Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Zdrava crijeva su više od pola zdravlja: Donosimo 6 načina za održavanje crijeva zdravima

Kako bi vam siječanj prošao u veselju i zabavi, a ne bolu, vrijedi naučiti male stvari koje održavaju ravnotežu crijeva

Osim naše frizure i šminke, većina stvari se mijenja tijekom blagdana, pa tako i naša prehrana. Zbog manjka pažnje oko unosa namirnica i koje čašice više, možemo biti napuhnuti, imati problema s crijevima i probavom. Nako Nove godine, postajemo svjesni koliko smo se zapravo nezdravo hranili proteklih tjedana te da bi nam siječanj prošao u veselju i zabavi, a ne u bolu, vrijedi naučiti male stvari koje možete učiniti kako biste održali ravnotežu crijeva. Crijeva su središnje mjesto gdje se događaju razne aktivnosti u našem tijelu i sadrže trilijune mikroba koji proizvode tisuće molekula, koje mogu utjecati na druge organe u tijelu, uključujući mozak i kožu. Način na koji se ponašamo prema našim crijevima i mikrobima u njima će odrediti kako će se oni ponašati, stoga je njegovanje ključno za sve aspekte dobrobiti.

1/ Jedite puno biljne hrane

Kako bi vam crijeva funkcionirala na najbolji mogući način – i to tijekom cijele godine – uključite puno biljne hrane u svoju prehranu, kao cjelovite žitarice, orašaste plodove, povrće, voće, mahunarke i sjemenke; jer ono što jedete ima izravan utjecaj na vrstu bakterija u vašem crijevu.

To ne znači da morate biti jako strogi. Ključna stvar je jesti imajući na umu svoje mikrobe., Jedite sve stvari u kojima uživate, samo vodite računa o vrsti i količini. Primjerice, ako volite čokoladu, odlučite se za tamniju čokoladu ili je otopite i umočite u jagode ili maline. 

Hrana bogova: Koliko tamne čokolade doista smijemo pojesti?

2/ Ispravite lošu prehranu

Brašnasta hrana i šećeri nisu dobri za crijeva. Ono što im treba su vlakna, povrće, orašasti plodovi i sjemenke. Napravite smoothie ili juhu, jer je to najlakši način za ubacivanje puno povrća i voća – oba odlična izvora vlakana. U idealnom slučaju, pokušajte svesti prerađenu hranu na minimum jer što više rafiniranih šećera i ugljikohidrata jedete – koji se fermentiraju u crijevima – to se više nezdravih bakterija razmnožava. Zdrava hrana dovodi do bakterijske raznolikosti.

3/ Nemojte piti na prazan želudac

Iako je ovo vrlo poznata tehnika, prije nego što krenete piti alkohol pojedite nešto kako bi se želudac obložio i ublažio učinke alkohola na zdravlje crijeva. Ako pijete na prazan želudac, može doći do upale u crijevima, posebno u crijevnoj barijeri, što rezultira promjenama na tijelu. Najgori za crijeva su slatki kokteli, dok je crno vino, u malim količinama, dobro za crijeva – prepuno je polifenola, koji povećavaju populaciju bakterija u crijevima. Ostala “dobra” pića koja možete piti su žestoka pića, ali čista ili u kombinaciji s malo šećera.

Muči vas nadutost – donosimo 3 jednostavna savjeta za bolju probavu

4/ Uzmite probiotike

Probiotici su poput “police osiguranja za crijeva za Božić. Oni pomažu nadoknaditi povećan unos obrađene hrane i alkohola, koji stvaraju upalu i uznemiruju mikrobe. Jednostavan način da se zasitite je da uzmete probiotski dodatak. Odaberite onaj koji ima najmanje milijardu CFU (količina bakterija) u sebi. 

Također, možete lako unijeti probiotike putem prehrane. Prirodni jogurt je možda najjeftiniji način, ali jedan komad sira često ima trilijune bakterija, tako da nije sva božićna hrana loša. Najbolji su “smrdljiv” sirevi, stiltona i cheddara. Također, probajte uvrstiti kombuchu u svoj meni.

5/ Jedite prebiotičku hranu

Prebiotici su hrana za korisne bakterije u vašim crijevima. Oni su zapravo vrsta dijetalnih vlakana i mogu se naći u biljnoj hrani (kao što su luk, češnjak i poriluk), a djeluju na balansiranje crijevnog okoliša. Pobrinite se da jedete puno ove vrste hrane kako biste poboljšali raznolikost crijevnih bakterija, posebno ako ste nedavno uzimali antibiotike ili druge lijekove, koji mogu usporiti rad crijeva. Hrana koja ih je puna su i šparoge, banane, zob, jabuke i laneno sjeme.

Novi trendovi u prehrani: znate li što su postbiotici, mikrozelenje, kelp…

6/ Usredotočite se na uklanjanje stresa

Važno je napomenuti da postoji živac (nazvan vagus) koji izravno povezuje moždano deblo s crijevima. Inače poznato kao spoj crijevo-mozak, to znači da vaše emocije i kako se osjećate izravno utječu na crijeva, a zauzvrat, zdravlje crijeva utječe na to kako se osjećate. Studije pokazuju da stres i depresija mogu preoblikovati crijevni mikrobiom, dok se problemi poput sindroma iritabilnog crijeva također često isprepleću s problemima mentalnog zdravlja. Kronični stres se mora riješiti jer oštećuje mikrobiom, što potom utječe na imunološki sustav i mnoge druge sustave u tijelu.

Dobar san je također neophodan za zdravlje naših crijeva. Kada ne spavamo dobro ili je naš san poremećen, ne možemo pravilno probaviti hranu, a crijevni mikrobiom pati.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime