kako bi se tijelo adaptiralo na nove uvjete.

Tijelu treba i do 15 dana da se adaptira na nove uvjete

Došlo je vrijeme stopalica, kratkih hlača, majica, šilterica i sunčanih naočala. Iz razine motivacije odrađivanja treninga, proljeće i ljeto je mnogima najdraže doba godine, dok iz razine izazova s kojima se trkači nose na samim ljetnim treninzima kada gori, nešto manje drago. Onima koji paze na ten te na more vole doći tamni i preskočiti prvo izgaranje na suncu i neprospavane noći, definitivno najdraže doba godine.

Neki ga vole, neki ne, ali svi treniraju i dalje. Kako bi treninzi bili što ugodniji i što kvalitetnije odrađeni, treba biti mudar po pitanju odabira opreme, doba dana kada se trenira, te unosa tijekom, nakon ali i prije samog trčanja.

Što je važno znati za treninge tijekom toplog vremena

  1. Na početku tjedna pogledajte dugoročnu vremensku prognozu za cijeli tjedan. Ako u srijedu najavljuju 30 stupnjeva, a vi imate u planu neke brze dionice ili težak trening, razgovarajte s trenerom možete li se što izmijeniti u programu ili ako trenirate sami – zamijeniti dane treninge.
  2. Prije samog oblačenja za treninga, još jednom provjerite: temperaturu, vjetar, padaline, vlagu te prema tome odlučite što ćete od opreme obući. Detaljan recept što obući na kojoj temperaturi i uvjetima potražite u idućem članku.
  3. Pravilna i kvalitetna hidratacija prije, tijekom i nakon treninga, ključan je faktor na treninzima ljeti. Pogotovo kada su treninzi jako dugi. Dehidracija je siguran put u trkačku agoniju koja može loše završiti. Tekućina s elektrolitima i ugljikohidratima te dodatni unos soli vodit će vas u drugu krajnost koja se zove ugodno odrađen trening. Tijelo će vam na tome biti zahvalno! 

Ovdje bih još napomenuo kako svake godine u sportovima izdržljivosti imamo crnih scenarija u ljetno doba upravo zbog dehidracije te deficita elektrolita s čime se nikako ne treba zezati, nego ih shvatiti krajnje ozbiljno i odgovorno pristupiti tomu.  

Temperature su porasle, stoga svoje šuškavce i dugu odjeću slobodno ostavite kod kuće. I ne zaboravite povećati unos tekućine s elektrolitima i ugljikohidratima prije, tijekom, ali i nakon treninga. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime