Utorak, 26 ožujka, 2024

Otkrivamo 7 najčešćih mitova o – znojenju

Ovih 7 mitova o znojenju koja će vam malo promijeniti mišljenje o ovom mehanizmu koji nam održava ravnotežu tjelesne temperature

Iako postoji toliko lijepih asocijacija i osjećaja kada pomislimo na vježbanje, ima i onaj jedan popratni efekt koji nam često izaziva nelagodu. To je, dakako, pojačano znojenje tijekom vježbanja. Trenutno na tržištu postoji nebrojeno proizvoda koji nam pomažu u borbi s neugodnim mirisima i znojenjem, ali ponekad ni oni nisu dovoljni da ublaže ovaj prirodni proces.Što mislimo o znojenju općenito? Sigurno imamo neka uvjerenja, no jesu li ona uvijek točna? Donosimo 7 mitova o znojenju koja će vam malo promijeniti mišljenje o ovom mehanizmu koji nam održava ravnotežu tjelesne temperature. 

MIT: Znoj smrdi

ISTINA: Znoj sam po sebi je bez mirisa. Mirisi koje povezujemo sa znojem zapravo potječu od bakterija koje prirodno žive na našoj koži. Te bakterije, posebice kada se nalaze u područjima s apokrinim žlijezdama kao što je pazuh, razgrađuju proteine i lipide. Kao rezultat tog procesa, otpuštaju se različite tvari koje stvaraju neugodan miris.

MIT: Znoj uzrokuje žute mrlje

ISTINA: Znoj nema boju. Međutim, kada reagira s bakterijama, masnoćama i uljima na koži, može prouzročiti žutu boju na odjeći. Postoje različite vrste tkanina koje mogu biti osjetljive na ovu promjenu boje, ali općenito, tamne boje često bolje prikrivaju mrlje koje nastaju od znojenja. Stoga, ako želite smanjiti vidljivost mrlja na odjeći, birajte tkanine tamnijih nijansi.

MIT: Znojenjem izbacujemo toksine iz tijela

ISTINA: Tijelo razgrađuje toksine pomoću jetre, a oni se izlučuju putem urina. Međutim, ako osjetite opuštajući učinak saune, znajte da to nije zbog izlučivanja toksina kroz znoj. Tijekom saune, znojenjem se zapravo izbacuje uglavnom voda, soli, proteini i netoksična urea, a ne velike količine štetnih tvari. Dakle, ako uživate u sauni, nemojte se brinuti o detoksifikaciji kroz znojenje jer je njezin učinak na izbacivanje toksina vrlo ograničen.

MIT: Znojenjem gubimo na tjelesnoj masi

ISTINA: Da barem! Znojenjem se iz organizma gubi samo voda. Vratit ćemo je već kada sljedeći put popijemo čašu vode. 

MIT: Antiperspiranti su štetni

ISTINA: Stav dermatologa je, a koji se zasniva na brojnim znanstvenim istraživanjima, da su antipersppiranti sigurni za nas i našu kožu.  

MIT: Što je vaš trening bolji, to se više znojite

ISTINA: Pri većoj stopi aktivnosti moguće je pojačano znojenje, ali to je najčešće zbog temperature prostorije, odjeće i fizičkog stanja. Pravi pokazatelj fizičkog napora su otkucaji srca i broj potrošenih kalorija. 

MIT: Nošenje antiperspiranta dok ste u teretani je štetno

ISTINA: Naprotiv, bezopasno je i može vam pomoći! Utapkavanje antiperspiranta na pazuh spriječava znojenje na tom mjestu, a pojačava na drugima. 

MIT: Od znojenja nam izbacuju akne

ISTINA: Akne nastaju kada se lojne žlijezde začepe uljem, a ne znojem! 

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime