Subota, 18 svibnja, 2024

Je li korištenje štapića za uši dobro za naše zdravlje?

Pamučni štapići mogu se koristiti na mnogo korisnih načina kao što su nanošenje sjenila ili maskare i brisanje laka za nokte, no čišćenje voska iz ušiju štapićima treba izbjegavati

Iako štapići za uši mogu služiti za više toga, glavni razlog upotrebe je za čišćenje ušiju. No, što mislite koliko je to zdravo ili je li istina tvrdnja da korištenje pamučnog štapića za čišćenje ušiju nije baš dobro za naše zdravlje?Velika mogućnost ozljeda uha

Vosak u ušima proizvode žlijezde u vanjskom dijelu ušnog kanala kako bi zaštitile uši od prašine, klica, prekomjerne vode i drugih tvari. Tako je primamljivo sami iskopati taj vosak, ali liječnici kažu da to nikada nije dobra ideja. Postoji velika šansa da se možete ozlijediti. Problem je u tome što ne možete vidjeti unutrašnjost vašeg uha, što znači da ne možete znati što možete bocnuti s tim malim štapićem pamuka. 

Čak i ako ste vrlo oprezni i uspijete ne probušiti bubnjić ili ušni kanal, postoji velika šansa da biste mogli stvoriti blokadu guranjem voska dublje u uho. To može dovesti do pritiska voska na bubnjić, uzrokujući infekciju.

Je li bjelanjak zdraviji od žumanjka ili je najzdravije jesti cijelo jaje?

Kako se onda pravilno trebaju čistiti uši?

Liječnici ističu da možete nježno očistiti uši tako da obrišete vanjske nabore uha, ušne resice i stražnji dio uha pomoću nježnog sapuna i krpe za pranje. Kada se ušni vosak nakupi, može otežati slušanje ili uzrokovati pritisak, bol ili zujanje u uhu. U ovom slučaju, najsigurnije je zakazati pregled kod liječnik koji će vas pregledati i ukloniti višak voska. A ako su vam uši stvarno začepljene, svakako je vrijeme da se obratite liječniku za pomoć. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime