Utorak, 17 svibnja, 2022

Zimske olimpijske igre: Donosimo sve što trebate znati prije Pekinga 2022.

Kada Igre konačno počnu sa ceremonijom otvaranja 4. veljače, koja će trajati do ceremonije zatvaranja 20. veljače, u Peking će doći oko 3000 sportaša natjecat će se u 15 disciplina u 109 natjecanja

Još nas samo nekoliko tjedana dijeli do početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. To su  druge igare koje će se održati usred pandemije nakon prošlogodišnjih Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju. Peking će postati prvi grad koji će ugostiti i Ljetne i Zimske igre nakon svog olimpijskog debija 2008. godine. Prošlog mjeseca, organizatori su rekli da su pripreme “na pravom putu” da se Igre održe kako je planirano.Ali organiziranje događaja nije bilo jednostavno. Kao i na prošlogodišnjim Ljetnim olimpijskim igrama, uveden je niz mjera za suzbijanje i borbu protiv koronavirusaCovid-19, koje će se ponovno odvijati u sustavu “mjehurića”. Kada Igre konačno počnu sa ceremonijom otvaranja 4. veljače, koja će trajati do ceremonije zatvaranja 20. veljače, u Peking će doći oko 3000 sportaša. Oni će se natjecati u 15 disciplina u 109 natjecanja. Peking će tada također biti domaćin Paraolimpijskih igara koje se održavaju od 4. do 13. ožujka.

Kako će se Igre odvijati usred pandemije?

Organizatori namjeravaju održati Peking 2022. u sustavu zatvorene petlje tj. mjehurića koji će biti dostupni samo sudionicima Igara. Taj plan je osmišljen zbog brzog širenja varijante omikrona. Kao što je navedeno u priručniku Igara objavljenom u prosincu, sustav zatvorene petlje obuhvatit će prostore, službene hotele i vlastitu uslugu prijevoza na događaje.

Potpuno cijepljeni sudionici moći će ući u zatvoreni krug bez karantene, dok će oni koji nisu cijepljeni morati u karantenu 21 dan po dolasku u Peking. Medicinska izuzeća, koja se razmatraju od slučaja do slučaja, mogu se odobriti onima koji nisu cijepljeni. Neke zemlje, poput SAD-a i Kanade, naložile su da se svi članovi tima cijepe. Tijekom Igara sudionici će biti podvrgnuti svakodnevnom zdravstvenom nadzoru i testiranju te neće imati kontakt s javnošću.

Više od 60 posto građana Tokija protiv održavanja Olimpijskih igara!

“Petlja je vrlo sigurna. To je mjesto za koje bih rekao da ga je vrlo teško usporediti s bilo kojim drugim mjestom na svijetu u ovom trenutku. Ovdje imamo potpuno cijepljenu,  populaciju koja se svakodnevno testira s PCR-om i žive sami u tom zatvorenom prostoru”, rekao je Pierre Ducrey, operativni direktor Olimpijskih igara u Međunarodnom olimpijskom odboru (MOC), na press konferenciji.

“To se upravo iz tog razloga zove zatvorena petlja. To znači da neće biti kontakta između ljudi izvan petlje i unutar petlje. Izgrađena je da zaštiti stanovništvo unutar, a također i stanovništvo izvan”, dodao je Ducrey.

Dobivanje potvrđenog pozitivnog testa značit će da se sudionici ne mogu natjecati ili nastaviti svoju ulogu u Igrama. Oni koji imaju simptome ostat će na liječenju u bolnici, dok će oni koji su bez simptoma biti prebačeni u izolaciju.

Prošlog mjeseca, Huang Chun, član lokalnog organizacijskog odbora, prihvatio je da bi Igre mogle donijeti “slučajeve Covid-19 ili male skupine infekcija” u Kinu s obzirom na to da će se “okupiti veliki broj inozemnog osoba, što će uzrokovati vrlo visok rizik prijenosa.” Tijekom pandemije, zemlja je provodila politiku masovnog testiranja, opsežnih karantena i brzih zatvaranja kako bi se iskorijenila svaka pojava virusa.

Hoće li gledatelji prisustvovati na Igrama?

Ulaznice za Igre neće se prodavati široj javnosti kao odgovor na pandemiju, nego će ih dijeliti vlasti, objavio je Organizacijski odbor Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 17. siječnja. “S obzirom na sumornu i složenu situaciju prevencije i kontrole epidemije, te kako bismo zaštitili zdravlje i sigurnost olimpijskog osoblja i gledatelja, odlučili smo promijeniti izvorni plan javne prodaje ulaznica”, ističe se u priopćenju Odbora.

Od publike će se i dalje tražiti da se “strogo pridržava zahtjeva za prevenciju i kontrolu koronavirusa prije, tijekom i nakon gledanja Igara”. Promjena dolazi nakon što je Peking 15. siječnja prijavio svoj prvi slučaj omikrona.

Gdje su održavaju igre?

Dok je kineski glavni grad Peking službeni grad domaćin Igara, aktivnosti su raspoređene na tri područja. Peking, Yanqing – planinska četvrt 75 kilometara sjeverozapadno od Pekinga, i Zhangjiakou – odredište za skijanje i daskanje na snijegu 100 kilometara iza Yanqinga. Od 13 mjesta u kojima se održavaju događaji, National Speed Skating Oval je jedino novo je izgrađeno mjesto u Pekingu. Ostala postojeća mjesta su renovirana za Igre. Pekinški nacionalni stadion, koji se obično naziva Ptičje gnijezdo, bit će domaćin ceremonija otvaranja i zatvaranja. Svaka od tri zone ima svoje olimpijsko selo, dok su sve tri povezane novoizgrađenom međugradskom željeznicom.

Tko su olimpijske i paraolimpijske maskote?

Maskota za Zimske olimpijske igre je Bing Dwen Dwen, panda odjevena u odijelo  napravljeno od leda. Shuey Rhon Rhon  je maskota za Paraolimpijske igre, dijete kineskih lampiona. Bing znači ‘led’ na mandarinskom kineskom, dok Dwen Dwen znači ‘dijete, a  odabran je među više od 5800 prijava iz cijelog svijeta. Dizajn “odijela poput školjke” omogućuje pandi – kineskoj nacionalnoj životinji – da kliže, skija i izvodi vratolomije na snijegu.

Prema paraolimpijskoj web stranici, Shuey ima isti izgovor kao i kineski znak za ‘snijeg’. Prvi Rhon znači ‘uključiti, tolerirati’, a drugi znači ‘otopiti, stopiti i zagrijati’.

Koja je politička kontroverza oko Pekinga 2022.?

SAD, Kanada, Australija i Velika Britanija su među zemljama koje su najavile diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara. To znači da će se sportaši iz tih zemalja i dalje moći natjecati u Pekingu, ali neće biti prisutni državni dužnosnici. U prosincu je glasnogovornica Bijele kuće, Jen Psaki rekla da će bojkot poslužiti kao “jasna poruka” protiv kineskog “kontinuiranog genocida i zločina protiv čovječnosti u Xinjiangu”.

Prema američkom State Departmentu, vjeruje se da je do dva milijuna Ujgura i drugih muslimanskih manjina prošlo kroz pritvorske centre u Xinjiangu. Kineska vlada inzistira da su “centri za stručno osposobljavanje” usmjereni na smanjenje siromaštva i borbu protiv vjerskog ekstremizma.

Nakon objave američkog diplomatskog bojkota, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian je dao izjavu. Rekao je da bi SAD trebalo “prestati s politiziranjem sporta i raspirivanjem takozvanog ‘diplomatskog bojkota’ kako ne bi utjecalo na dijalog Kine i SAD-a i suradnju u važnim područjima. “

Što se sportaša tiče, kontroverze oko Igara mogu predstavljati moralnu dilemu. Prošle godine, američka skijaška zvijezda Mikaela Shiffrin, trostruka osvajačica olimpijske medalje, rekla je za CNN da “sigurno ne želite biti stavljeni u poziciju da morate birati između ljudskih prava, morala i mogućnosti da radite svoj posao.”

Mixer jednog imidža: Jen Psaki, teksaški pobačaj, nagrada od 10.000 za cinkanje i haktivizam

Pročitajte još...

Pogled kroz ekran: Olimpijske igre pratiti s prstom na tipki – mute

Već smo na ovom mjestu kukali da je HRT u smjeni generacija sportskih komentatora, ali da će biti ovako bolno u bitnom trenutku nismo ni zamišljali

Ne propuštajte Olimpijske igre: Gledanje sporta ima višestruke benefite!

Stručnjaci ističu da gledanje sporta ima brojne dobrobiti na naše mentalno zdravlje. Može nas učiniti sretnijim, ali i fizički zdravijim. Stoga, iskoristite ovo vrijeme olimpijskih natjecanja da, osim uživanja u vrhunskom sportu, napravite i nešto dobro za sebe

Sound & Vision: Kako su sportaši postali ikone fizičkog – i mentalnog zdravlja

Zašto javnost umjetnike i sportaše koji nastupaju drže paragonima savršenstva, a zatim ih kažnjava kad su išta manje? Probleme s mentalnim zdravljem vide kao karakterni problem - patiti znači biti slab

Zrinka Grancarić: Ponosna sam što sam jedini ženski komentator na OI

Elokventna Zadranka koja sigurnim stavom i neustrašivim karakterom donosi i najstresnije teme s trusnih terena, u razgovoru nam je otkrila koje su joj zadaće u Japanu, što je najbitnije u jedrenju i koja su njezina predviđanja o nastupu naših natjecatelja

Povezano

Ideja za sunčani vikend: Kako i gdje organizirati dobar piknik?

Podjela zaduženja samo je jedna od bitnijih stavki za uspješnu organizaciju piknika, a u nastavku donosimo gdje i kako održati piknik

Sportski grudnjak: Najbolji prijatelj funkcionalnog treninga

Sportski grudnjak je izložen većem tjelesnom naporu nego onaj koji nosite pri obavljanju svakodnevnih poslova, pa treba paziti na udobnosti i jednostavnosti pri izvođenju različitih vježbi

Pivo nakon treninga: Je li dobro ili štetno za naše tijelo?

Istraživanje objavljeno u International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism pokazalo je da je pivo savršeno legitiman izbor kao učinkovito piće za oporavak nakon vježbanja. No, je li to zaista tako?

Za još učinkovitije vježbanje: Znate li kada je najbolje u danu odraditi koju vrstu treninga?

Iako je vježbanje u bilo koje doba dana nedvojbeno bolje od toga da ne radite ništa, ipak su za određene vrste treninga neki dijelovi dana bolji od drugih

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime