Može li vam današnja večera pomoći u jačanju imunološkog sustava? Može ako koristite ispravne namirnice. Vrijeme je promjenjivo, a broj zaraženih koronavirusom raste iz dana u dan. Kako bi osnažili svoj imunološki sustav, zavirite u kuhinjske kabinete i ojačajte svoj imunološki sustav uz pomoć hrane.
Imunološki sustav je obrambeni mehanizam tijela koji nas neumorno štiti od tvari od kojih se možemo razboljeti, poput bakterija, virusa, parazita i toksina iz okoliša, a kao i ostatak tijela, imunološki sustav zahtijeva određene hranjive tvari da bi radio najbolje što može.
Kako podržati naš imunološki sustav s hranom
Zapravo, određene hranjive tvari imaju izravan učinak na proizvodnju i aktivnost imunoloških stanica i antitijela, prema Harvard Health Publishing.
Pa kako podržati naš imunološki sustav s hranom? Tako da se usredotočimo na cjelovitu hranu poput voća, povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina. Voće i povrće prepuno je vitaminima, mineralima i antioksidansa koji podržavaju imunološke “vojnike tijela” koji se brzo kreću i bore protiv stranih napadača, dok proteini pomažu u izgradnji antitijela za borbu protiv infekcija.
S druge strane, prerađena prehrana, kao prehrana bogata šećerom, alkoholom i crvenim mesom, u kojoj je malo voća i povrća, mogu biti štetni za imunološki sustav. To ne znači da te namirnice treba u potpunosti izbaciti, ali je važno konzumirati ih umjereno.
Donosimo recepte uz pomoć kojih ćete ojačati svoj imunološki sustav i ostati snažni i zdravi tijekom narednih mjeseci koji su obilježeni raznim prehladama.
1/ Juha od mrkve, đumbira i kurkume
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 mali žuti luk, narezan na kockice
- 0.5 kg mrkve, narezane na kolutove
- 1 žličica đumbira, sitno narezanog
- 1 žličica kurkume u prahu
- 1/2 žličice soli
- svježe mljeveni papar
Priprema:
Zagrijte veliki lonac za juhu na srednje jakoj vatri, dodajte maslinovo ulje, luk i mrkvu te pirjajte 5-7 minuta dok ne omekša. Zatim dodajte đumbir i kurkumu te pirjajte još 1-2 minute, dok ne puste miris. Dodajte juhu i sol. Pustite da zavrije i zakuha, a zatim smanjite vatru i pirjajte 20 minuta da se okusi sjedine i mrkva ne postane stvarno mekana. Ostatke čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku 3 dana ili u zamrzivaču do 3 mjeseca.
2/ Bademi s cimetom
Sastojci:
- 1 šalica sirovih badema
- 1/2 žlice agave
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 1/8 žličice soli
Priprema:
Dodajte u zdijelu bademe, a zatim agavu, cimet i sol. Dobro promiješajte dok bademi ne budu premazani mješavinom začina. Bademe ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje. Pecite 10 minuta. Dok je još toplo, kušajte bademe i po želji dodajte malo cimeta. Pustite da se ohladi i uživajte!
3/ Salata od brokule
Sastojci:
- 1 mala glavica brokule, nasjeckane na komade veličine zalogaja
- 1/3 šalice crvenog luka, narezanog na kockice
- 1 šalica crvenog grožđa
- 1/4 šalice grožđica ili suhih brusnica
- salica pečenih oraha, nasjeckanih
- 2 komada pečene slanine, izmrvljene
- 1/2 šalice grčkog jogurta s dodatcima po želji
Priprema:
Da biste prepekli orahe, raširite ih na lim za pečenje i pecite 5-10 minuta na 200 °C, ili dok ne zamirišu i potamne. Slaninu ispecite na tavi, a možete malo prepeći i brokulu, tako će se okusi sjediniti. Ova salata je također ukusna sa sjemenkama suncokreta, orasima ili bademima. U velikoj zdjeli pomiješajte brokulu, luk, grožđe, grožđice, orah i slaninu. U manjoj zdjeli umutite sastojke za dresing. Prelijte smjesom od brokule. Promiješajte sve zajedno tako da se ravnomjerno premaže dresing. Stavite u hladnjak da se malo ohladi.
4/ Smoothie od vanilije i matche
Sastojci:
- 2 datulje bez koštica
- 1/2 šalice mlijeka ili biljnog mlijeka
- 5 malih mrkvi
- 1/2 zrele banane
- 1/2 žličice matcha praha
- 1/2 žličice čistog ekstrakta vanilije
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u blenderu i pasirajte dok smjesa ne postane gusta. To može potrajati do 2 minute. Ako želite, dodajte šaku leda za veće uživanje.
5/ Juha od krastavaca i jogurta
Sastojci:
- 4 krastavca oguljena i nasjeckana
- 1 šalica običnog grčkog jogurta
- 1/2 šalice svježeg sira
- 1/2 šalice creme fraiche ili kiselog vrhnja
- 2 češnja češnjaka
- 1 šalica svježeg kopra
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice crnog papra, svježe mljevenog
Priprema:
Stavite sve sastojke u snažni mikser i miksajte dok ne postane dok juha ne dobije željenu konzistenciju. Kušajte i po potrebi prilagodite začine. Poslužite hladno.